Ook de goedlachse baardmans reist van de Noordpool naar Boxtel om de jaarlijkse kerstfair bij te wonen. (Foto: Gerard Schalkx, 2018).
Ook de goedlachse baardmans reist van de Noordpool naar Boxtel om de jaarlijkse kerstfair bij te wonen. (Foto: Gerard Schalkx, 2018). Foto: Gerard Schalkx

AANTAL SPARREN DUNGEZAAID IN CENTRUM TIJDENS FEESTDAGEN

Kerstfair zet Boxtel weer in het licht

RENS VAN DEN ELSEN

Hoewel Sinterklaas pas net in Nederland is aangekomen, is de organisatie van de Boxtelse kerstfair al druk bezig om het evenement op zondag 22 december tot een succes te maken. Yasmine Melis van Sigarenmagazijn Voets aan de Rechterstraat en organisator Jordy van den Boer willen de vernieuwing van vorig jaar doorzetten. Al zijn er wel wat tegenslagen. Zo is het aantal kerstbomen een stuk lager dan vorig jaar.

Tijdens de vorige editie werd de feestmarkt versierd met kerstbomen en verlichting. Maar omdat de organisatie de sparren na afloop door heel Boxtel op kon rapen, heeft zij een streep gezet door de plaatsing ervan. ,,Het is te bizar voor woorden, maar we hebben mensen de bomen zelfs los zien knippen en mee zien nemen. En niet louter baldadige jeugd!", vertelt Melis. Ze kan zich er nu nog kwaad om maken, maar een alternatief is nog niet gevonden. ,,Daar zijn we druk mee bezig. Maar we rekenen er ook op dat de ondernemers hun winkel en stand leuk aankleden."

De grote naaldspar die vorig jaar nog de heropende Markt sierde, komt er dit keer niet. Daarvoor in de plaats verschijnt een grote lichtjesboom (met led-verlichting). Die wil het centrummanagement ook de komende jaren gebruiken. ,,Het is in elk geval duurzaam", aldus Melis.

PROFESSIONELER

De ondernemer zet zich alweer vele jaren in om er een leuke kerstfair van te maken. Diverse koren en orkestjes zorgen ook de komende editie voor een fijne decembersfeer op vier verschillende podia. Kinderen kunnen bovendien op de foto met Elsa en Olaf van de Disney-film Frozen, knuffelen met de kerstman en knutselen in de Croonpassage.

Daarnaast zorgen de Boxtelse centrumondernemers voor een kraampje bij hun winkels en staan er foodtrucks op de Markt. De straten worden verder gevuld met verkooppunten van kerstspulletjes en lekkernijen. ,,Daarvoor hebben we dit jaar Carola Jongman van bureau Eeri ingeschakeld. Zij organiseert het hele jaar door jaar- en kerstmarkten, dus we verwachten hierdoor een grote diversiteit in Boxtel. Naast dat het ons veel werk scheelt, wordt het nu ook professioneler opgepakt", vertelt Melis.

DUITSLAND

Iets opzetten vergelijkbaar als de Duitse Weihnachtsmärkte, is voor Boxtel te hoog gegrepen, denkt Melis. Toch ziet ze wel kansen voor een dergelijk kerstevenement dat drie dagen duurt: ,,Maar dat kan alleen als alle Boxtelse ondernemers mee willen werken. Ik doen dan ook graag een oproep aan iedereen om hieraan bij te dragen."

De Boxtelse kerstfair op zondag 22 december is van 12.00 tot 17.00 uur.