Bezoekers van de vogeltentoonstelling bestuderen de catalogussen nauwgezet. Daar staan alle inzendingen in vermeld. Natuurlijk hadden zij ook oog voor de vele vogels in de kooitjes. (Foto: Hans Verberk).
Bezoekers van de vogeltentoonstelling bestuderen de catalogussen nauwgezet. Daar staan alle inzendingen in vermeld. Natuurlijk hadden zij ook oog voor de vele vogels in de kooitjes. (Foto: Hans Verberk). Foto: Hans Verberk

MEER DAN DUIZEND VOGELS IN DE ROTS

Trofee voor kweker van perzikkopagapornissen

Vogelvereniging Vogelvreugd Ons Ideaal kijkt terug op een geslaagde tentoonstelling. Die werd dit weekend gehouden in gemeenschapshuis De Rots. De deelnemers kwamen uit alle windstreken van het land en brachten maar liefst 1.059 vogels bijeen. Ger Nijholt won het algemeen klassement over de zeven beste exemplaren van de show met een collectie perzikkopagapornissen (een soort dwergpapegaai).

,,Na de 1.154 ingezonden vogels in 2018 kwamen we nu weer boven de duizend exemplaren uit. Dit bewijst dat ons mooie resultaat van vorig jaar niet eenmalig was. We mogen gerust zeggen dat wij een van de grootste, zo niet de allergrootste, tentoonstelling van Zuid-Nederland organiseren", aldus William Toelen van de vogelvereniging.

SOORTEN

Door de grote hoeveelheid vogels, waren zaterdag en zondag dan ook vele uiteenlopende soorten te zien. ,,Van de forse halsbandparkiet tot de kleine tijgervink, ze waren allemaal in De Rots te bewonderen", zegt Toelen. En uiteraard kon het publiek genieten van bekende soorten als grasparkieten en kanaries. Daarbinnen is overigens ook nog het nodige onderscheid. Vooral als het om kanaries gaat. Een waterslager is iets heel anders dan een Harzer, al zingen ze allebei fraai. En dan bestaan er ook nog postuurkanaries, al dan niet met kuif, lange pootjes of gekrulde veren. Het zijn verschillende rassen binnen één soort.

De tentoonstelling in De Rots was de uitgelezen gelegenheid om al deze vogels met eigen ogen te aanschouwen en desgewenst informatie in te winnen bij kwekers. De eerstvolgende vogelshow van de Boxtelse vereniging is volgend jaar op 14 en 15 november.

Hoofdgroep kampioenen

Kleurkanaries vetstof:         A. Janssen

Kleurkanaries pigment:         W. Oostveen

Kleurkanaries mozaïek:         H. Voets

Postuurkanaries vorm:         S. Ashouwer

Postuurkanaries gefriseerd:         P. Ashouwer

Postuurkanaries houding:         S. Ashouwer

Exoten gestandaardiseerd:         L. v.d. Laar

Exoten overige:         A. v.d. Hijden

Hybriden/Europese cultuurvogels:         H. v. Esch

Grasparkieten:         M. Schellekens

Forpussen en agaporniden:         G. Nijholt

Grote parkieten:         J. Schoones

Duiven:         E. Oosterkamp

Jeugdkampioenen

Kanaries:         Justin v. Boxtel

Vorm- en postuurkanaries:         Milan Rijndertse

Algemeen kampioen

Zeven beste vogels:         G. Nijholt