default
default Foto: Albert Stolwijk

VROEGERE MOLENWIJKSCHOOL MAAKT PLAATS VOOR WONINGBOUW

Ronduutje krijgt hofje met 20 huizen

LINDA VAN DE WIEL

De sloop van het voormalige onderkomen van de Molenwijkschool in Boxtel is gestart. Op de locatie aan 't Ronduutje willen projectontwikkelaar Janssen de Jong en woonstichting Joost twintig huizen bouwen, waarvan twaalf voor de sociale huursector.

Met grof geschut werd deze week als eerste de voorgevel neergehaald. Medewerkers van sloopbedrijf Gubbels uit Helvoirt zijn druk doende met de verdere ontmanteling van het gebouw dat de laatste jaren dienst deed als antikraakpand; daarvoor was er enige tijd de Voedselbank gevestigd. ,,Het is de bedoeling dat wij er samen met Janssen de Jong huizen gaan bouwen", licht een woordvoerster van Joost toe. ,,Het gaat hierbij om zowel huur- als koopwoningen. De voormalige basisschool wordt nu door de gemeente gesloopt, om eventuele overlast te voorkomen. Zodra het gebouw weg is, volgen er nog enkele onderzoeken en start het traject om te komen tot een bestemmingsplan", vervolgt ze.

KOPEN EN HUREN

Wethouder Peter van de Wiel (volkshuisvesting) erkent de noodzaak van de sloop van het oude schoolgebouw aan het Ronduutje: ,,Het pand was inmiddels onbeheerd en dat kan tot problemen leiden." Daarnaast vindt hij het belangrijk dat de eerste stap gezet is: ,,Deze plek vormt een mooie inbreidingslocatie. We zetten volop in op dergelijke plaatsen voordat we ons richten op uitbreiding." Van de Wiel vervolgt: ,,Naast de geplande huurhuizen, komen er acht koopwoningen. We hopen in 2020 de bestemmingsprocedure te starten."

GESCHIEDENIS

Het gebouw aan het Ronduutje werd in 1955 geopend en bood onderdak aan de hervormde lagere school, de latere Molenwijkschool. In januari 2005 verhuisde deze jenaplanschool naar het huidige onderkomen aan de Achterberghstraat. Basisschool De Walpoort trok - in afwachting van nieuwbouw - in datzelfde jaar naar het leeg gekomen pand aan het Ronduutje en keerde later als Prinses Amaliaschool terug naar de Reginahof.

Het in verval geraakte gebouw werd van 2011 tot eind 2017 gebruikt door Voedselbank Boxtel. Ook kunstenaarscollectief Makerskamer en buurtkamer Forofiet vonden er onderdak. Woonstichting Joost is alweer enige tijd eigenaar. De laatste jaren werd het pand tijdelijk verhuurd door een leegstandsbeheerder.

p De ontmanteling van de oude school aan het Ronduutje is deze week van start gegaan. Het pand moet tegen de vlakte omdat projectontwikkelaar Janssen de Jong en woonstichting Joost er twintig woningen willen gaan bouwen. (Foto: Albert Stolwijk).