Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

PANTOMIME LEEFT OP IN PODIUM BOXTEL

Cor van Geffen: 'Noch Einmal' smaakt naar meer

Pantomime stoffig, oubollig en niet meer van deze tijd? Onzin, zo bewees pantomimelegende Cor van Geffen (66) vorige week in Podium Boxtel. Voor een uitverkochte zaal bewees hij 'Noch Einmal' dat ook deze kunstvorm – mits goed uitgevoerd – van alle tijden is.

En die uitvoering is bij Van Geffen in goede handen. Met zijn bekende witgeschminkte en in olijke grimas getrokken gezicht betrad hij de bühne. Vanachter een rollator welteverstaan, daarmee de spot drijvend met zijn enigszins gevorderde leeftijd. ,,Op de knieën", schreeuwde een personal trainer hem toe, gevolgd door ,,de banaan!" Waarop Van Geffen over het podium rolde. Hij eindigde de sketch ondersteboven op het hulpmiddel. Wat nou op leeftijd?

,,Dat het zo druk was, vond ik echt superleuk", zo reageert Van Geffen een paar dagen na de voorstelling. ,,Ik probeer er altijd iets interactiefs en verrassends van te maken en dat is volgens mij gelukt." Interactief was het zeker. De wijsvinger van een toeschouwer op de voorste rij fungeerde binnen een mum van tijd als toiletrolhouder en een ander 'slachtoffer' uit de zaal moest de microfoonstandaard bedienen als zijnde een fietspomp. Lachsalvo's verzekerd.

PERFECT

Gitarist Jos de Wilde en pianist Peter van den Hurk ondersteunden de voorstelling op een muzikaal subtiele manier. Weemoedige en vrolijke klanken wisselden elkaar af tijdens de capriolen van Van Geffen. ,,Die mannen voelden me perfect aan", zo stelt die enthousiast. Een aanval door een wilde hond, een openhartoperatie met achterlating van wat instrumentarium, een gitaarsolo in stroboscooplicht: het passeerde vorige week allemaal de revue. Mark de Laat leidde in zijn rol als spreekstalmeester met verve alle sketches in en kamerkoor Ratatouille zat verdekt opgesteld achter in de zaal, om opeens op te staan en een nummer ten gehore te brengen.

INTERNATIONAAL

Geboren en getogen Boxtelaar Van Geffen was met name in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw een gevierd internationaal pantomimespeler. ,,Ik deed toen honderdvijftig voorstellingen per jaar. Dan zit er een routine in die best prettig is. Dat was nu anders. Ik voelde vooraf zeker wel gezonde spanning. Of het echt de laatste keer was? Tja. De muzikanten willen nog wel een keer. Maar op tournee gaan, dat doe ik echt niet meer. Af en toe speel ik ergens een kleine scène, laatst nog in Bergen aan Zee. Gek genoeg weten mensen me nog altijd te vinden."

p Cor van Geffen voelde zich thuis op de planken van Podium Boxtel. Voor een uitverkochte zaal speelde hij nog een keer zijn succesnummers uit zijn pantomime-verleden. (Foto: Hans van Doorn, Podium Boxtel).


Cabaretier Viggo Waas orakelt in Podium Boxtel

Cabaretier Viggo Waas, bekend van onder meer NUHR (Niet Uit Het Raam) reist na lange tijd weer langs de theaters. Met zijn voorstelling De Meestervoorspeller staat hij morgen, vrijdag 8 november om 20.15 uur op de planken van Podium Boxtel aan de Burgakker.

Waas was jarenlang de Meestervoorspeller op de radio in de show van dj Edwin Evers. Hij prognosticeerde daar de uitslagen bij de wereld- en Europese kampioenschappen voetbal en de Olympische Spelen. Nu doet hij dat voor Mattie Valk en Marieke Elsinga van Q-music, waar hij elke maandag de belangrijkste sportuitslagen bespreekt.

In zijn nieuwe voorstelling trekt de cabaretier de rol van de Meestervoorspeller naar het theater. Voor het publiek is het echter de vraag welke gedaante hij aanneemt. Dat kan een orakelende profeet zijn, maar ook Charles Aznavour, een joodse lijkensjouwer in de Tweede Wereldoorlog of een nomade die reist door zijn eigen verleden… maar misschien is hij juist wel al deze personen.

KAARTEN

Kaarten voor de cabaretvoorstelling van Viggo Waas kosten negentien euro en zijn verkrijgbaar op www.podiumboxtel.nl en bij de bekende verkooppunten Hebbes (Markt) en Marimba (Van Beekstraat).

Boxtel

Concert geannuleerd

Het concert dat het Pythagoras Kwartet zondag 17 november in de protestantse kerk zou geven op uitnodiging van cultureel genootschap Ars Vivendi, gaat niet door. Het is geannuleerd wegens gebrek aan belangstelling. Op het programma stond muziek van de componisten Brahms en Sjostakovitsj.

Ontcijfer geschiedenis

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) start een nieuw project, waarbij een index wordt gemaakt van de bevolkingsregisters van Boxtel en Liempde. Hiervoor wordt gezocht naar vrijwilligers uit de gemeente. De werkzaamheden bestaan uit het overtikken van de oude bevolkingsregisters, zodat geïnteresseerden hun stamboom kunnen uitpluizen. Aanmelden kan via e-mailadres hetvolk@bhic.nl met als onderwerp 'Vrijwilliger'.