Trio De Pauwergirls zorgde in de Tijberzaal voor vrolijke en herkenbare muziek tijdens de ontmoetingsmiddag die  welzijnsorganisatie ContourdeTwern werd gehouden tijdens de nationale Dag van de Mantelzorg. (Foto: Peter de Koning).
Trio De Pauwergirls zorgde in de Tijberzaal voor vrolijke en herkenbare muziek tijdens de ontmoetingsmiddag die welzijnsorganisatie ContourdeTwern werd gehouden tijdens de nationale Dag van de Mantelzorg. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BOXTELSE MANTELZORGERS VINDEN ELKAAR IN TIJBERZAAL

'Mijn vrouw niet afnemen wat ze wél kan'

LINDA VAN DE WIEL

Waar vrijdagavond in het teken stond van jonge mantelzorgers, werden zaterdagmiddag de volwassenen in de watten gelegd. In een volle Tijberzaal van het Baanderherencollege in Boxtel organiseerde ContourdeTwern een middag vol muziek van het trio Pauwergirls, lekkernijen en goede gesprekken. Wethouder Marusjka Lestrade - zelf ook mantelzorger - was namens het gemeentebestuur aanwezig: ,,Er wordt bezuinigd, maar ik ga mijn best doen voor jullie."

Al bij de ontvangst werden de ongeveer tachtig mantelzorgers warm onthaald. Het muzikale drietal Pauwergirls verwelkomde iedereen met aanstekelijke en herkenbare melodieën. Binnen was er koffie, thee en lekkers van cateraar Lunch Bij Trots. Veerle Slosse, coördinator van het Steunpunt Mantelzorg van welzijnsorganisatie ContourdeTwern, lichtte toe: ,,Ik heb gemerkt dat mantelzorgers vooral met elkaar willen praten, dit programma biedt daar alle ruimte voor."

Daarnaast gaf Slosse aan dat er een nieuwe groep mantelzorgers is: ,,Ik bedoel de werkende mantelzorgers. Zij zorgen vaak voor hun ouders, maar soms ook voor hun partner of kind. Voor hen organiseren we binnenkort een aparte bijeenkomst, omdat zij vaak niet beschikbaar zijn tijdens de activiteiten die wij organiseren."

KOOKCURSUS

Toon van Heesch (79) was een van de mensen die op de middag was afgekomen. ,,Ik zorg voor mijn vrouw, maar voel me geen mantelzorger", vertelde de oud-leraar. ,,Mijn vrouw doet wat ze zelf kan en ik help haar bij de dingen die ze niet kan. Zo doe ik de boodschappen en bereid het eten voor. Maar zij kookt, ze is er beter in dan ik, zelfs na de twee kookcursussen die ik volgde. Daarbij wil ik haar niet afnemen wat ze wél kan."

Wethouder Lestrade is zelf ook mantelzorger: ,,Ik weet wat het inhoudt. Vaak regel je van alles dat opeens anders moet. Hoe vaak spring je niet in als het onverwacht nodig is?" Lestrade kent het antwoord op deze retorische vraag. Ze benadrukte dan ook zich hard te maken voor mantelzorgers: ,,Ik probeer te regelen dat zo min mogelijk van het budget van mantelzorg en dagbesteding wordt afgehaald."

EENZAAMHEID

Joke van der Sanden (67) is als vrijwilliger actief voor een alleenstaande man van 71. ,,Ik leerde hem een aantal jaren geleden kennen via wandelclub De Keistampers. Hij wachtte destijds op de uitslag van een onderzoek en omdat niemand met hem meeging, besloot ik met hem naar het ziekenhuis te gaan", aldus Van der Sanden. ,,Hij vond en vindt het moeilijk hulp te accepteren omdat hij leerde dat je iets terug moet doen wanneer iemand je helpt. Vanwege zijn gezondheid kan hij dit niet en dus vraagt hij nergens om." Dit resulteerde volgens de Boxtelse in een gevoel van eenzaamheid. ,,Ik ga elke week een keer langs, soms om hem te helpen met zijn financiën en soms voor een bakje koffie. En als het me te veel wordt, bel ik zijn maatschappelijk werker. Zij stuurt dan bij en geeft mij de steun die ik nodig heb om weer door te gaan. Want ik doe het heel graag..."


Ierse Sessie

In B&B In Den Boogert vindt zondag 17 november de Ierse Sessie plaats. Aan de Oude Boomgaard 3 in Boxtel klinkt tussen 13.30 en 17.00 uur volksmuziek. Mensen kunnen meezingen, maar ook aansluiten met gitaar, viool of accordeon.


Boxtel

Taizéviering

In de protestantse kerk aan de Clarissenstraat 18 wordt morgen, vrijdag 15 november een oecumenische Taizéviering gehouden. Het thema van de maandelijkse bijeenkomst luidt deze keer: 'Dat is wat wij gekregen hebben'. Zowel leden van de Protestantse Gemeente Boxtel als van de Heilig Hartparochie zijn vanaf 19.00 uur welkom. Na afloop is er gelegenheid na te praten onder het genot van koffie of thee.