Afbeelding
Foto:

EXPOSITIE MET DIVERSE KUNSTVORMEN

Boxtelse kunstenaars tonen werk in MuBo

Het werk van de Boxtelse kunstenaars Agnes Savelkouls, Huub Thorissen en Paul Maas is vanaf zaterdag 16 november tot en met zondag 2 februari te bewonderen in Museum Boxtel (MuBo) aan de Baroniestraat. Drie kunstvormen komen zo samen en de combinaties zijn gebaseerd op een samenspel van licht, kleur en materie. Gedurende de looptijd is er elke zondag tussen 14.00 en 16.00 uur een meet & greet met de kunstenaars.

Keramiek (Savelkouls), sculpturen (Thorissen) en schilderijen (Maas) worden in nauwe samenwerking met de kunstenaars én met begeleiding van kunsthistorica Marja Reitsma-Vrijling samengebracht voor de tentoonstelling.

Savelkouls heeft het landschap, de natuur en de veranderingen als haar belangrijkste inspiratiebronnen. 'Golfbeweging in mozaïek', dat nabij de Molendijk in buurtschap Kasteren aan de Dommel ligt, is tevens van haar hand. Kunstschilder Paul Maas brengt kleurrijke olieverfschilderijen geïnspireerd vanuit de natuur en landschappen.

STRIJD EN BERUSTING

Naast dat hij zijn sculpturen toont, verzorgt Thorissen tevens een lezing tijdens de tentoonstelling: op zondag 19 januari om 11.15 uur vertelt hij onder de noemer 'Kunst... strijd en berusting' over de totstandkoming van zijn werk.

Aanmelden hiervoor kan via e-mail: info@muboboxtel.nl of telefonisch: 06-16 04 18 98. Entree bedraagt vijf euro. Toegang tot de tentoonstelling kost vier euro voor volwassenen, voor kinderen van twaalf jaar en ouder is dat twee euro. Iedereen onder de twaalf jaar mag gratis naar binnen. MuBo iedere zaterdag en zondag tussen 13.00 en 17.00 uur open.

q De wisselexpositie in MuBo van drie Boxtelse kunstenaars die zaterdag 16 november van start gaat, toont een samenspel tussen drie verschillende kunstvormen. (Foto: collectie MuBo).

GUUS BEKOOY HOUDT LEZING VOOR KBO

'Vrouwen in Habijt' verhaalt over leven en werk clarissen

Guus Bekooy maakte bijna zestig jaar geleden de reportage Vrouwen in Habijt. Hij legde het leven en werken van de in volledige afzondering levende zusters clarissen in Megen vast in woord en beeld. Hij vertelt er vrijdag 29 november over tijdens een voordracht voor leden van de Katholieke Bond van Ouderen. Die wordt vanaf 14.00 uur gehouden in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat. KBO-leden hebben gratis entree; anderen betalen vier euro.

De poort in de Boxtelse Clarissenstraat, tegenover de Oude Kerkstraat, herinnert aan het klooster Sint-Elisabethsdaal dat daar tot het begin van de 18e eeuw was gevestigd. De zusters clarissen die er woonden werden toen verdreven door de toenmalige protestantse gezagsdragers. In 1721 stichtten zij in Megen een nieuw onderkomen op de fundamenten van het vroegere kasteel aldaar. De godsdienstvrije enclave is het oudste nog bestaande clarissenklooster in Nederland.

OUDERE ZUS

Boxtelaar Guus Bekooy raakte geïnteresseerd in het leven binnen deze Megense kloostergemeenschap; te meer omdat zijn oudere zus was ingetreden. Hij was benieuwd wat zich afspeelde binnen de dikke muren en achter de getraliede ramen. Hij mocht, met toestemming van de toenmalige Bossche bisschop Bekkers, tussen 1961 en 1963 zelf achter slot en grendel met een pen en een kleinbeeldcamera.

De reportage Vrouwen in Habijt is ondergebracht in het Museum voor Religieuze Kunst in Uden.


VRIENDEN VAN BOXTEL LIVE IN AANTOCHT

Zingen en dansen voor het goede doel bij Lionsclub

Bekende gezichten, muziek die iedereen kan meezingen en een gezellige avond met dorpsgenoten. Herkenning en verbinding zijn de kernwoorden van de komende editie van Vrienden van Boxtel Live van Lionsclub Dommel & Aa onder de naam 'A Trip Down Memory Lane'. Acht Boxtelse zangers en zangeressen betreden op zaterdag 23 november de bühne in Podium Boxtel. De opbrengst gaat naar de Voedseltuin op De Kleine Aarde en het muziekonderwijs van de harmonieën en fanfares (hafa's).

Roeland Heesbeen, lid van de Boxtelse serviceclub en muzikant, stond aan de wieg van deze jaarlijkse muzikale avond, die om 20.15 uur begint. Op het podium zingen Patrick Hendriks, Donna Hobbelen, Jazzmin Hobbelen, Sjef Kuipers, Pim Lavaleije, Anouk Mels, Gerlof Trommelen en Fenne van Wuijtswinkel populaire nummers, waar iedereen op kan dansen.

TRIP DOWN MEMORY LANE

De vocalisten worden begeleid door een professionele band met Heesbeen op gitaar, Dave Hanhart achter de toetsen, pianist Diana Huismans, bassist Tony Maes, Christ Grefkens achter het drumstel en saxofonist Henrie van der Voort. Het trio Moyoy verzorgt de achtergrondzang. Naast het optreden, kunnen bezoekers in de kleine zaal ook karaoke zingen.

Toegangskaarten voor 'A Trip Down Memory Lane' zijn voor 19,50 euro te koop via www.podiumboxtel.nl.