Afbeelding
Foto:

BOXTELSEWEG WELLICHT NIET ROLSTOELVRIENDELIJK

Ton voor Liempdse paden blijft uit

PÅL JANSEN

Wethouder Herman van Wanrooij houdt vooralsnog voet bij stuk: Rolstoelvriendelijk Liempde (RVL) moet het doen met een budget van 500.000 euro, waar eerst op zes ton was gerekend. Mede-initiatiefnemer Mario Knoops houdt echter hoop op een goede uitkomst. Maar mocht het geld toch niet op tafel komen, dan kan de Boxtelseweg niet worden aangepakt, weet hij.

In 2017 bood RVL een uitgebreid rapport aan bij de gemeente Boxtel om Liempde


'Nadenken over nieuwe Essche bouwlocaties'

De Boxtelse gemeenteraadsfractie Balans hield haar maandelijks spreekuur onlangs in Esch. Wordt met het nieuwbouwplan Reigerskant wel gebouwd voor de juiste doelgroep, vroegen bezoekers zich af.

Als het gaat om inbreiding heeft Esch slechts beperkte bouwmogelijkheden. Daarom denkt oppositiepartij Balans dat het verstandig is om nu al over uitbreidingslocaties na te denken.

Dat de huidige gemeente Haaren onvoldoende financiële middelen beschikbaar wil stellen voor basisschool Sint-Willibrordus vindt Balans onverteerbaar. ,,De school heeft lang genoeg op het noodzakelijke onderhoud en een verbouwing gewacht. Dan kan een gemeente om vijf voor twaalf niet een halve portemonnee trekken", aldus fractievoorzitter Mariëlle van Alphen.

toegankelijker te maken voor mensen die moeilijk ter been zijn. 'Kamelendorp' noemde een van de initiatiefnemers, gerontoloog Diny Stolvoort, Liempde destijds, verwijzend naar de vele bulten in de Liempdse voetpaden.

Diverse Liempdse vrijwilligers gingen aan de slag in een werkgroep om zeven kilometer aan wegdek toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers en andere kwetsbare voetgangers. Zo werd ook bij de renovatie van het dorpscentrum rekening gehouden met die groep verkeersdeelnemers.

Rolstoelvriendelijk Liempde wordt gefaseerd uitgevoerd. Als de gemeente niet over de brug komt met de laatste 100.000 euro, wordt het laatste deel - Boxtelseweg richting A2 - niet haalbaar. ,,Het totaalbedrag dat we overigens denken nodig te hebben, is opgelopen naar 630 à 640.000 euro doordat de markt ondertussen is veranderd", vertelt Knoops. ,,Een burgerinitiatief als dit voor maar 85 procent afronden, lijkt mij niet gewenst. Waarnemend burgemeester Fons Naterop gaf zelf hoog op van werkwijzen als deze, waarbij inwoners zelf zaken voor elkaar boksen. In onze brief aan de raadsleden van begin deze maand, hebben we ook de verwachting uitgesproken dat deze wedstrijd netjes wordt uitgespeeld op het veld van burgerparticipatie. Alle acht de gemeenteraadsfracties hebben dat ook ondersteund."

OUDE DIJK

In eerste instantie stond er 500.000 euro geoormerkt voor het initiatief, de laatste ton zou bekostigd worden uit het reguliere wegenonderhoudsbudget van de gemeente Boxtel. En ook door werkzaamheden te combineren konden zaken worden gefinancierd. ,,Een kruising op de Oude Dijk is daarvan een goed voorbeeld", aldus Knoops. ,,Die moest sowieso worden aangepakt. Tegelijkertijd kon dat deel rolstoelvriendelijk worden ingericht: twee vliegen in één klap."

De vrijwilligers van RVL willen de plannen nog tegen het voetlicht houden om bepaalde onderdelen te schrappen en daarmee de kosten te drukken. Ook het werk op een later tijdstip uitvoeren, wanneer er wel budget vrijkomt, behoort tot de mogelijkheden, licht Knoops toe. ,,In principe wilden we eind dit jaar klaar zijn, maar dat is niet per se een noodzaak voor ons."

Het zou jammer zijn als het niet lukt, vertelt Knoops. ,,Maar we gaan er vanuit dat het komt. RVL is tijdens de eerstvolgende raadsvergadering (dinsdag 19 november, red.) aan de orde."

p Het begin van de Boxtelseweg richting rijksweg A2. Ook deze straat wil RVL toegankelijk maken voor kwetsbare voetgangers. Maar daarvoor moet de gemeente Boxtel met 100.000 euro over de brug komen, aldus Knoops. (Foto: Albert Stolwijk).

Liempde

Lekkerste gehaktbal

Slagerskoppel Dennis van Zandvoort en Lonneke Friedeman van Vleeschmeester Beerens in Liempde heeft een eervolle vermelding gekregen in de titelstrijd om de lekkerste gehaktbal van Nederland. Het duo eindigde in de top tien en houdt daarmee een Liempdse traditie in ere.