Keuzes maken

Al vele jaren zijn de vrijwilligersorganisaties Vincentiusvereniging Boxtel en de Voedselbank Boxtel en Omstreken actief op het gebied van armoedebestrijding. Onze vrijwilligers komen tijdens hun werk veel inwoners van Boxtel tegen die in moeilijke omstandigheden verkeren en hulp nodig hebben..

Hulp van professionele medewerkers van ContourdeTwern of van de vrijwilligers, die door hen worden aangestuurd, is in vele gevallen noodzakelijk. Via hun maatschappelijk werk, bureau nieuwkomers, sociaal raadslieden et cetera ondersteunen zij mensen, die in de problemen zitten en proberen zij deze uiteindelijk zelfredzaam te maken.

Het gemeentebestuur onderkent dat vele Boxtelaren in moeilijke omstandigheden verkeren. In de in 2014 door de gemeenteraad vastgestelde armoedenota is dit uitvoerig omschreven.Toch wil het gemeentebestuur nu 40 procent op het budget van ContourdeTwern korten en daarmee de inzet van deze organisatie in Boxtel voor een belangrijk deel beperken. Daarbij wordt niet aangegeven op welke wijze in de leemte van noodzakelijke zorg, die ContourdeTwern achterlaat, zal worden voorzien.

Wij begrijpen, dat in het kader van de financiële problemen van de gemeente Boxtel, bezuinigingen noodzakelijk zijn. En het zal ook zeker zo zijn dat door ContourdeTwern een aantal activiteiten wordt verricht, die weinig effectief zijn en om die reden beter gestaakt kunnen worden.

Wij vinden echter dat daarbij de mensen, die al in financieel of sociaal moeilijke omstandigheden verkeren, zoveel mogelijk moeten worden ontzien. De keuzes die het gemeentebestuur maakt, zoals bijvoorbeeld voor de vele tonnen kostende renovatie van het pas aangelegde en goed functionerende 'Bruna'-pleintje terwijl tegelijkertijd fors gekort wordt op maatschappelijk werk, zijn voor ons niet te begrijpen.

Wij rekenen erop dat de politiek tot inkeer komt.

        TOON VAN DER SLOOT

        voorzitter Vincentiusvereniging Boxtel

        ARJEN WITTEVEEN

        voorzitter Voedselbank Boxtel e.o.


Filmfestival start op dag rechten van het kind

Het Unicef kinderrechtenfilmfestival Boxtel begint woensdag 20 november, op de internationale dag van de rechten van het kind. Wethouder Marusjka Lestrade geeft om 09.45 uur de aftrap in school voor speciaal basisonderwijs HUB Boxtel.

De groepen zeven en acht van twaalf basisscholen uit Boxtel en omstreken doen mee aan de wedstrijd, een Boxtelse variant op het landelijke filmfestival van Unicef en Hollywood in de Klas.
De leerlingen gaan in groepjes filmideeën bedenken over een zelfgekozen kinderrecht. Na beoordeling van de diverse storyboards en scripts wordt per school één groep gekozen; hun idee wordt verfilmd met hulp van een regisseur en vervolgens tijdens een grote première op 6 april vertoond in Theater aan de Parade in Den Bosch. Hier wordt ook de winnende film bekend gemaakt. Die gaat automatisch door naar de landelijke finale eind juni in Tuschinsky Amsterdam.

Gedurende het festival geeft Unicef gastlessen op de scholen. Verder viert de organisatie het dertigjarig bestaan van de internationale dag van de rechten van het kind met de 'grootste kinderrechtenles ooit'. Hieraan doen enkele Boxtelse groepen mee.


Subsidie voor nieuwbouwplan op De Kleine Aarde

Woonstichting Joost, Heijmans, FAAM Architecten en waterschap De Dommel krijgen subsidie voor de bouw van 22 innovatieve appartementen op het terrein van De Kleine Aarde. Dat meldt Sanne Verdonk namens Joost.

Het gaat om een toezegging vanuit het Europees innovatieprogramma Zuid-Nederland. De hoogte van de subsidie is nog onduidelijk, aldus Verdonk. Ook is nog onzeker wanneer de bouw van de sociale-huurwoningen kan beginnen. De noodzakelijke bestemmingsplanwijziging loopt vertraging op door de landelijke stikstofproblematiek.