Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

KLUSKLAS IN BOXTELSE BASISSCHOOL: LEREN DOOR TE DOEN

'Enthousiasme leerlingen is fantastisch'

Jan Hermens

De specifieke talenten van kinderen aanspreken, dat is het doel van de klusklas die basisschool De Beemden na de herfstvakantie gestart is. Elke donderdagochtend van halfelf tot twaalf gaan zes leerlingen uit verschillende groepen aan de slag.

Onderwijzeres Saskia Swinkels geeft de lessen en bedenkt de invulling ervan zelf. ,,Er bestaat nog geen werkboek voor zover ik weet." Deze ochtend timmerden de kinderen vogelhuisjes, onderkomens voor kool- en pimpelmeesjes. Die vogels spelen een rol in de bestrijding van de eikenprocessierups. ,,We hebben ook al eens kastanjebonbons gemaakt," vertelt Tren van der Steen. Hij vormt samen met Sam Peters, Dave Schellen, Robin van der Eerden, Stein de Groot en Reneé Jansen de klusklas.

SAMENWERKEN

Swinkels: ,,We zijn voor het eerst zo'n klusgroep begonnen. We weten dat deze kinderen ervan genieten om dingen te doen, met hun handen bezig te zijn en op die manier te leren. Kijk maar hoe ze samenwerken bij het in elkaar zetten van de vogelhuisjes. Ze overleggen, ze puzzelen. Dat gebeurt op een natuurlijke, ongedwongen manier. Hun enthousiasme is fantastisch."

De docente heeft nog meer ideeën op de plank liggen. Een blotevoetenpad op de speelplaats aanleggen bijvoorbeeld. Haar plan om eens een paar oude computers open te schroeven om te ontdekken wat daar nou inzit, wordt met gejuich onthaald. Stein en Tren zien zo'n klus helemaal zitten. De leerlingen doen zelf ook suggesties. ,,Kunstgras leggen op ons voetbalveld", oppert Sam. ,,Daar liggen nu tegels." Dave: ,,Een robot bouwen van oud ijzer." Een excursie naar een technisch bedrijf staat nog op het wensenlijstje, zegt Swinkels.

Het plezier dat het zestal in de klusklas beleeft, werkt door in de andere lessen en motiveert de kinderen om naar school te gaan. De zes 'klussers' zijn blij met hun donderdagochtend. ,,Staat hier geen oud kopieerapparaat? Dat willen we wel een keer uit elkaar halen."

q Deze week timmert de klusklas van De Beemden vogelhuisjes in elkaar. Het praktijkonderwijs in de basisschool wordt gegeven voor kinderen die graag met hun handen werken. (Foto: Albert Stolwijk).