Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

EEN MILJOEN EURO VOOR ONDERHOUD BESCHIKBAAR TOT EN MET 2023

Boxtel pakt alle stoplichten aan

PÅL JANSEN

Eén miljoen euro trekt de gemeente Boxtel uit om alle verkeerslichten de komende vier jaar te vervangen of te repareren. Om de haverklap zijn er storingen op kruispunten als de Mgr. Wilmerstraat/Vicaris Van Alphenlaan/Bosscheweg. Tevens kunnen de installaties op de Keulsebaan bij de rijksweg A2 een opknapbeurt gebruiken, aldus verkeerswethouder Herman van Wanrooij. ,,Die lichten staan technisch op omvallen, maar we monitoren ze goed." Het geld staat gereserveerd voor 2023, maar de uitvoering kan ook eerder plaatsvinden.

De stoplichten dienen uiterlijk over vier jaar zijn gerepareerd of vervangen. Tegelijkertijd spelen ook de nieuwe verkeersvisie Move '31 en het verkeersmaatregelenpakket Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) mee. Het is nogal een ingewikkeld verhaal, maar het komt erop neer dat de uitkomst van die plannen - er loopt bijvoorbeeld een rechtszaak bij de Raad van State omtrent een verbindingsweg in buurtschap Tongeren - invloed hebben op de hoeveelheid Boxtelse stoplichten.

Als de dubbele overweg in de Tongersestraat is vervangen door een fietstunnel, is het de vraag of alle stoplichten op de doorgaande oost/west-route (Vicaris Van Alphenlaan/Mgr. Wilmerstraat/Baroniestraat) nog nodig zijn. ,,Bij Move '31 is het uitgangspunt dat de auto's om Boxtel heen rijden en dat in de bebouwde kom de fietsers de ruimte krijgen", aldus Van Wanrooij.

Het is echter niet de bedoeling dat Boxtel flink gaat investeren in nieuwe stoplichten op het reeds genoemde wegdeel, als straks blijkt dat deze toch weer moeten verdwijnen, vertelt Van Wanrooij: ,,We gaan vervangen op de plekken waar de verkeersregelinstallaties de komende tien à twintig jaar kunnen blijven staan."

SLIMME INSTALLATIES

Met de een miljoen euro die de gemeente vrijmaakt, worden echter niet alleen verkeerslichten vervangen maar ook gerepareerd. ,,Onderdelen van oude stoplichten kunnen ook worden hergebruikt. Denk niet alleen aan de paal, maar het belangrijkste onderdeel is natuurlijk de schakelkast." Wanneer die automaat verouderd blijkt, wordt deze echter wel vervangen, inclusief software.

Boxtel wil slimmere installaties zodat de verkeersstromen beter worden geregeld. En zoals gezegd: met als uitgangspunt dat auto's zoveel mogelijk om Boxtel worden geleid en fietsverkeer de ruimte krijgt. Met de uitdagingen omtrent PHS en daarmee de verkeersvisie Move '31 moet nog blijken hoe deze exercitie met de stoplichten wordt ingevuld.

p Om de haverklap vallen de verouderde verkeersinstallaties uit. Zoals dinsdag toen de stoplichten op het kruispunt Bosscheweg/Vicaris Van Alphenlaan/Mgr. Wilmersstraat dienst weigerden. Het levert heikele situaties op en is dan oppassen geblazen voor zowel fietser als automobilist. (Foto: Albert Stolwijk).


Smaak van Boxtel

In de kookstudio van het Baanderherencollege vindt op de woensdagen 11 december, 12 februari en 25 maart vanaf 18.30 uur de Smaak van Boxtel plaats, een kookavond onder leiding van iemand met een niet-Nederlandse achtergrond. Deelname kost acht euro. Aanmelden kan via betsie@vandersloot.demon.nl of via (0411) 63 15 03 en (0411) 67 52 46.

Beeldhouwen HCB

De beeldhouwgroep van Hobbycentrum Boxtel (HCB) biedt nu ook op maandagmiddag workshops aan. Tussen 13.00 en 16.00 uur zijn mensen met en zonder ervaring welkom aan de Baroniestraat. Deelnemers kunnen zelf hun startdatum bepalen. De verschillende tarieven staan op www.hobbycentrumboxtel.nl. Daar kunnen mensen zich ook aanmelden.

Afbeelding