Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

ONDERNEMERS 5-DAAGSE NAAR VION VOOR AGRARISCHE VRAAGSTUKKEN

Drie o's aan tafel om vernieuwing van landbouw

PÅL JANSEN

De agrarische sector vernieuwen met overheid, ondernemers en onderwijsinstellingen, de drie o's. Dit vraagstuk stond gisteren centraal tijdens een symposium in het kader van de Boxtelse Ondernemers 5-Daagse. Plek van bestemming: Vion op Boseind.

De varkensvleesverwerker is zelf ook aan verandering onderhevig. Zo wil zij flink uitbreiden in Boxtel en er wordt gestart met een lijn vegan-producten. Dit aanleiding om gastheer te zijn, aldus COO John de Jonge. De gemeente Boxtel en Rabobank waren mede-organisator van het symposium.

'ETEN IS MEER DAN ETEN'

Het is crisis in de landbouw, zo sprak gastspreker Michiel Korthals, oud-hoogleraar van de Wageningen University & Research (WUR) na de inleiding. De focus moet van kwantiteit en consumptie naar kwaliteit, vindt hij. ,,Boeren die Boxtelse kaas of melk gaan produceren bijvoorbeeld, die kunnen daar meer voor vragen." Eten is meer dan eten, zei hij: ,,Een consument is niet slechts een te vullen maag met een portemonnee."

Van Herenboeren tot voedselbossen en stadslandbouw. En van kweekvlees tot verticale akkerbouw. Alternatieven te over om duurzaam te produceren. Ook Elies Lemkes, lector aan de Hogere Agrarische School (HAS) en tevens betrokken bij het regionale overheidsinitiatief Agrifood Capital, zag die noodzaak. Alleen moet er de komende decennia 70 procent meer voedsel worden geproduceerd om aan alle vraag te voldoen, stelde ze. De lector hield vertrouwen in technieken als data en drones om dat efficiënt op te kunnen vangen.

Met aansluitend drie workshops van Geert van der Veer (Herenboeren), Roel Schutten (Agrifood Capital) en de Rabobank was de avond goed gevuld. Eerder die dag konden geïnteresseerden ook naar een andere activiteit in de gemeente Boxtel. Sanders Machinebouw in Liempde hield die ochtend open huis. Morgen, vrijdag 15 november, vindt de landelijke Dag van de Ondernemer plaats.

p Beleidsmakers, politici, (agrarische) ondernemers en andere geïnteresseerden kwamen samen bij vleesverwerker Vion om de toekomst van de landbouw onder de loep te nemen. Dit in het kader van de Ondernemers 5-Daagse van de gemeente Boxtel. (Foto: Bas van den Biggelaar).


Helicon ontvangt toekomst van agrarische sector

Wie overweegt een agro-technische opleiding te gaan volgen, kan zondag 24 november zijn licht opsteken in Helicon MBO Boxtel. Daar is dan tussen 11.00 en 15.00 uur een open dag.

Er is het nodige te zien, een praktijkhal met tractoren en landbouwmachines bijvoorbeeld, de schooltuin en technieklokalen. Tijdens de open dag wordt er boter gemaakt en met drones gevlogen. Uiteraard zijn er voorlichtingspresentaties over de verschillende opleidingen. Aanmelden voor de open dag kan via de website www.helicon.nl. Helicon MBO Boxtel ligt aan de Schouwrooij 2.

'Waterschijf handige tool voor bewustwording'

Omgaan met water in de tuin, weten wat wel en niet in het toilet mag of water besparen tijdens het douchen. Advies over dit soort zaken, heeft waterschap De Dommel verenigd in de Waterschijf van Vijf.

Watergraaf Erik de Ridder:,,De waterschijf biedt bewoners een handige tool om bewuster om te gaan met water." Bewoners in het gebied waar De Dommel actief is, waaronder Boxtel, kunnen zelf ook ideeën aandragen via de website www.waterschijfvanvijf.nl. Gebruikers kunnen er ook ook folders met tips en posters downloaden.


         RAGS FOR LIFE ZIET LEVENSLICHT

Lennisheuvelse opent

trimsalon voor katten

Monique van der Struijk is aan de Koevoortseweg in Lennisheuvel een trimsalon voor katten begonnen: Rags for Life. Haar behandelingen zijn kat-, vacht-, en huidvriendelijk.

Bepaalde hondenrassen dienen van tijd tot tijd getrimd worden. Het kan echter óók voorkomen dat een kat naar de 'kapper' moet. Van der Struijk: ,,Er is een groot verschil tussen het trimmen van honden en katten. Waar je een hond met een riempje vast kunt zetten op de trimtafel, is dit iets dat je met katten niet eens wil proberen. En waar een hond vaak in model wordt geknipt of geplukt, gaat het bij een kat alleen om probleemoplossend trimmen."

Normaal gesproken is een poes prima in staat om zijn eigen vacht te verzorgen. Er zijn echter omstandigheden waardoor een huistijger zijn vacht even iets minder poetst en dan liggen klitten en vervilting op de loer. Dit kan komen door een medisch probleem, bijvoorbeeld artrose bij oudere katten, overgewicht of tandproblemen. Ook hebben sommige rassen door hun lichaamsbouw meer moeite om hun vacht goed te verzorgen. In zulke situaties kan de kattentrimmer uitkomst bieden. Meer informatie is te vinden op www.ragsforlife.nl. (Foto: eigen collectie).


Kort nieuws

Sieraden maken

Ook deze winterperiode kunnen bezoekers van Hobbycentrum Boxtel aan de Baroniestraat onder leiding van Corry Veldkamp aan de slag met halfedelstenen om sieraden te maken. Geïnteresseerden kunnen meedoen aan vijf workshops op donderdag van 10.00 tot 12.00 uur. De eerstvolgende is op 21 november. Aanmelden kan via de website www.hobbycentrumboxtel.nl.

Backline Bar

Snerpende gitaren, soepele baslijnen en ritmische hihats. Deze klanken klinken zaterdag 23 november in B-Town aan de Baroniestraat. Onder de noemer Backline Bar organiseert het jongerencentrum een jamsessie waar iedereen aan deel kan nemen. Zij dienen wel zelf een instrument mee te nemen. De avond start om 21.00 uur en meedoen kost geen geld. Ook bezoekers zijn welkom.

Afbeelding
Afbeelding