Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'WONINGBOUW' VOOR PIMPEL- EN KOOLMEZEN LIGT OP SCHEMA

Boxtel klaar voor strijd met jeukrups

PÅL JANSEN

Honderden nestkastjes zijn al gebouwd voor pimpel- en koolmezen. Ook leerlingen van De Spelelier zetten er vrijdag bij Kinderboerderij Boxtel enkele tientallen in elkaar. Niet zonder reden: Boxtel heeft komend voorjaar meer vogels nodig om de strijd aan te gaan met de eikenprocessierups. Het loopt storm: 420 van de (vooralsnog) 450 nestkastjes zijn al opgehaald bij de boerderij aan het Apollopad.

,,Ik heb geleerd dat de processierups wel 70.000 haartjes heeft. De rups zit in eikenbomen en is de hele tijd op zoek naar eten", wist Fien Fleurspolet (bijna 12). ,,Zelf had ik er geen last van, maar bij mij op school heb ik wel kinderen gezien met bultjes en jeuk."


Niet alleen bij Fien op school kwamen kinderen afgelopen voorjaar krabbend de klas binnen: in heel Nederland heerste de plaag. In 2020 wordt landelijk een afname verwacht van het aantal jeukrupsen behalve in Noord-Brabant, volgens het Kenniscentrum Processierups. Er zijn de afgelopen maanden namelijk vallen uitgezet voor eikenprocessievlinders. Zo kan worden ingeschat hoeveel rupsen er volgend jaar komen. Alleen in hier zijn er gemiddeld per val meer vlinders gevangen dan het jaar ervoor: 91 om 71. Zoals insectendeskundige Silvia Hellingman eind oktober tegenover Omroep Brabant verwoordde: de provincie is Nederlands kampioen processierups.

MAASTRICHTSESTRAAT

Kort gezegd: voorbereidingen zijn nodig, weet ook juffrouw Hélène Langenhuijsen van De Spelelier. ,,In ons laantje, de Maastrichtsestraat, zijn veel eikenbomen te vinden. De gemeente Boxtel is met onder meer HobbyCentrum Boxtel en de Kinderboerderij de actie gestart om de rupsen preventief te bestrijden. Daarom zijn we vandaag de huisjes aan het bouwen voor de kool- en pimpelmezen, zodat die de larven straks kunnen opeten."

De gemeente betaalt de materiaalkosten en investeert komend jaar om de processierupsenplaag tegen te gaan (50.000 euro, ook bestemd voor de strijd tegen de Japanse duizendknoop, een woekerplant). Zij heeft afgesproken met Hobbycentrum Boxtel (HCB) dat diens vrijwilligers de vogelhuispakketten zou maken. Driehonderd stuks zijn er geproduceerd door HCB, aldus Jac Nouwens. Hij is zowel actief bij de Kinderboerderij (bestuurslid) als bij HCB. ,,Aan het Apollopad zetten we ze vervolgens in elkaar. We hebben recent de historische dwarsdeelschuur op ons terrein geopend, dat is natuurlijk een ideale werkplaats hiervoor."

Maar driehonderd vogelhuisjes bleken al gauw niet voldoende. Nouwens: ,,Gelukkig hebben we nog 150 huisjes aangeleverd gekregen van de vogelwerkgroep in Liempde. Hier kunnen mensen die dan in elkaar zetten, maar ook mogen ze hun nestkast hier in elkaar zetten. Ook veel volwassenen hebben interesse: zo hebben we al tachtig kastjes uitgegeven." Hij vervolgt: ,,Veel mensen gaan hier ook gezellig samen aan de slag. We hebben het ook ingestoken als groepsactiviteit."

MEER NESTKASTEN

Gisteren was vooralsnog de laatste uitgiftedag bij de Kinderboerderij. Nouwens verwacht echter dat er nog meer nestkasten worden gebouwd. ,,Ik weet dat ook leerlingen van het Baanderherencollege in december nog een aantal pakketten zullen maken. Hoeveel broedkasten er precies gaan komen in de gemeente Boxtel? Geen idee, maar als er substantieel op wordt ingezet, denk ik al snel dat we richting de duizend mezenhuisjes gaan."

Een nestkast aanvragen kan via de gemeente Boxtel bij de wijkmakelaars Hans Mols en Werner van der Velden. Zij zijn bereikbaar via e-mail: h.mols@mijngemeentedichtbij.nl of w.vd.velden@mijngemeentedichtbij.nl.

p Leerlingen van basisschool De Spelelier gingen vrijdag voortvarend aan de slag met het bouwen van een nestkastje voor de pimpel- en koolmezen. Deze vogels eten de larven van de processierups en moeten komend voorjaar een plaag voorkomen. (Foto: Peter de Koning).


Technasium-avond

In het Jacob-Roelandslyceum aan de Grote Beemd 3 in Boxtel vindt vanavond, donderdag 14 november de jaarlijkse Technasium-avond plaats. In totaal presenteren zo'n tweehonderd leerlingen tussen 19.00 en 20.30 uur de resultaten van innovatieve projecten waarmee ze de afgelopen maanden bezig zijn geweest.

Kinderkerstkoor

Kinderen kunnen zich aanmelden voor het kerstkoor dat de gezinsviering in de Sint-Petrusbasiliek op kerstavond opluistert. Op de donderdagen 21 en 28 november, als ook op 12 en 19 december wordt van 19.00 tot 19.45 uur gerepeteerd. Aanmelden via e-mail: kinderkoor@heilighartparochie.nl.