Vincent Baaijens is de 32e heerser met de zotskap over de Boxtelse Waggelaars. Hij regeert als Donald VI onder het motto 'Samen in de maat'. Martijn van Dinther (rechts) is zijn adjudant. (Foto's: Peter de Koning).
Vincent Baaijens is de 32e heerser met de zotskap over de Boxtelse Waggelaars. Hij regeert als Donald VI onder het motto 'Samen in de maat'. Martijn van Dinther (rechts) is zijn adjudant. (Foto's: Peter de Koning). Foto:

JAN DE KONING EN CHRISTIAN VAN ZOGCHEL GAAN WÉÉR MET EENDISON AAN DE HAAL

Vincent Baaijens zwaait als Donald VI de scepter

HENK VAN WEERT

Carnaval werd hem met de paplepel ingegoten, vertelde hij. Zijn moeder Mieke viert het zottenfeest uitbundig, net als haar man Jan voordat hij enkele jaren geleden stierf. ,,Ik ben hen dankbaar dat ze me altijd hebben meegenomen en trots dat ik hier nu mag staan", sprak Vincent Baaijens (39) zaterdagavond in hofpaleis Denziz. Kort ervoor was hij ingehuldigd als prins Donald VI. Baaijens' vier jaar oudere jeugdvriend Martijn van Dinther is adjudant.

Baaijens, werkzaam als havo-docent Engels in het speciaal onderwijs te Vught, is geen onbekende in het Boxtelse spotrijk van de leut. Zo won hij in januari van dit jaar de ludieke danswedstrijd Denziz with the Stars. En enkele jaren geleden stond hij mede aan de wieg van muziekgroep Echdweil, waar hij met verve de grote trom slaat. Dat instrument speelde een belangrijke rol voorafgaand aan de installatieplechtigheid.

GROTE TROM

De gemaskerde muzikanten van de Wie Wit Wie Ge Band, die afgelopen weken al wat hints over de nieuwe leutvorst in deze krant publiceerden, kwamen driemaal in prinsenkostuum het toneel op in Denziz. Telkens kwamen er een paar instrumentalisten bij, maar het Eendengat volkslied dat zij probeerden te spelen, was pas de laatste keer om aan te horen. Logisch, want toen pas deed de grote trom mee.

Enkele leden van The Ducktownband brachten zo op ludieke wijze de nieuwe pretpotentaat voor het voetlicht. Toen hij werd ontmaskerd, barstte er een applaus los onder de Waggelaars. Onder meer bij de muzikanten van Echdweil. Met hen had Baaijens zo-even nog een liedje vertolkt tijdens het Kwekdeuntjesfist.

Vorig jaar ging de toenmalige prins zelf met de hoofdprijs, de Eendison aan de haal. Nu pakte dat anders uit. Christian van Zogchel (Donald V) won voor het tweede jaar op rij met Jan de Koning het ludieke songfestival. 'Als de Dommel vol met bier zat' luidt de titel van het lied dat het duo ten gehore bracht met instrumentale begeleiding van The Ducktownband.

Carnavalsvereniging Geen Drank Geen Klank eindigde als tweede, CV De Natneuzen werd derde. De Indekoffer, een vorig jaar geïntroduceerde trofee voor deelnemers die met een cover meedoen aan het Kwekdeuntjesfist, was weggelegd voor dweilorkest De Flodderbône. Die muzikanten hadden een nieuwe tekst geschreven op een liedje waarmee ze 35 geleden als tweede eindigden tijdens het kolderconcours.

Een jury, samengesteld uit vertegenwoordigers van alle twaalf deelnemers, bepaalde de uitslag. Echter niet voor de Kolderprijs; daarvoor mocht het publiek een stem uitbrengen. Daarbij bleek Frank Westerop, het uit Amsterdam afkomstige lid van de raad van elf, favoriet.

EREKRUIS IN GOUD

Voordat prins Donald VI aan de prijsuitreiking begon, liet hij blijken goed op de hoogte te zijn van het Eendengatse protocol. Niet verwonderlijk. Zijn grootvader, wijlen Harrie van Breugel, was een icoon in de eerste drie decennia van het Boxtelse carnaval waarin hij tal van rollen speelde, onder meer als ceremoniemeester.

De nieuwbakken leutmonarch reikte het gouden erekruis in de Orde van d'Aauw Waggel uit aan Matthieu Hagemans, die na negen jaar zijn rol als presentator van het Kwekdeuntjesfist had overgedragen aan Paul Strijbosch. Gedurende zo'n veertig jaren is de in Schijndel woonachtige Hagemans actief voor openbaar carnaval in Boxtel en daarmee was de hoge onderscheiding dik verdiend, aldus Donald.


Carnavalsvierders lanceren Boxtels jaarembleem 2020

Enkele fervente carnavalsvierders in Boxtel hebben het idee opgepakt om voortaan jaarlijks een Eendengats embleem op de markt te brengen.

Afgelopen vrijdag ging de verkoop van start en tijdens het Kwekdeuntjesfist een dag later sierden de eerste geborduurde exemplaren al sommige leutkostuums. Jaarlijks willen Erna Steenbekkers, Jolanda Vessies en Fred van Dijk, de drie initiatiefnemers, een nieuw embleem ontwerpen.

De emblemen kosten vijf euro en zijn op drie plekken te koop: sigarenmagazijn Voets (Rechterstraat), bloemsierkunst Marimba (Van Beekstraat) en DA-drogist Van den Biggelaar (Oosterhof). Grote bestellingen kunnen worden geplaatst via e-mail: embleem.indegat@gmail.com.

EENDJES

Naast bovenstaande jaaremblemen verkoopt horecaondernemer Mark van de Moosdijk in lunchroom Meneer van Dommelen ook geborduurde eendje in de kleuren van de Brabantse vlag. Ook die kosten vijf euro.


MUSICALPRODUCTIE 'ONE NIGHT ONLY' IN AULA JACOB-ROELANDSLYCEUM

Nienke van Horen deelt concertpodium met Boxtel's Harmonie

Twee jaar geleden droeg ze met haar zang bij aan filmmelodieën uit producties van met name Quentin Tarantino. Zaterdag 16 november vertolkt Nienke van Horen hits van uiteenlopende musicals met de muzikanten van Boxtel's Harmonie. Het concert 'One Night Only' begint om 20.00 uur; aan de zaal zijn nog entreekaarten à vijftien euro te koop.

De in Boxtel geboren en getogen zangeres komt niet als enige op het podium met het vijftigkoppige blaasorkest. Ook haar Tilburgse collega Ingrid van den Nieuwenhuizen treedt in de schijnwerpers. Zij stond ook al vaker met de muziekvereniging op de bühne, onder meer tijdens twee avonden vol discoklassiekers die destijds werden georganiseerd met de jubilerende veteranenafdeling van voetbalclub ODC.

Het musicalconcert wordt gepresenteerd door de tv-actrice en zangeres Anne-Marie Jung. Zij werkt belangeloos aan One Night Only; wel vraagt ze via het concert aandacht voor haar werk als ambassadeur van Warchild. In januari beklimt ze de Kilimanjaro om geld in te zamelen voor hulp aan kinderen in oorlogsgebieden.

Na het pontonconcert als ouverture op het Dommeltheater eind september, heeft Boxtel's Harmonie zich onder leiding van dirigent Johan Smeulders toegelegd op bekende songs uit musicals als Chicago, We Will Rock You. Bovendien komen medleys op de lessenaar uit onder meer Elisabeth, Soldaat van Oranje en Zorro. Voor deze gelegenheid wordt de harmonie uitgebreid met een combo van piano, slag- en basgitaar.

TWEE VRIJKAARTJES

Tal van Boxtelse bedrijven sponsoren One Night Only, ook stichting Brabants Centrum. Voor een promotiecampagne mocht zij twee vrijkaartjes onder haar leden weggeven. Die werden via een Facebook-actie gewonnen door Mary Swinkels uit Lennisheuvel.

u De in Breda woonachtige zangeres Nienke van Horen uit Boxtel rondde met succes de studie muziektheater af aan het conservatorium in Tilburg. Momenteel vervult ze diverse muzikale rollen in de Efteling. (Foto: Peter de Koning, 2017).

De Knokkers, bekend als organisatoren van het Eendengatse jeugdcarnaval, vormden een van de twaalf deelnemende clubs aan het Kwekdeuntjesfist. Ze vielen niet in de prijzen; de Eendison ging - net als vorig jaar - naar Jan de Koning en Christian van Zogchel. Het duo werd instrumentaal begeleid door The Ducktownband.
Afbeelding