Kunstateliers op bedrijventerrein openen de deuren

Drie ateliers aan de Havervelden 4 op bedrijventerrein Ladonk in Boxtel houden zaterdag 16 en zondag 17 november, tijdens het landelijke atelierweekend, van 12.00 tot 17.00 uur open huis.

Josje Dormans maakt in atelier SjamaniTas producten van leer in combinatie met andere natuurlijke materialen. Zij geeft ook les in het maken van onder meer tassen. Marja Konijn van SaraMare verwerkt wol en textiel tot schilderijen, bloemen en lijkwades en toont daarmee een kleurrijk oeuvre vol spiritualiteit. Lidy Ietswaart heeft met Li Design een keur aan struisvogelproducten in huis, zoals leren tassen, veren en handbeschilderde eieren.


Steenhouwer vertelt het verhaal van gevelstenen

Gevelstenen vertellen een verhaal. Daar weet steenhouwer Cor van Oosterhoud uit Lith alles van. Hij maakt en restaureert gevelstenen en geeft donderdag 28 november vanaf 20.00 uur een lezing over Boxtelse exemplaren. De lezing is in grand café Rembrandt, Rechterstraat 56.

Van Oosterhoud maakte onder meer gevelstenen voor Museum Vekemans en het Oertijdmuseum. Ook restaureerde hij het oude Boxtelse gemeentewapen dat ooit het in 1937 gesloopte raadhuis sierde en nu een plekje heeft aan het Januspad naast het huidige gemeentehuis. Verder vervaardigde hij een monumentje voor overleden kinderen op begraafplaats Munsel en nam hij acht kruiswegstaties in processiepark Duinendaal onder handen toen die aan een restauratie toe waren. De beeldhouwer weet alles van het bewerken van natuursteen. In zijn atelier, Pierre Juste, maakt hij gebruik van eeuwenoude technieken van de steenhouwer en vult deze aan met hedendaagse gereedschappen en mogelijkheden.

In groepsverband geschiedenis lezen in de bibliotheek

In Babel Bibliotheek Boxtel aan de Burgakker start binnenkort een leesgroep geschiedenis. Maandag 25 november om 10.30 uur is er eerst een informatiebijeenkomst voor iedereen die het leuk vindt om over geschiedenis te lezen en in contact wil komen met andere lezers.

De bijeenkomst is een initiatief van de landelijke organisatie Senia, samen met de bibliotheek. Leidraad voor de groep is een gevarieerde lijst van boeken over geschiedenis die is opgesteld door historici. De leden van de club lezen zes à zeven boeken per jaar en bespreken die aan de hand van leeswijzers met vragen die het gesprek structuur geven. Aanmelden is mogelijk via de e-mail: info@senia.nl. Meer informatie over de leesgroepen is te vinden op www.senia.nl.


Miami Book Fair

Boxtelaar Pith Schure heeft in de loop der jaren verschillende (geschiedkundige) publicaties uitgegeven, onder meer over de Tweede Wereldoorlog en zijn eigen memoires. Deze teksten zijn nu vertaald naar het Engels door de Londense uitgever Austin Macauley. Om deze publicaties te promoten in het buitenland staat Schure van 17 tot en met 24 november op de Amerikaanse boekenbeurs Miami Book Fair in Florida.