Afbeelding
Foto:

What's Up, Filou?

Ze was best benieuwd of haar haren nog zouden krullen, maar de negenjarige Filou van den Berg uit Boxtel durfde toch dertig centimeter van haar haren af te laten knippen. Waarom? Om haar lange lokken te doneren aan stichting Haarwensen.

Wat doet de stichting eigenlijk? ,,Zij maakt haarwerken voor kinderen die hun haren verliezen door bijvoorbeeld kanker. Ik heb mij laten knippen bij kapsalon Twins Hairstyling. De kapster maakte daar twee vlechten in mijn haren omdat alles anders een warboel wordt. Nadat ik was geknipt, stuurde zij de vlechten op naar Haarwensen. Maar je kunt ze ook zelf opsturen. Bij de stichting maken ze er haarwerken van. Dat is een flinke klus; het moet haartje voor haartje. En er zijn meerdere vlechten per stuk nodig, dus in één werk zitten vaak haren van wel drie mensen."

Hoe ben jij erop gekomen om te doneren? ,,Mijn tante Esther heeft het al vier keer gedaan. Haar haren groeien heel hard, wel drie centimeter per maand. Ook een aantal meisjes uit mijn hockeyteam van MEP heeft het gedaan. Ik vind het fijn iets voor een ander te doen. Ik wilde het al drie jaar."

Hoe voelde je je toen je bij in de stoel zat en je kapsel flink gekort werd? ,,Ik vond het wel een beetje spannend en was heel benieuwd hoe het eruit ging zien. Ik ben er blij mee. En ik heb nog steeds krullen!"

Hoe reageerden de kinderen op school toen je vertelde wat je ging doen? ,,Niet iedereen was aardig. Zelfs toen ik het uitlegde, vonden sommigen van mijn klasgenoten op Angelaschool dat ik het niet moest doen. Ze vonden het dom en zeiden dat ik dan lelijk werd. Maar achteraf vindt iedereen mijn korte haren erg mooi. Mijn vriendin gaat het nu ook doen."

Waarom zou iedereen met lange haren moeten doneren aan de stichting? ,,Je maakt de wereld een beetje mooier als je doneert. Kinderen die niet meer op straat durfden te komen, doen dat wel weer met een mooi haarwerk. Ze zijn dan weer blij en dat vind ik heel speciaal." (Tekst: Linda van de Wiel. Foto: Peter de Koning).