Afbeelding
Foto:

Activisten van Meat the Victims vechten straf aan

PÅL JANSEN

Van de 67 activisten die vorige week veroordeeld door de politierechter zijn vanwege de bezetting van een varkensstal aan de Brede Heide in Boxtel, gaat een deel in hoger beroep tegen de opgelegde straf. Dat laat advocate Juanita van Lunen weten.

Hoeveel van de veroordeelden de uitspraak gaan aanvechten is niet bekend. Ook de reden waarom zij in beroep gaan, wil Van Lunen niet zeggen. ,,Die keuze wordt ook individueel door elke cliënt gemaakt."

De raadsvrouwe is een van de vier advocaten die de veroordeelde activisten verdedigde in de zaak omtrent de Brede Heide. Op 13 mei vielen daar ruim honderd activisten, verenigd onder de naam Meat the Victims, een varkensstal binnen. Hun doel was om 'de buitenwereld' te tonen wat er in die stallen gebeurt. Zij maakten onder meer beelden van dode of kreupele biggen en andere zaken die zij niet in de haak vonden. De groep wil een samenleving waarin mensen kiezen voor plantaardige in plaats van dierlijke consumptie.

BOETE

De activisten kregen twee weken voorwaardelijke celstraf met een proefperiode van twee jaar. Ook moeten zij driehonderd euro boete betalen. Volgens de rechter droeg de actie eerder bij aan dierenleed dan dat deze werd bestreden. Zo zou er sprake zijn van meer biggensterfte na de inval. Bovendien leverde het de eigenaar emotionele en materiële schade op.

Politie

Aanrijding voetgangers

Een auto heeft maandag vroeg in de avond op de Schijndelseweg in Boxtel twee voetgangers aangereden. Op de rotonde Oosteind Klaverblad kon één vrouw nog wegspringen, maar beiden raakten gewond en zijn met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Kort Nieuws

Repair Café in bieb

Het volgende Repair Café van Transitie Boxtel vindt dinsdag 19 november plaats in bibliotheek Babel aan de Burgakker in Boxtel. Mensen kunnen zich melden met defecte apparaten en gebruiksvoorwerpen, zodat vrijwilligers kunnen proberen deze te herstellen. Bezoekers zijn welkom van 15.00 tot 17.00 uur.

Examens

Boxtelaar Tom Driedonks (1986) is gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht. Hij voltooide zijn proefschrift met goed gevolg over extracellulaire vesicles oftewel membraanblaasjes. Deze vormen een rol tussen de communicatie van cellen, maar kunnen ook ingezet worden om ziektes te detecteren. De oud-scholier van het Jacob-Roelandslyceum startte zijn promotieonderzoek in 2014. Volgend jaar zet hij het onderzoek naar membraanblaasjes voort aan de Johns Hopkins Medical School in Baltimore, Verenigde Staten.