Boxtel volhardt in tweezijdige ontsluiting Heem van Selis

HENK VAN WEERT

Ondanks veel kritiek op de verkeersafwikkeling van de toekomstige nieuwbouwwijk Heem van Selis, is de gemeente Boxtel niet van zins het bestemmingsplan daarvoor aan te passen. Vorige week stelde het college van B en W de veranderingen vast naar aanleiding van de ingediende zienswijzen. De gemeenteraad is dinsdag 19 november aan zet om het aangepaste bestemmingsplan vast te stellen.

De toekomstige bewoners van Heem van Selis kunnen de 466 te bouwen huizen straks bereiken via een tweede invalsweg. Die wordt aangelegd vanaf een nieuwe rotonde in de Bosscheweg, aan de zuidkant van het parkeerterrein van eetcafé De Oude Ketting. Ook de afslag Baandervrouwenlaan, nu nog recht tegenover dat horecabedrijf moet straks op die rotonde aansluiten.

Een tweede toegangsweg tot de nieuwe woonwijk is de straat Dukaat. Die moet daarvoor opnieuw worden ingericht, zodat deze kan dienen als hoofdingang voor Heem van Selis. Buurtbewoners vrezen echter voor verkeersoverlast en zien het liefst dat juist de nieuw aan te leggen ontsluitingsweg de hoofdentree van de nieuwbouwwijk wordt.

Het gemeentebestuur houdt echter vast aan deze twee ontsluitingen, onder meer vanwege een betere doorstroming van het verkeer en ten behoeve van nood- en hulpdiensten. In maart en april werden - achter gesloten deuren - gesprekken gevoerd met de buurtbewoners over de voorgenomen herinrichting van de Dukaat.

AANPASSINGEN

In negentien zienswijzen die werden ingediend op het ontwerp-bestemmingsplan dat in het voorjaar ter inzage lag, werden ruim negentig aanpassingen voorgesteld. Dat leidde tot 26 daadwerkelijke wijzigingen. De grootste veranderingen zijn het gevolg van wensen die het provinciebestuur indiende.

Als de gemeenteraad op 19 november instemt met het gewijzigde bestemmingsplan, wordt dit vanaf 28 november gedurende zes weken ter inzage gelegd. Bezwaarmakers van wie de zienswijzen niet zijn gehonoreerd, kunnen dan in beroep gaan.