SONY DSC
SONY DSC Foto:

OP LIEMT GEMUNT BRENGT CLUBLEDEN OP DE BEEN

'Je hoeft maar aan te kloppen en Liempde regelt het'

PÅL JANSEN

Omnivereniging Liempde kon er dit jaar trofeeën en hapjes van bekostigen. En Jong Actief Sportief Liempde (JAS) deed er boodschappen van voor haar groepskampen. Het zijn enkele voorbeelden waaraan verenigingen hun waardecheques besteden die jaarlijks door Op Liemt Gemunt (OLG) worden uitgereikt. Het initiatief bestaat tien jaar en nog steeds weten clubleden acties op touw te zetten om de felbegeerde oranje muntjes voor hun vereniging te vergaren.

Jeugdvakantieweek Liempde pakt zaterdag 14 december tijdens Winter Wonderland, als de opbrengst van OLG bekend wordt gemaakt, uit met een negen meter hoge klimwand. De club hield een van de leukste acties van het jaar: de spijkerzakken die de deelnemertjes in augustus nodig hadden bij het timmeren van hun hutten. Voor vijftien muntjes konden ouders een 'basispakket' voor hun kinderen aanschaffen. Bovendien waren diverse lokale ondernemers erbij betrokken, vertellen Paul de Wit en Annemiek Daas van JVW in een toelichting.

,,Kaarsenmaker Maaike Schellekens doneert jaarlijks een deel van haar opbrengsten aan lokale goede doelen. We kregen sponsorgeld om de spijkerzakken te maken." Schellekens heeft de kaarsenonderneming in 2017 opgezet na het overlijden van haar dochter Loes Joosten. Daas: ,,Loes was een fanatiek deelnemer van de JVW, dus was deze keuze heel logisch voor Maaike."

Ondernemer Jos van de Laar van 't Liempds Pakhuis sprong ook in op de actie: ,,Deze paste natuurlijk goed bij mijn winkel. Timmeren hoort bij ons thuis, dus dan is deze vorm van sponsoring ideaal voor mij. Kinderen kunnen veel leuke dingen doen met hamer en spijkerzak."

DUWTJE IN DE RUG

Zo'n twintig clubs springen nu ook weer in op het naderende Winter Wonderland. Hun leden hebben allerlei acties bedacht om muntjes in te zamelen. Maar ook voor consumenten zijn de afgelopen tien jaar allerlei aanbiedingen met het muntje geweest. Zo konden kermisbezoekers in Liempde afgelopen zomer nog een gratis tweede kaartje bemachtigen voor een groot aantal attracties. En de strandhanddoeken-actie in 2017 werd een groot succes: honderden van deze blauwe handdoeken vlogen over de toonbank. En zijn door Liempdenaren op reis over de hele wereld op foto vastgelegd.

En zo start zaterdag 7 december weer de jaarlijkse kerstbomenactie, waarbij inwoners voor vijftien muntjes een kerstboom krijgen. JAS verzorgt de verkoop en mag dan alle muntjes houden. Ook bij JVW zit er nog een en ander in de planning in de decembermaand, weet Daas: ,,Tijdens Winter Wonderland zetten wij samen met Judoclub Liempde een klimwand op." De Wit vult aan: ,,Die wordt ongeveer negen meter hoog. Een keertje klimmen kost dan één muntje."

ÉÉN EURO

Volgens Martien Roestenburg van OLG zal de klimwand niet de enige activiteit waarbij bezoekers van het winterfestijn het muntje kunnen inzetten: ,,Tijdens het evenement is het bij aanbiedingen van verschillende Liempdse OLG-ondernemers één euro waard." In de Week van het Muntje van 30 november tot en met 8 december kunnen consumenten extra sparen voor Winter Wonderland bij de OLG-ondernemers.

Dit alles gebeurt vanuit de gedachte waaruit het muntje ooit is ontstaan: om het dorp leefbaar te houden en reuring te brengen, hebben consumenten, verenigingen en lokale ondernemers elkaar nodig. Daar zijn onder meer Daas en De Wit van JVW het roerend mee eens: ,,Het is belangrijk dat Liempds geld in Liempde blijft. Op onze beurt hebben wij als JVW de lokale ondernemers als sponsors nodig. En we krijgen het lastig als we elders onze materialen moeten halen." Van de Laar van 't Liempds Pakhuis knikt instemmend: ,,Nu is het zo: je hoeft maar aan te kloppen en het wordt geregeld."

p Voor de Jeugdvakantieweek Liempde werden met ondersteuning van diverse ondernemers afgelopen zomer spijkerzakken gerealiseerd die deelnemers konden kopen voor vijftien muntjes. Onder meer ondernemer Jos van de Laar leverde een sponsorbijdrage. (Foto: eigen collectie).