Afbeelding
Foto: Maarten Melis

Voor paal staan


Sorry mensen, ik 'moet' weer even reageren. De aanleiding is nu het plan om een gigantische led-reclamezuil langs de A2 te gaan zetten. Dat lijkt me geen goed idee, om drie redenen. Afleiding van automobilisten kan tot ernstige ongelukken leiden en er zijn al genoeg doden en gewonden te betreuren in het verkeer. En zo'n verlichte paal in het landschap is niet bepaald een verfraaiing van de omgeving rond Boxtel. Bovendien is het grootschalig gebruik van led-verlichting in mijn vakgebied bij uitstek een voorbeeld van het beruchte rebound-effect: zodra er iets wordt uitgevonden dat aantrekkelijk besparend is, hebben we de neiging er meer van te gaan gebruiken. Want ze zijn zo zuinig… Het resultaat is dat er dan juist nog meer energie wordt gebruikt. Dus ik zou het niet doen, want daarmee staat Boxtel voor paal. En stel je voor dat alle gemeenten dit gaan doen…

Voor het overleg tussen SPIN en de gemeente heb ik wel een paar andere suggesties om samen aan te werken. Maak voor alle bedrijven energie-besparingsplannen, om te beginnen met led-verlichting en PV-panelen op al die enorme daken. Daar valt flink wat geld aan te verdienen. En wat ook een aardige uitdaging zou zijn: een gezamenlijk slim vervoersplan om de bestaande Keulsebaan én de vrachtwagens optimaal te benutten, zodat verbreding helemaal niet nodig is en we zo veel geld, bomen, energie en moeite kunnen besparen. Met al die logistieke knowhow in Boxtel en nieuwe technologie moet dat toch kunnen?

        JAN JUFFERMANS


Finishing touch

In 2018 is woningstichting Joost (voorheen Sint-Joseph) begonnen met de sloop van de woningen aan de Van Hugenpothstraat en Hendika van Haeftenstraat en begonnen met het realiseren van 33 nieuwe huurwoningen. De nieuwe woningen zijn zogenoemd gasvri en optimaal geïsoleerd et cetera. Het is in mijn optiek een zeer verantwoord esthetisch project meer zeer variabele gevels.

Tijden de oplevering is een planchet onthuld voor een van de overleden bewoners die er ruim dertig jaar heeft gewoond, een mooie prestatie van de stichting. Vorige week en deze week is het project afgewerkt met aanbrengen van beplanting her en der. Dat is óók een mooi ontwerp, zeer variabel in de keuze van beplanting en zéér netjes aangebracht door een team van T&G. Mijn complimenten; dé finishing touch.

        MARTIN VAN TILLAART


Lezing gevelstenen

Steenhouwer Cor van Oosterhoud uit Lith geeft donderdag 28 november vanaf 20.00 uur een lezing over gevelstenen. De ambachtsman richt zich daarbij op Boxtelse exemplaren. De lezing is in grand café Rembrandt, Rechterstraat 56.