Evelien Matthijssen is de hoofdspreker tijdens de Tegenlicht Meet Up die 21 november op De Kleine Aarde wordt gehouden. De avond is gratis toegankelijk, juist voor mensen die jeuk krijgen als anderen over duurzaamheid beginnen. (Foto: eigen collectie).
Evelien Matthijssen is de hoofdspreker tijdens de Tegenlicht Meet Up die 21 november op De Kleine Aarde wordt gehouden. De avond is gratis toegankelijk, juist voor mensen die jeuk krijgen als anderen over duurzaamheid beginnen. (Foto: eigen collectie). Foto:

'VOOR MENSEN DIE DE KRIEBELS KRIJGEN VAN DUURZAAMHEID'

Tegenlicht Meet Up op Kleine Aarde

PÅL JANSEN

,,Veel mensen krijgen al jeuk als je over duurzaamheid begint. En tegen hen zeg ik: dan moet je juist naar deze avond komen." Aan het woord is Matthijs Bosman van de Praktijk van het Ideaal op De Kleine Aarde. Dinsdag 26 november houdt hij in het bezoekerscentrum aan het Klaverblad een Tegenlicht Meet Up, met als onderwerp Worsteling van de Groenmens. Hoofdgast is Green Evelien.

Een Tegenlicht Meet Up is een discussie-avond op basis van actuele of eerdere documentaires van het gelijknamige VPRO-programma. Deze worden door heel Nederland georganiseerd, zo ook op 26 november op De Kleine Aarde in Boxtel. Bosman: ,,Ook in 's-Hertogenbosch worden deze avonden al jaren gehouden. Ik kwam met de organisator in gesprek om zo'n Tegenlicht-bijeenkomst naar Boxtel te krijgen."

HARDCORE

De reportage Worsteling van de Groenmens brengt in beeld hoe mensen stoeien met het terugdringen van hun ecologische voetafdruk. ,,Ik voer er ook vaak discussies over op De Kleine Aarde: we moeten ook gewone mensen bereiken met dit onderwerp, en niet steeds hardcore de boodschap opdringen", weet Bosman. Zodra het over duurzaamheid gaat, ziet hij mensen al terugdeinzen. ,,Ook zien velen een drempel. De kosten om een dak vol zonnepanelen te leggen bijvoorbeeld. Maar er zijn meer manieren om je voetafdruk kleiner te maken."

In eerste instantie echter draait het om een open gesprek: over de bezwaren, over de drempels die mensen ervaren en andere dagelijkse dilemma's rondom duurzaamheid. De Belgische Evelien Matthijssen, bekend als Green Evelien, zal de avond leiden. Zij is ook onderwerp van gesprek in de documentaire van Tegenlicht en woont met haar gezin in de Ardennen 'volledig groen'.

De toegang is gratis en de discussie-avond, die mede door woonstichting Joost wordt georganiseerd, begint vrijdag 21 november om 19.15 uur in het bezoekerscentrum van De Kleine Aarde aan het Klaverblad 13.

t Evelien Matthijssen is de hoofdspreker tijdens de Tegenlicht Meet Up die 21 november op De Kleine Aarde wordt gehouden. De avond is gratis toegankelijk, juist voor mensen die jeuk krijgen als anderen over duurzaamheid beginnen. (Foto: eigen collectie).