Afbeelding
Foto:

JULES EN KEON NAMENS JRL NAAR FINALE GESCHIEDENISQUIZ

'Je weet nooit welke vragen je krijgt'

Jules Havenith (17) en Keon Vermeulen (16) van het Jacob Roelandslyceum (JRL) in Boxtel mogen naar de finale van De Landelijke Geschiedenisquiz op zaterdag 7 december in Zaltbommel. ,,Je hierop voorbereiden is alsof je studeert voor het televisieprogramma De Slimste Mens; je weet nooit welke vragen je krijgt", aldus Keon.

In welk jaar vond de slag bij Heiligerlee plaats? En: uit hoeveel personen bestond het gezin van de Russische tsaar Nicolaas II? Zomaar enkele vragen die in de voorronde van de jaarlijkse quiz werden gesteld. Wie Google gebruikt, heeft de antwoorden zo gevonden. Maar de 24 leerlingen en drie docenten van JRL moesten alles uit hun hoofd doen. En daarmee was het beantwoorden van de 25 vragen nog een hele opgave.

De bedenkers van de quiz, JRL-docenten Renate van der Linde en Suzanne van Gompel, gingen bij veel onderwerpen de diepte in. ,,Sommige vragen kun je alleen beantwoorden als het onderwerp toevallig een keer op internet voorbij komt. Ze worden namelijk niet zomaar in de les behandeld", vindt de 15-jarige havist Jelle Bullens.

Voorbereiden op de geschiedenisquiz bleek lastig. Al heeft winnaar Jules nog wel een tip voor toekomstige deelnemers: ,,Ik hou het Instagram-account van De Landelijke Geschiedenisquiz bij. Daar kwamen in de voorbereiding soms geschiedkundige tijdschriften voorbij. Sommige had ik al, anderen heb ik gehaald, want daar komen de vragen uit voort."

ZITTEN

Voor Jules is het de tweede keer dat hij naar de finale mag. Keon gaat voor de eerste maal. Beide zesdejaars vwo-leerlingen zitten in hun examenjaar, dus het is tevens de laatste keer dat ze mee kunnen doen. Keon grinnikend: ,,Maar als de finale echt heel leuk is, dan blijven we gewoon nog een jaartje zitten." En de antwoorden op de vragen over Heiligerlee en de Russische tsaar? In 1568 en zeven gezinsleden. Toegegeven: de auteur dankt zijn antwoorden aan Google...

p Jules Havenith (midden, blond haar) en Keon Vermeulen (rechts, met bril) zijn de vragen van anderen aan het nakijken. Het werd toen al duidelijk dat zij de meeste punten hadden voor de finale. Die is op zaterdag 7 december in Zaltbommel. (Foto: Rens van den Elsen).