IN BRABANT BRANDT LICHT, IN BOXTEL NIET

Reclamemast twistpunt tussen gemeente en SPIN

Jan Hermens

Een led-mast langs de rijksweg A2, als baken voor Boxtel, zichtbaar van grote afstand. Als promotie voor het dorp, met commerciële uitingen, maar ook algemene aankondigingen. Het plan voor zo'n zuil kwam drie jaar geleden uit een Boxtelse werksessie tussen onderwijs, overheid en ondernemers. Werkgeversorganisatie SPIN pakte de handschoen op. Waarom de mast er (nog) niet staat, daarover verschillen de meningen.

Siep Schukken, secretaris van SPIN, vertelde dinsdagavond tijdens een evaluatiebijeenkomst over parkmanagement in horecazaak Deegeluk: ,,In eerste instantie gaf de gemeente ons een interessante locatie door. Toen we vervolgens een concept-aanvraag indienden voor een vergunning, kregen we nul op rekest. Die led-mast mocht helemaal niet op de beoogde plek staan."

Patrick van Loosbroek, voorzitter van SPIN, licht het proces nader toe. ,,Toen het idee er lag, hebben we ons verdiept in wat er komt kijken bij het plaatsen van zo'n reclamezuil. We hebben de gemeente regelmatig gevraagd om suggesties voor locaties. Uiteindelijk, na tweeënhalf jaar, kregen we in november 2018 als optie door om eens te gaan praten met atletiekvereniging Marvel. Haar terrein ligt gunstig voor zo'n led-mast, dicht bij de rijksweg A2. Bovendien zou de club een vergoeding krijgen en kon de paal mogelijk een rol spelen in het verlichten van de atletiekbaan."

REKENING

SPIN pakte door en nam een architect in de arm voor een visuele onderbouwing van het plan. ,,We hielden al rekening met de toekomstige woonwijk Heem van Selis door aan de achterkant van de mast geen bewegende beelden te laten zien. In januari jongstleden hebben we een concept-aanvraag ingediend. Toen kregen we te horen dat de mast helemaal niet in het bestemmingsplan paste. Vervolgens kwam er een rekening voor de leges, terwijl we geen vergunningsaanvraag ingediend hebben."

Wethouder Eric van den Broek bestrijdt dat de gemeente SPIN een factuur gestuurd heeft. ,,De gemeente brengt nooit kosten in rekening voor een vooroverleg. Ik vermoed dat het om de nota van de architect gaat, die SPIN bij ons neer heeft willen leggen."

Ook meldt hij dat B en W weliswaar suggesties deden, maar nooit hebben toegezegd dat de mast daadwerkelijk op die plekken zou mogen komen. ,,Qua bestemmingsplan past zo'n zuil op dit moment nergens. Er moet hoe dan ook nader onderzoek gedaan worden. De gemeente wijst het plan echter niet definitief af."