Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

MARIANNE VAN DER SLOOT: 'MOOISTE BAAN OOIT'

'Boxtelse' gedeputeerde stapt op door stikstofcrisis

JULES HAMELEERS

Marianne van der Sloot (CDA) heeft zaterdag haar functie als provinciebestuurder neergelegd. De reden is het stikstofdebat dat in Brabant fel woedt. Net als de andere CDA-gedeputeerde, Renze Bergsma, vond ze dat de opvattingen van hun fractie in Provinciale Staten en het zwaarbevochten coalitieakkoord te ver uit elkaar liggen en besloten uiteindelijk op te stappen.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd op het provinciehuis in 's-Hertogenbosch urenlang gedebatteerd over de veelbesproken stikstofnormen. Veehouders moeten volgens de huidige regels vóór 1 april 2020 een vergunning aanvragen om aan de strenge Brabantse milieu-eisen te voldoen. Het provinciebestuur wil per se vasthouden aan deze deadline, de CDA-fractie vraagt echter om uitstel. Van der Sloot stelt in haar ontslagbrief: ,,Ik sta achter het programma en standpunten van het CDA. Maar ik voel me ook gebonden aan de afspraken die we met de andere coalitiepartijen hebben gemaakt. (...) Dat gaat niet samen."

Door deze tweestrijd besloten de van oorsprong Boxtelse politica en haar partijgenoot hun ontslag in te dienen. Van der Sloot hoopt in haar brief de dat het vertrek ruimte biedt voor een oplossing binnen het Brabantse provinciebestuur. De vraag is nu: hoe nu verder? Het CDA is niet uit de coalitie gestapt en geeft aan het bestuursakkoord, buiten de agrarische paragraaf, nog steeds te steunen. De partij is nu echter niet meer vertegenwoordigd in het het college van Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie. In een persverklaring geeft gedeputeerde Christophe van der Maat (VVD) aan geen onderhandelingen te starten voor een nieuw provinciebestuur, hij legt liever de prioriteit bij het oplossen van de impasse in het Brabantse stikstofdebat. GS verwachten midden december een aanpak klaar te hebben. De taken van Van der Sloot en Bergsma worden vooralsnog verdeeld over de andere gedeputeerden. Hoe dat uiteindelijk defintief vorm krijgt is nog niet duidelijk.

Medio juni stapten Van der Sloot en Bergsma in het college van Gedeputeerde Staten, samen met bestuurders van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. In maart vonden de provinciale verkiezingen plaats. Marianne van der Sloot wil, buiten haar brief, niet reageren op haar ontslag.

q Begin dit jaar nam Marianne Van der Sloot haar verkiezingsfilmpje op in Liempde, het dorp waar ze opgegroeide. De geboren Boxtelse is nu opgestapt als gedeputeerde. (Foto: Albert Stolwijk).