Afbeelding
Foto: Hans Verberk

NUMMER DRIE VAN DE WERELD HEEFT SCHIK IN SPORTHAL PIUS X

Judoka's dol op beer van 120 kilo

PÅL JANSEN

,,Hajime!" De jeugdjudoka's in Liempde stonden zaterdag te trappelen om te beginnen met hun oefeningen in sporthal Pius X. Zij kregen een clinic van niemand minder dan Roy Meyer, die hard op weg is naar de Olympische Spelen van Tokio in 2020. De enorme verschijning van de topjudoka maakte hem niet minder knuffelbaar: bij tijd en wijlen had hij verschillende Liempdse pupillen in zijn nek of om zijn been hangen.

Nee, dit zijn niet de oefeningen die Sijmen van Berkel (8) uit Liempde normaliter krijgt op de tatami (judomat), maar daardoor waren ze niet minder leuk. ,,We hebben de trainer (Meyer) nog aangevallen! Of ik heb gewonnen? Ja", grijnst Sijmen. Of de topjudoka van circa 120 kilogram daarbij vol gas gaf, wordt gemakshalve in het midden gelaten. Sijmen en de overige pupillen konden in ieder geval hun lol niet op met Meyer, die naast een uitmuntend beoefenaar van de verdedigingssport ook een begenadigd leraar bleek. ,,Volgens mij hangt er iemand aan mijn nek", zei hij tegen de judoka's terwijl een van hen aan z'n hals bungelde.

,,Hij pakt het erg leuk op. Het is een beer van 120 kilo, maar hij kan heel goed met de kinderen omgaan", vertelt voorzitter Bas Raaimakers. ,,We hadden een beetje mazzel: ik heb gewoon aan hem gevraagd of hij mee wilde doen met ons activiteitenweekend. Alles viel mooi samen: Roy werd dit jaar derde tijdens het wereldkampioenschap en schreef ook nog eens een prestigieuze grand prix-wedstrijd op zijn naam. Ik moest wel even overleggen met de penningmeester of het allemaal rond zou komen", gniffelt de judoka.

Het activiteitenweekend van Judoclub Liempde stond in het teken van haar verhuizing. Naast de clinics voor de jeugd, werden eerder die zaterdag clubscheidsrechters opgeleid, er was 's avonds een buffet en daags erna vond Judo Cup Brabant plaats. Ook werd in het weekeinde het jaarlijkse instaptoernooi gehouden en werd afscheid genomen van de 88-jarige gast- en hoofdscheidsrechter Thieu Caris die zich dertig jaar lang belangeloos inzette voor de judosport.

TROUW CLUBJE

Zestig jaar lang huisde de vereniging bij de Liempdse basisschool, later De Oversteek. ,,Na zes decennia bij de school te hebben gezeten, is de verhuizing een behoorlijke stap voor ons. Ja, we zijn wel een trouw clubje", grapte Raaimakers.

Voor de clinic met Meyer waren niet alleen de Liempdse judoka's welkom, maar ook die van de verenigingen uit Sint-Oedenrode en Berlicum. Zo komt Dries van Nunen (10) uit die laatste plaats. Hij had het erg naar zijn zin tijdens de clinic met Meyer: ,,We moesten bijvoorbeeld op elkaars tenen proberen te staan en dat ook proberen te vermijden. Het zijn wel iets andere oefeningen dan ik gewend ben en ook kom ik op een iets hoger niveau uit, maar het was wel erg leuk."

De clubs onderhouden een goede samenwerking met elkaar zodat ze van elkaars faciliteiten gebruik kunnen maken. Raaimakers: ,,Wij konden bij De Oversteek twee keer per week terecht. Daarbuiten hebben bijvoorbeeld Keira (Kreijveld - red.), Colin (van Dijk - red.) en ik nog wat extra trainingen nodig omdat we op een hoger wedstrijdniveau uitkomen. Dus vandaar de samenwerking."

KANTELPUNT

Met de verhuizing naar Pius X hoeft de Liempdse vereniging niet telkens alles op te bouwen en af te breken om te kunnen judoën. Ook is er meer ruimte. De locatie biedt meer kansen, legt Raaimakers uit: ,,We zitten nu op een kantelpunt waarbij we stappen willen maken. Zo is het onze ambitie om meer mensen op te leiden tot de zwarte band. Ook hebben we ons maatschappelijk doel hoog in het vaandel staan. We denken erover na om valpreventielessen te geven voor bijvoorbeeld senioren of wielrenners. Hopelijk kan de verhuizing naar Pius X daarbij helpen."

En wellicht kan Meyer, die het zichtbaar naar zijn zin had, de pupillen van Judoclub Liempde ook ertoe inspireren om een niveautje hoger te komen. ,,Jullie hebben mij flink laten zweten", zei hij tegen de judoka's. ,,En wie weet, als jullie flink doortrainen, kunnen jullie me straks ook echt aan."

Uitslagen instaptoernooi

Kampioenen: Pim van Esch, Ties Verhagen, Irene van Oijen, Pim de Wit, Polo Vroemen, Tom Scholten en Jens Kelders. Tweede plaats: Senn Steenbakkers, Xavi van Weert, Mika van Weert, Bram van de Ven, Gijs de Wit, Ivar van Weert, Jade Simons, Zyan van Hedel, Sijmen van Berkel en Silvijn van Leeuwen. Derde plaats: Bram van Oorschot, Desmond Tops, Cas de Wit, Odin van Hedel, Loek de Jong, Lucas Daniels en Tiago van Breugel. Vierde plaats: Bas Daverveld, Eli Ronner, Annabel Loman, Mees Koster, Manuel van Breugel, Wiebe Zijlstra, Jason van Berkel, Juan Schuurmans, Scott de Bresser en Joleen van Berkel.

p De clinic van topjudoka Roy Meyer (rechts op de foto in strijd met de Liempdse judoka Colin van Dijk) was een van de hoogtepunten tijdens het activiteitenweekend van Judoclub Liempde. De vereniging is na zestig jaar in de Liempdse basisschool te hebben vertoefd, verhuisd naar sporthal Pius X. (Foto: Hans Verberk).


Leesgroep geschiedenis

Wie graag over geschiedenis leest en in contact wil komen met andere liefhebbers, kan maandag 25 november vanaf 10.30 uur terecht in Babel, Bibliotheek Boxtel aan de Burgakker 4. Daar is dan een informatiebijeenkomst om te komen tot een leesgroep geschiedenis, een initiatief van de landelijke organisatie Senia en de lokale bieb. Aanmelden is gewenst en kan via e-mailadres ivanderotte@senia.nl of info@senia.nl.