Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GOEDHEILIGMAN STUURT BRIEF AAN DE REDACTIE

Sint trappelt om naar Boxtel te reizen

Het duurt nog ruim een week voordat hij hier voet aan wal zet, maar Sinterklaas kan bijna niet wachten tot hij de Boxtelse kinderen weer kan ontmoeten. Dat laat hij weten in een brief die deze week bij de redactie van deze krant werd bezorgd. ,,Eindelijk komt hét feest van het jaar weer dichterbij zodat we hier in Madrid kunnen gaan aftellen naar ons verblijf op kasteel Stapelen in Boxtel. En wat kijken we daar weer naar uit!"

De goedheiligman is dolblij dat hij met zijn Pieten nu alweer voor het vijfde jaar op rij onderdak vindt in het Boxtelse kasteel. ,,Met het toenemende aantal gezellige bezoekers groeien we op Stapelen langzaam een beetje uit ons jasje, denk ik. Daarom ga ik maar eens op zoek naar een grotere locatie in Boxtel. Want aan dat dorp en haar prachtige omgeving ben ik inmiddels erg gehecht geraakt. Maar dat is van latere zorg."

PIETEN RAKEN TEL KWIJT

Om het dit jaar allemaal weer voor elkaar te krijgen, zijn de Magazijnpieten al tijden bezig met voorbereidingen. Ze raken na vijf jaren de tel echter een beetje kwijt. Rekenend op wederom een kleine zesduizend bezoekers omvat de 'inpaklijst' voor het verblijf op Stapelen onder meer zo'n 100 kilo strooigoed, 350 speculaaspoppen, 3000 mandarijnen, honderden rollen cadeaupapier. ,,Het duizelt mij van de hoeveelheden cijfers en letters die dagelijks voorbijkomen; 200 banketstaven hier, 150 kilo wortelen daar. Hoofdpiet schrijft alles netjes voor me uit in duidelijke letters. Want voor je het weet, stuur ik kilo's haas mee in plaats van kaas voor de Pietenlunch en krijgt Noud in plaats van Maud een barbiepop. Nou moet tegenwoordig alles natuurlijk wel genderneutraal verkrijgbaar zijn, maar dat is een andere discussie", schrijft de gulle bisschop. Het mag duidelijk zijn dat het in Madrid op dit moment nog een chaos is qua voorbereidingen op de reis naar Nederland.

CIJFERS EN LETTERS

Terug naar cijfers en letters, want dat is het thema dit jaar. ,,De Pieten kregen onlangs bijles om berekeningen te kunnen laten maken van de hoeveelheden en gewichten van alle spullen die naar Boxtel moeten worden verscheept. Zoals u wellicht weet, wordt onze aankomst op zaterdag 16 november in Nederland dit jaar eerder een road trip dan een boot-trip. We varen namelijk met de boot naar de haven, stappen in de trein naar Apeldoorn en varen dan op 17 november weer met de boot richting Boxtel. Dat vraagt om efficiënt vervoer. Want hoe krijg je anders 1.072 broodjes, 574 krentenbollen, 12 kilo boter, 13 kilo kaas, 7 kilo ham, 6,5 kilo snijworst, 36 liter chocolademelk, 10 liter melk, 54 liter jus d'orange, 9 flessen ranja, 890 rietjes, 500 servetten richting Boxtel? En hoe kunnen daar ook nog vijfduizend zakjes strooigoed, drieduizend pietenboekjes, stickers en wensenlijstjes bij? Náást alle cadeaus voor de kinderen? Dat wordt een ramp", voorspelt Sint-Nicolaas in zijn brief.

,,Stelt u het zich eens voor, dat wordt minder cadeaus meenemen. Pieten die na het gesjouw geen kracht meer hebben om de daken op te gaan. En mijn trouwe Amerigo die al door zijn hoeven zakt als ik er op zit; die trekt dit nooit. Dus wat heb ik gedaan toen de Pietenrekenkamer mij dit drama-scenario schetste? Precies. Mijn goede vrienden van Boxtel Vooruit gebeld en besproken wat wij konden doen. Gelukkig hadden zij een oplossing weer eens voorhanden; de Vrienden van Sint in Boxtel."

LAADRUIMTE

Alle bedrijven en organisaties die Sint en zijn Pieten een warm hart toedragen willen ook dit jaar weer helpen, zo is te lezen in de brief uit Spanje. ,,Fantastisch toch? Zo spelen zij ook een beetje voor Sinterklaas; zij leveren alle spullen die we nodig hebben op het kasteel zodat er genoeg laadruimte in de stoomboot overblijft voor alle cadeautjes. Zodat we er samen weer een feest van kunnen maken daar op het kasteel; feest met de hoofdletter F! Dat gaat dus helemaal goed komen. Ik ga snel inpakken en hoop dat ik ook op een bezoekje van jullie kan 'rekenen'? Tot ziens bij Stapel op Sint!", aldus de goedheiligman.

p Zondagmiddag 17 november arriveert Sinterklaas in Boxtel. Met de fluisterboot meert hij aan nabij de Zwaanse Brug om vervolgens te voet naar de Markt te wandelen met zijn Pieten. Daar staat een groot podium waar de goedheiligman de tijd neemt voor een hernieuwde kennismaking met de jeugd. (Foto: Peter de Koning, 2018).



Technasium-avond

In het Jacob-Roelandslyceum aan de Grote Beemd 3 in Boxtel vindt donderdag 14 november de jaarlijkse Technasium-avond plaats. In totaal presenteren zo'n tweehonderd leerlingen uit de klassen twee tot en met zes tussen 19.00 en 20.30 uur de resultaten van innovatieve projecten waarmee ze de afgelopen maanden bezig zijn geweest.

Robotfeest bibliotheek

Wie kennis wil maken en wil spelen met diverse soorten robots, kan zaterdag 9 november tussen 13.00 en 16.30 uur bibliotheek Babel aan de Burgakker bezoeken. Het gratis toegankelijke robotfeest is bedoeld voor kinderen tot 'ongeveer 88 jaar', melden de organisatoren. Er wordt gebruik gemaakt van QR-codes; het bezit van een smartphone is dus gewenst.