Afbeelding
Foto:

WILL VAN DE LANGENBERG WINT MET LIKA WK VELDWERK

'Bretonnen zijn eigengereid, maar ze gaan voor je door het vuur'

Van de Langenberg legt uit wat het veldwerk inhoudt: ,,De wedstrijden bevatten alle elementen van de jacht, behalve het doden. Dit wereldkampioenschap was specifiek voor de Bretonse spaniël. Die wordt al eeuwen gefokt voor de jacht op veerwild: kwartels, fazanten en patrijzen. De hond zoekt systematisch het wedstrijdterrein af naar gevogelte, tegen de wind in uiteraard. Ruikt Lika fazanten of patrijzen en is ze dichtbij, dan 'bevriest' ze als het ware. Dat heet voorstaan."

Veerwild probeert zich bij gevaar onzichtbaar te maken door zich in het gras te drukken. Van de Langenberg: ,, Dat is precies de bedoeling. Pas als ik, de voorjager, binnen schootsafstand ben, mag de hond op mijn commando de vogels laten opvliegen. Tijdens een echte jacht is dat het moment dat de jager schiet. In veldwedstrijden wordt geen wild gedood. Ik schiet wel, maar met een alarmpistool."

Dit wereldkampioenschap omvatte behalve het opzoeken en 'aanwijzen' van het wild ook een apport. Van de Langenberg: ,,Apporteren is het brengen van het geschoten wild naar de jager. In dit geval ging het om een zogeheten koud apport, want er werden zoals gezegd geen dieren gedood."

De internationale veldwedstrijden voor jachthonden waren niet toevallig in Servië. Van de Langenberg: ,,In Servië zit nog volop veerwild. Je vindt er nog verruigde akkers en veel onkruidzaden, waardoor patrijzen en fazanten er goed gedijen. Daarom is het land geschikt voor deze veldwedstrijden. Het was alleen wel erg droog, waardoor het voor de honden moeilijker was om de geur van het wild op te pikken."

Samenspel tussen hond en voorjager is van het grootste belang in het veld. ,,Het is topsport. De hond moet werklustig zijn en goed onder appèl staan. Als hij gevogelte opzoekt, moet hij hazen, konijnen of reeën links laten liggen, hoe verleidelijk ook."

De jury beoordeelt behalve de werkkwaliteiten ook het uiterlijk van de hond. ,,Van elk hondenras is het ideale uiterlijk beschreven. Om een ras in stand te houden, is het nodig om op het exterieur te letten. Er wordt tevens gekeken naar de manier waarop de hond beweegt in het veld."

BARRAGE

De Boxtelaar behoorde met Lika tot de vier beste combinaties van Nederland, waardoor hij naar het wereldkampioenschap mocht. ,,Het toernooi met teef Lika duurde twee dagen. Aan het eind van de eerste dag moest ik een barrage lopen. De hond van mijn tegenstander rende ten opzichte van de wind niet juist over het terrein, Lika wel." Een dag later sleepten baas en hond de kampioenstitel in de wacht, of eigenlijk twee. ,,Lika is wereldkampioen én beste teef geworden."

In de sport gaat de nodige tijd zitten. Hoewel menig voorstaande hond instinctief wild 'aanwijst', moet die vaardigheid wel geperfectioneerd worden. Net als apporteren. Dat leert Breton noch Duitse staande korthaar in een dag. ,,Ik heb al mijn hele leven honden. Om dit niveau te bereiken is veel training nodig. Een goede band met je hond is belangrijk. Als die er niet is, kun je dit niet doen."

Het trainen en (op kleine schaal) fokken van jachthonden en het deelnemen aan veldwedstrijden vormen een uit de hand gelopen hobby, lacht Van de Langenberg. ,,Het is ooit begonnen met een cursus die ik volgde met een Duitse staande korthaar. Van het een kwam het ander. Ik kan genieten van alle hondensporten, als ze tenminste goed worden beoefend. Ik houd niet van half werk. Wereldkampioen word je niet zomaar."

p Will van de Langenberg, op de foto in het midden, kijkt naar zijn Bretonse spanië Lika. Samen zijn ze wereldkampioen geworden. (Foto: eigen collectie).


Jubileumconcert Boxtelse Cantorij in Veghelse kerk

De Boxtelse Cantorij bestaat vijftig jaar en zet dit jubileum luister bij met een concert. Dat vindt plaats op zaterdag 16 november vanaf 20.00 uur in de Sint-Lambertuskerk aan de Markt in Veghel.

De wereldberoemde sopraan dame Emma Kirkby verleent medewerking aan het optreden. Niet alleen de cantorij jubileert, dirigent Wil Barten heeft van meet af aan de muzikale leiding van het koor in handen. Het vocaal ensemble brengt 16 november met name liederen uit de renaissance en Engelse kerkmuziek ten gehore. Kaartjes zijn verkrijgbaar door vijftien euro per persoon over te maken op IBAN-nummer NL44 INGB 0754 1836 37 ten name van W.A. Barten. Wie reserveert, wordt verzocht naam en telefoonnummer door te geven. Reserveren kan via e-mailadres wbarten@upcmail.nl.