LAVENDEL EN PURCELL IN LENNISHEUVEL

Twee koren staan met muziek stil bij de doden

Kamerkoor Lavendel en projectkoor Purcell verzorgen zondag 10 november samen een concert rondom het herdenken van overleden dierbaren. Het gratis optreden vindt plaats om 15.00 uur in de Sint-Theresiakerk in Lennisheuvel. Wie wil kan ook het concert op zondag 17 november in de Andreaskerk in Hilvarenbeek bijwonen. Dat start om 15.00 uur.

Het projectkoor heeft zich de afgelopen maanden beziggehouden met de 'Funeral Sentences' van Henry Purcell. Hij schreef kort voor zijn dood nog de drie liederen voor de begrafenis van Queen Mary. Het concert draagt de titel van het tweede lied: 'In the midst of live'.

Kamerkoor Lavendel omlijst de liederen met een gevarieerd programma van zangstukken die gaan over herdenken. De mannen zingen ook nog het gregoriaanse 'Media vita in morte sumus'. De Latijnse tekst waarop veel componisten, waaronder Purcell, composities hebben gebaseerd.

De Boxtelse dichteres Marianne Hol draagt daarnaast gedichten voor uit haar pas gepubliceerde bundel. Tijdens het concert is er ook ruimte voor iedereen die dat wil om een kaarsje aan te steken ter nagedachtenis aan een dierbare. Daarbij wordt een Taizé-lied gezongen.

MINDER

Dirk Struycken is dirigent van het kamerkoor. Hij kwam met het voorstel voor dit concert rond Allerzielen. ,,Doordat we steeds minder in de kerk komen, is er minder aandacht voor het samen herdenken van onze geliefden die er niet meer zijn. De protestanten herdenken hun doden altijd eind november, de laatste zondag van het kerkelijk jaar. De katholieken doen dat op 2 november, tijdens Allerzielen. Met onze uitvoeringen zijn we in het midden gaan zitten. Graag willen we hiermee iedereen de gelegenheid geven om stil te staan bij hen die zijn overgegaan", legt de dirigent uit.

PROJECT

Het projectkoor is speciaal opgericht voor deze twee concerten. ,,Lavendel repeteert om de veertien dagen. We hebben in de loop van de jaren een aantal projecten gedaan zoals motetten van Francis Poulenc en koralen van Bach. Deze projecten staan ook open voor niet-leden, daarom vinden de repetities plaats op de woensdagen waarop ons koor niet repeteert", aldus Struycken.

Naast het concert in Lennisheuvel geven beide koren een week later, zondag 17 november, ook een optreden in de Andreaskerk aan de Vrijthof 22 in Hilvarenbeek. Dit concert start om 15.00 uur. De entree is ook hier gratis.