De acht woningen die volgend jaar op de locatie van voormalig wegrestaurant Peters Hoek worden gebouwd, zijn volgens het college van B en W geen belemmering voor een eventuele uitbreiding van de rijksweg A2 in de toekomst. (Foto: archief Albert Stolwijk).
De acht woningen die volgend jaar op de locatie van voormalig wegrestaurant Peters Hoek worden gebouwd, zijn volgens het college van B en W geen belemmering voor een eventuele uitbreiding van de rijksweg A2 in de toekomst. (Foto: archief Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

RWS HOUDT LIEFST ALLE OPTIES OPEN

Woningen Petershof niet te dicht langs snelweg

RENS VAN DEN ELSEN

Rijkswaterstaat (RWS) wil liever geen woningen in de buurt van de rijksweg A2 op de plek van voormalig wegrestaurant Peters Hoek in Boxtel. Dit om problemen te voorkomen als de snelweg eventueel wordt verbreed naar tweemaal vier rijbanen. Hierover zijn volgens de dienst in 2017 afspraken gemaakt. Het college van B en W ziet echter geen problemen en legt het bestemmingsplan Schijndelseweg dinsdag 19 november vrijwel ongewijzigd voor aan de gemeenteraad.

Volgens RWS mogen woningen niet dichter dan dertig meter op de buitenste rand van de A2 komen te staan en diende daarom een zienswijze in op het bestemmingsplan. De acht levensloopbestendige woningen liggen in het huidige Petershof, zoals het gebied gaat heten, op ruim twintig meter van het asfalt. Volgens het college is daarmee geen afspraak geschonden. In de brief uit 2017 van RWS gaat het volgens B en W namelijk alleen om een bebouwingsvrije zone van dertig meter bij de toekomstige nieuwbouwwijk Heem van Selis en niet voor bouwplan Petershof. De bouw van de acht woningen maakt volgens het college verbreding van de A2 niet onmogelijk.

Het Boxtelse college stelt dat RWS de gehele strook langs de snelweg niet als reserveringsgebied heeft vastgelegd. ,,De noodzaak van de verbreding wordt niet aangetoond met concrete plannen en cijfers. Had Rijkswaterstaat dat wel gedaan, dan was de verbreding beschermd geweest", geeft het gemeentebestuur in haar reactie aan. De plannen worden dan ook niet opgeschoven, zodat de gemeenteraad hier volgende week haar goedkeuring aan kan geven.

Het college heeft in het bestemmingsplan slechts een aanpassing gedaan. Omdat er een regionale aardgasleiding van de Nederlandse Gasunie deels door het beoogde bouwgebied loopt, zijn de tekeningen iets gewijzigd.

De Bredase projectontwikkelaar Helder wil volgend jaar starten met de bouw van de acht twee-onder-een-kap woningen. In het voorjaar van 2020 gaat daarvoor het voormalige horecapand tegen de vlakte. De huizen worden gasloos, komen op kavels van zo'n 250 vierkante meter groot en zijn straks vanaf 350.000 euro te koop. Zeven woningen zijn verkocht, meldde een woordvoerder van Helder onlangs in deze krant.