Afbeelding
Foto:

UITBATER POSTILJON VREEST VOOR AFSLUITING BOSSCHEWEG

Rotonde Munsel houdt nog 5 poten

Jan Hermens

In verband met de geplande snelfietsroute van 's-Hertogenbosch naar Eindhoven schrijft de gemeente Boxtel te willen onderzoeken of de vijfde poot van rotonde Munsel, de afslag naar de Bosscheweg, kan worden afgesloten. Voor café De Postiljon annex cafetaria De Rotonde zou die maatregel een drama zijn, zegt uitbater Eleora van Brussel. Volgens verkeerswethouder Herman van Wanrooij loopt het allemaal niet zo'n vaart. ,,Je kunt ambulances naar het ziekenhuis toch niet om laten rijden?"

Van Brussel houdt alle ontwikkelingen nauwgezet bij: ,,Het zou wel sarcastisch zijn: een cafetaria die De Rotonde heet, maar niet meer via dat verkeersplein bereikbaar is. Ik heb informatie opgevraagd bij de gemeente. Het onderzoek houdt verband met de snelfietsroute van 's-Hertogenbosch naar Eindhoven."

Tijdens de algemene beschouwingen over de begroting 2020 stelde VVD-fractievoorzitter Dymph van de Vries, die ook aan de rotonde woont, vorige week een vraag over het voorgenomen onderzoek en burgerparticipatie. Wethouder Van Wanrooij antwoordde dat, áls er al een onderzoek naar de afsluiting van de Bosscheweg komt, inwoners en gemeenteraad daarbij worden betrokken.

Van Wanrooij reageert desgevraagd: ,,Het staat in de begroting voor 2020, maar die is opgesteld toen we dachten dat verkeersplan Move '31 nog dit jaar naar de gemeenteraad zou gaan. Dat redden we echter niet. Move '31 is nu slechts een visiedocument. Je kunt alles wel onderzoeken, maar volgens mij is er niets aan de hand. Van een afsluiting van het zuidelijk deel van de Bosscheweg is de komende jaren geen sprake. Misschien dat ooit in de verre toekomst deze weg meer een woonstraat wordt, maar dat is nu niet aan de orde. Wel bekijken we of het fietspad op de rotonde Munsel wellicht dubbelbaans moet worden, voor tweewielers vanuit twee richtingen. Dit in verband met de snelfietsroute."

SNELFIETSPAD

De gemeente Boxtel ondertekende vorig jaar met de gemeenten 's-Hertogenbosch, Vught, Best en Eindhoven een intentieovereenkomst om tot de aanleg van een doorlopend fietspad te komen tussen de provinciehoofdstad en de Lichtstad. Dit om fietsgebruik voor woon-werkverkeer te stimuleren. Die fietsverbinding tussen de twee steden vergt links en rechts infrastructurele aanpassingen. Maar geen afsluiting van het zuidelijk deel van de Bosscheweg op de rotonde Munsel, volgens wethouder Van Wanrooij.

Vooralsnog kunnen liefhebbers van een patatje dus gewoon via de rotonde naar De Rotonde blijven rijden. Het kan wel zijn dat ze binnenkort op reparatiewerkzaamheden aan de Bosscheweg stuiten. Wethouder Van Wanrooij: ,,Er zitten hier en daar kuilen in de weg. Die pakken we op korte termijn aan. Het gaat om kleine klussen. Ik denk dat de aannemer er ongeveer een dag mee bezig is."

p In de begroting voor 2020 die vorige week door de gemeenteraad werd vastgesteld, staat te lezen dat Boxtel wil onderzoeken of de vijfde poot van rotonde Munsel kan worden afgesloten. (Foto: Henk van Weert).


'Het centrum van Boxtel raakt door de knip op slot'

Vervolg van voorpagina

Bernard van Stekelenburg en Rudi van der Plas reageren namens café De Fellenoord op de knip die vlakbij hun voordeur komt. ,,Dan kunnen we in de straat wellicht een terrasje plaatsen en wat voor fietsers bedenken. Misschien een keer een buitenevenement houden." Van Stekelenburg: ,,Ik heb van de gemeente verder niets meer over de plannen gehoord. Ik ben benieuwd wat er precies gaat gebeuren en wanneer. Ik heb er vertrouwen in dat het goedkomt."

BEREIKBAAR

Centrumbewoner, oud-ondernemer en voormalig gemeenteraadslid Arjen Witteveen vindt dat Boxtel steeds meer op slot raakt door diverse verkeersmaatregelen. ,,Een centrum moet open zijn, bereikbaar, zonder belemmeringen. Eerst waren er drie invalswegen, nu nog twee en als de Fellenoord dichtgaat voor auto's, is de Dr. Van Helvoortstraat de enige toegang tot het centrum. Duurzaam of niet, mensen pakken vaak de auto om te gaan winkelen. Al is het maar omdat ze op de fiets niet alles mee kunnen nemen."

Dat de Grote Beemd vanaf de rotonde toegankelijk wordt voor auto's als de knip in de Fellenoord er is, verbaast Witteveen. ,,Destijds is er juist vanwege de veiligheid voor de scholieren die naar het JRL en SintLucas fietsen, voor gekozen om de Grote Beemd deels af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Geldt dat argument nu ineens niet meer?"


Afbeelding