Leegstand winkels is groot pijnpunt in centrum Boxtel

JAN HERMENS

De grote leegstand in het kernwinkelgebied van Boxtel is een doorn in het oog van het Centrummanagement. Maar ook beleving en bereikbaarheid zijn speerpunten. Voorzitter Luc Broos bracht dinsdagavond de gemeenteraad op de hoogte over de stand van zaken in het kernwinkelgebied tijdens een drukbezochte bijeenkomst in lunchroom Deegeluk aan de Markt.

Zo'n 13 procent van de winkelpanden in het centrum van Boxtel staat leeg. ,,Dat is relatief veel en dat baart ons al jaren zorgen", geeft Broos aan. De ruimten zijn volgens hem te groot. ,,Startende ondernemers kunnen niets met vierhonderd vierkante meter. Zoveel ruimte is te duur en meestal niet nodig." Hij hoopt dat herbestemming soelaas biedt. ,,Een voordeel is dat verschillende panden eigendom zijn van Boxtelaren. Die zijn meer betrokken bij een bruisend centrum dan vastgoedeigenaren uit Amsterdam."

STOEP

Aan sfeer en beleving kunnen de ondernemers zelf het nodige doen, luidde een conclusie van het Centrummanagement. Want een goede uitstraling is belangrijk om klanten te trekken. Daar hoort regelgeving rond reclame-uitingen op straat bij, stelde fractievoorzitter Vera Brouns (CDA) tijdens de beeldvormende raadsvergadering. ,,Met alleen een nieuwe stoep komen we er niet." Volgens Broos is het zaak Boxtel beter te promoten. ,,We moeten de kracht van ons dorp uitdragen." Oud-ondernemer en pandeigenaar Arjen Witteveen hamerde op toegankelijkheid. ,,Om klanten naar de winkels te krijgen, moet je zorgen dat ze die kunnen bereiken."

Om na te gaan of het Centrummanagement de juiste weg bewandelt, voert het bestuur gesprekken met belanghebbenden. Dat moet volgens Broos leiden tot een actieplan voor de komende vijf jaar.


Wethouder: plan investeringszone Ladonk op koers

De Boxtelse werkgeversorganisatie SPIN vraagt zich af hoe het staat met de nieuwe samenwerkingsvorm met de gemeente. Het plan hiervoor had er al moeten zijn volgens secretaris Siep Schukken. Volgens wethouder Eric van den Broek ligt de ontwikkeling voor een bedrijveninvesteringszone (BIZ) op koers. Maar voor SPIN begint de tijd te dringen omdat het huidige convenant met de gemeente per 1 januari 2020 afloopt.

Het was dinsdagavond tijdens een beeldvormende gemeenteraadsvergadering voer voor discussie. Van den Broek: ,,Doelstelling is de BIZ op 10 december voor te leggen aan de raadsfracties. Ik denk dat invoering in januari haalbaar is." Schukken vreesde van niet.

De wethouder zegde vorig jaar de samenwerking met SPIN op. Als er voor 1 januari geen nieuwe vorm van samenwerking is gevonden, komt volgens Schukken de voortzetting van het parkmanagement in gevaar. In opdracht van de gemeente werkt bureau Stad & Co aan een plan voor een BIZ op bedrijventerrein Ladonk. Dit houdt in dat alle ondernemingen daar structureel gezamenlijk investeren in hun bedrijventerrein.

Schukken ziet die constructie wel zitten, want dan kan niemand meer zomaar meeliften op faciliteiten waar anderen voor betaald hebben. ,,Maar: niemand weet precies hoeveel bedrijven er op Ladonk gevestigd zijn."

De resultaten die het parkmanagement behaalde, kwamen dinsdag ook aan bod. Zo zijn bedrijven beter vindbaar voor hulpdiensten door retroreflecterende borden, zijn alle AED's in kaart gebracht en is in maart het solarproject Ladonk van start gegaan, meldde de SPIN-secretaris.

Aandachtspunten waren er ook. Bereikbaarheid bijvoorbeeld, illegale bewoning, het kruispunt van de Ladonkseweg met de Kruisbroeksestraat en de communicatie tussen gemeente en ondernemers.