Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OEFENEN MET PROGRAMMEREN IN BOXTELSE BIEB

'Ik zou wel een robot willen hebben'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Scratch, QR-code, bewegende dino's en natuurlijk een robot. Tijdens het evenement 'Ik en mijn robot' in de Boxtelse bibliotheek kwamen deze termen regelmatig voorbij. Waar sommige volwassenen even onwetend en bedenkelijk keken, bleken de kinderen juist helemaal thuis te zijn in de moderne technologie. Extra leuk: ze mochten zelf aan de slag en zetten hun eerste stappen in de wereld van het programmeren.

Het robotfestijn werd georganiseerd door AgriFood Capital en vond niet alleen in Boxtel plaats. ,,We gaan naar alle bibliotheken in de regio", vertelde Henny Knechten van AgriFood Capital. ,,We willen hiermee jong en oud kennis laten maken met programmeren. Het uiteindelijke doel is dat basisscholen het thema meenemen in hun lesprogramma, want programmeren hoort gewoon bij de huidige tijd. Kinderen hebben er creativiteit voor nodig, het past bij een nieuwe manier van leren."

Zowel oudere als jongeren kinderen kwamen naar de bibliotheek om meer te leren, maar vooral om zelf bezig te zijn. ,,Geen lesbrieven of lange uitleg, de kinderen gaan gewoon zelf aan de gang. Zo ontdekken én leren ze het meest", aldus Knechten. De achtjarige Bas was druk in de weer met een wel heel bijzonder boek. ,,Als je de QR-codes in het boek scant, komen dingen tot leven", vertelde hij enthousiast. ,,Het ziet er echt super leuk uit. Zo wordt lezen een stuk boeiender."

LIEF EN SCHATTIG

Op de grond reed een zilverkleurige robot rond, de zevenjarige Iris mocht deze besturen. ,,Supercool", luidde het oordeel. ,,Ik zou er thuis ook wel een willen of er eentje zelf willen maken. Maar dat is vast heel erg moeilijk." Het besturen bleek ook nog een grote uitdaging. ,,Het ziet er makkelijker uit dan het is. En die kasten staan in de weg." Sophie (4) had ondertussen meer aandacht voor een groengele dinosaurus die echt kon bewegen. ,,Als je hem aait, wiebelen zijn poten", zei ze. ,,Ik vind 'm echt heel lief en schattig."

Voor de wat oudere jeugd was er ook genoeg te beleven. Zo konden ze zelf op een computer een scratch maken. Deze manier van programmeren is ideaal voor beginners en erg leerzaam. Via diverse websites kunnen kinderen hiermee een game, verhaal of animatie creëren en kennismaken met programmeren ,,Het ziet er moeilijk uit, maar het valt wel mee", vond Cas (10). ,,Het is leuk omdat je er echt iets van jezelf van kunt maken. Ik ga dit thuis zeker ook doen." Ook zelf aan de slag? Kijk dan op www.scratch.mit.edu.

p De robots die zaterdag in de Boxtelse bibliotheek aanwezig waren, maakten veel kinderen enthousiast. Ook het programmeren werd gewaardeerd. (Foto: Peter de Koning).


Boxtel

Concert Buchestelle

Het Boxtelse seniorenorkest Buchestelle is morgen, vrijdagmiddag 15 november te gast bij het ouderenensemble van harmonie Amor Musae in Prinsenbeek. Beide orkesten spelen vanaf 14.30 uur in zaal De Drie Linden. De toegang is gratis.

Big Band Boxtel

Big Band Boxtel organiseert zondag 17 november samen met seniorenorkest Buchestelle een gratis dansmiddag. Deze vindt plaats in de Tijberzaal van het Baanderherencollege aan de Baanderherenweg. De middag start om 14.00 uur.


WIL BARTEN DIRIGEERT CONCERT IN VEGHELSE LAMBERTUSKERK

Boxtelse Cantorij viert haar gouden jubileum

De Boxtelse Cantorij bestaat vijftig jaar en zet dit jubileum luister bij met een concert. Dat vindt plaats op zaterdag 16 november vanaf 20.00 uur in de Sint-Lambertuskerk aan de Markt in Veghel.

De wereldberoemde sopraan dame Emma Kirkby verleent medewerking aan het optreden. Niet alleen de cantorij jubileert, oud-Boxtelaar Wil Barten, woonachtig in Deurne, heeft van meet af aan de muzikale leiding in handen. Het vocaal ensemble vertolkt 16 november met name liederen uit de renaissance en Engelse kerkmuziek.

Het koor heeft in de loop van een halve eeuw een goede reputatie opgebouwd en kreeg landelijke bekendheid door radio- en televisieopnames. De Boxtelse Cantorij mocht jarenlang optreden tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht en verzorgt geregeld evensongs in Nederland. Het gezelschap telt nog vijf andere Boxtelaren: Hans van Liempt, Gemma Margry, Jan Schellekens, Jos Vervoort en Annette Vervoort.

KAARTVERKOOP

Kaartjes zijn verkrijgbaar door vijftien euro per persoon over te maken op IBAN-nummer NL44 INGB 0754 1836 37 ten name van W.A. Barten. Wie reserveert, wordt verzocht naam en telefoonnummer door te geven. Reserveren kan via e-mailadres wbarten@upcmail.nl.