De brandweerkazerne aan de Brederodeweg in Boxtel. (Foto: Henk van Weert).
De brandweerkazerne aan de Brederodeweg in Boxtel. (Foto: Henk van Weert). Foto:

RAAD VAN STATE BEHANDELT BEZWAREN

Verbindingsweg Tongeren ook op Haagse pijnbank

ADRIE VAN DER WEL

Gaat net als het plan voor de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) nu ook het daarmee samenhangende plan Verbindingsweg Tongeren onderuit bij de Raad van State (RvS)? Het zal erom spannen, zo bleek maandag tijdens een zitting van de hoogste bestuursrechter in Den Haag.

Het plan VLK strandde op 14 augustus bij de RvS, omdat gebruik was gemaakt van de omstreden stikstofregeling (PAS) die eerder al was gekraakt. Voor het ontwerp Verbindingsweg Tongeren is dezelfde regeling gebruikt. Dat zou dus al voldoende kunnen zijn om ook deze opzet te vernietigen. Maar er is één heel belangrijk verschil.

STIKSTOFTOENAME

Het plan VLK sneuvelde na bezwaren over stikstoftoename bij Natura 2000-gebied Kampina van onder meer milieuvereniging Het Groene Hart. Aanvankelijk had die vereniging ook bezwaren tegen de Verbindingsweg Tongeren. Maar dat werd niet doorgezet tot aan de rechter. Dit plan is wel aangevochten door bewoners van Boxtel-Noord, de werkgeversvereniging SPIN en enkele bedrijven.

Het is echter zeer de vraag of de RvS hun bezwaren accepteert. Bij de milieuvereniging is het duidelijk dat die bezwaar kan maken tegen aantasting van de beschermde natuur. Daar is de vereniging onder meer voor opgericht. Maar het zal er bij de bestuursrechter al moeilijker ingaan als bewoners van Boxtel-Noord klagen over aantasting van de Kampina. Dat kunnen ze alleen als ze dichtbij of ín het natuurgebied wonen en de stikstoftoename door de verbindingsweg hun leefgebied aantast. En dat is niet het geval.

Met de werkgevers en bedrijven die bezwaar maken over een stikstoftoename op de Kampina vanwege de Verbindingsweg Tongeren zal de RvS snel klaar zijn. Als zij opkomen voor behoud van de natuur, dan is dat leuk. Maar hun belangen zijn niet gericht op natuurbehoud. Bedrijven hebben immers een economisch doel.

Toch vindt de advocaat van de bewoners en de werkgevers dat hun bezwaren over de toename van stikstof geaccepteerd moeten worden. Tijdens de uitspraak in augustus verklaarde de RvS namelijk het stikstofprotest van Het Groene Hart 'en anderen' gegrond en ging het plan VLK onderuit. Volgens de advocaat heeft de bestuursrechter dus al eerder de klachten van de bewoners en werkgevers geaccepteerd en zou hij daar nu niet meer op kunnen terugkomen.

Is de RvS het met deze gedachtegang eens, dan sneuvelt ook het plan Verbindingsweg Tongeren. Overigens hebben de bewoners en bedrijven ook andere bezwaren aangevoerd. Zo klagen de bedrijven over verminderde bereikbaarheid als de weg er komt. De bewoners van Boxtel-Noord voeren aan dat de Mezenlaan in dat geval veel te weinig capaciteit heeft om alle verkeer af te wikkelen. Daarvan worden de bewoners de dupe.

SAMENHANG VLK

Woordvoerders van de gemeente Boxtel geven toe dat de Verbindingsweg Tongeren er niet zal komen zonder de aanleg van de VLK. ,,Beide plannen hangen namelijk sterk samen", zei een van hen maandag tijdens de zitting. ,,We hebben ook niet de intentie om die weg aan te leggen voordat het nieuwe plan VLK is vastgesteld."

Inmiddels probeert de gemeente een oplossing te vinden voor het stikstofprobleem dat nu de infrastructurele plannen blokkeert. Maar daarvoor is de gemeente afhankelijk van de maatregelen waarmee de landelijke overheid ruimte probeert te scheppen.

De Raad van State doet binnen zes weken uitspraak in deze zaak.

VRBN NEEMT BEHEER GEBOUWEN OP ZICH

Boxtel houdt zakcentje over door verkoop van brandweerkazernes

RENS VAN DEN ELSEN

Aan de verkoop van de brandweerkazernes in Boxtel en Liempde aan de Veiligheidsregio Brabant Noord (VRBN), houdt de gemeente een leuk zakcentje over. De gebouwen aan de Brederodeweg en Oude Postbaan staan namelijk samen voor 299.000 euro in de boeken, maar er wordt 564.000 euro overgemaakt. Dit is een kleine opsteker in tijden van financiële nood.

Dit financiële voordeeltje is slechts eenmalig en heeft ook negatieve gevolgen voor onder meer Boxtel. De hogere huisvestigingslasten die de VRBN op haar bordje krijgt, zullen namelijk op termijn worden doorberekend aan alle gemeenten. Daarnaast worden de kosten die nog gemaakt moeten worden om achterstallig onderhoud op de gebouwen weg te werken, voor Boxtel 19.000 euro, nog in mindering gebracht op het aankoopbedrag.

ZEGGENSCHAP

De VRBN heeft in juli met alle zeventien deelnemende gemeenten afspraken gemaakt om de brandweerkazernes over te nemen. Op die manier stuurt de regio niet alleen de mensen en het materieel aan, maar heeft zij ook zeggenschap over de huisvesting. Mochten de gebouwen na verloop van tijd toch overbodig worden voor de VRBN, dan krijgen de gemeenten het eerste recht op (terug)koop.

47 EURO PER INWONER

Het bedrag dat Boxtel door de verkoop van de kazernes op haar rekening mag bijschrijven, is een fractie van wat de gemeente jaarlijks aan de VRBN afdraagt. De totale kosten voor Boxtel stegen vorig jaar nog met 120.000 euro, omdat de organisatie kampte met achterstanden op het gebied van IT-systemen. Over 2019 betaalt deze gemeente net iets meer dan 1,4 miljoen euro; gemiddeld 47 euro per inwoner. Volgens directeur Paul Verlaan is zijn VRBN daarmee nog steeds de goedkoopste van Nederland. De overdracht van de Boxtelse en Liempdse kazerne is 1 januari 2020.