Afbeelding
Foto:

AFRONDING BOXTELS GROOTSTE WOONWIJK STARTTE BIJNA VEERTIG JAAR GELEDEN MET NIEUWBOUW 'FASE M'

Baggerzand Vorsenpoel diende voor laatste woonstraten in Oost

HENK VAN WEERT

Het was gisteren op de kop af 39 jaar geleden dat Brabants Centrum op haar voorpagina aandacht besteedde aan de afronding van nieuwbouwwijk Boxtel-Oost. 'Fase M' luidde de werktitel van het project waarin een kleine vierhonderd woningen aan de Vorsenpoel en Taxandrialaan werden opgetrokken.

De zwart/wit-foto bij dit artikel stond op 6 november 1980 in deze krant en toont hoe een baggerschuit van het plaatselijke aannemingsbedrijf Wagenaars de vijver Vorsenpoel, vroeger ook wel aangeduid als Stil Dommeltje, aanzienlijk vergrootte. De twintig kuub zand die daarbij vrijkwam, werd gebruikt voor de aanleg van de nieuwe straten.

Op de archieffoto zijn de achterkanten van de woningen aan De Blauwverver (links, huisnummers 26-56) en De Volder (huisnummers 16-30) te zien. Nu zijn diezelfde woningen aan het oog onttrokken door de woningen die in fase M aan de straat Vorsenpoel werden opgetrokken. Ook de huizen aan de straten met ambachtsnamen werden destijds gebouwd: De Wagenmaker, De Voerman, De Kuiper, De Houtbreker, De Klompenmaker, De Papiermaker, De Mulder en De Strodekker. Wat later, in de tweede helft van de jaren tachtig werden de 'witte woningen' rondom de vijver Vorsenpoel gebouwd, net als die aan De Kaarsenmaker en De Mutsenmaakster.

TREURWILGEN GEROOID

De toegang tot het wandel- en fietspad rond de visvijver werd vanaf de straat Vorsenpoel jarenlang gedomineerd door twee treurwilgen. Die hebben gisteren het loodje moeten leggen. Medewerkers van de gemeente Boxtel zaagden de twee 'poortwachters' om (foto onder). Tijdens stormen in de afgelopen jaren waren al diverse keren grote takken afgebroken.

De vijver Vorsenpoel is van oorsprong een dode Dommelarm en was op het moment dat de archieffoto werd gemaakt al heel lang in gebruik bij hengelsportvereniging Ons Genoegen. Die pacht het viswater vandaag de dag nog altijd. Vier jaar geleden werd de plas helemaal opgeschoond en werd er nieuwe vis uitgezet. In de vijver stond tevens een mast met een dwarsbalk waar veel aalscholvers stonden te wachtten op hun zwemmende prooi. Door die balk weg te halen, hoopten de hengelsporters dat de vogels hun heil elders zouden zoeken. Daar is niets van terechtgekomen, constateren omwonenden.

Afbeelding
In november 1980 werd de vijver Vorsenpoel uitgebaggerd. Op de achtergrond de achterkant van de woningen aan De Blauwverver en De Volder.  (Foto: Piet van Oers).
Blik in noordelijke richting over de Vorsenpoel in Boxtel-Oost. Het gezichtspunt van de fotograaf is ongeveer hetzelfde als in 1980 toen de zwart/wit-foto is genomen. (Foto: Henk van Weert).
Gisteren zijn de twee 'poortwachters' van de Vorsenpoel geveld. De treurwilgen verloren bij storm geregeld takken. (Foto: Henk van Weert).