Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BC '80 VIERT VEERTIGJARIG BESTAAN • JEUGDAFDELING GROEIT

'Badminton is snel, actief en flitsend'

MARIËLLE WIJFFELAARS

De Boxtelse badmintonclub BC '80 werd - de naam zegt het al - in 1980 opgericht. De club bestaat inmiddels uit ruim 65 leden en maakt zich op voor een feestjaar met diverse activiteiten voor alle leeftijden. Niet alleen voor senioren worden er festiviteiten georganiseerd, ook de vorig jaar opgerichte jeugdafdeling wordt niet vergeten.

Veertig jaar geleden werd BC '80 opgericht. Toen waren er meerdere badmintonclubs in Boxtel, maar anno 2019 is het nog de enige vereniging waar de sport wordt beoefend. Inmiddels zijn er ruim 65 leden, waaronder zo'n 14 junioren. ,,We hebben eigenlijk nooit een jeugdafdeling gehad", vertelt voorzitter Marian van Weert. ,,Het was al langer een wens om deze op te zetten, maar daar komt veel bij kijken. Vorig jaar besloten we om toch in jeugd te investeren. Om de simpele reden dat ook onze vereniging vergrijsd. Ons jongste lid was toen al eind twintig."

Een groep actieve leden pakte de handschoen op en ging aan de slag met het opzetten van een jeugdafdeling. Er kwam een trainer, een financiële verantwoording en begeleiders. Na diverse proeftrainingen bleven er tien enthousiaste kinderen over. De jeugdafdeling was een feit. ,,Inmiddels zijn we gegroeid naar veertien kinderen, verdeeld over twee groepen", legt bestuurslid Lisanne van den Brink uit. ,,We besloten te splitsen omdat er grote niveauverschillen ontstonden en het moet wel voor iedereen uitdagend blijven."

Een jaar na de definitieve start werd er geëvalueerd. De conclusie: er is ruimte voor uitbreiding. Van Weert: ,,We wilden niet te snel groeien, dan bestaat de kans dat je ten onder gaat aan je eigen succes. Nu staat de afdeling goed op de rit en is aanwas uiteraard welkom." Van den Brink vult aan: ,,We doen nog niet mee aan competities, maar gaan wel starten met deelname aan toernooien. Zo bouwen onze jeugdspelers wedstrijdervaring op, daar kunnen ze alleen maar van leren."

HOOG NIVEAU

De twee enthousiaste bestuursleden zijn relatief nieuw bij BC '80. Van Weert werd zes jaar geleden lid, maar speelt al dertig jaar badminton. ,,Ik kwam op een hoog niveau uit, maar nu is het voor mij belangrijker om gewoon lekker te kunnen spelen." Van den Brink is vier jaar lid en kwam bij BC '80 na haar verhuizing naar Boxtel. ,,Ik was actief in de skisport, maar hier in de buurt is dat lastig. Badminton leek me leuk en ik ben blijven hangen", zegt ze lachend.

De meeste mensen kennen badminton vooral van de zomervakantie, het is een geliefde sport op campings. ,,Maar het is lastiger dan het lijkt", vindt Van Weert. ,,Het is een snelle racketsport, je moet goed kunnen schakelen. Dat maakt het actief en flitsend." Van den Brink: ,,Omdat de hand-oogcoördinatie goed moet zijn, kunnen kinderen pas vanaf acht jaar lid worden. Dan is de motoriek goed ontwikkeld en kunnen ze ontdekken hoe leuk de sport is."

Interesse om te gaan badmintonnen? De jeugd van BC '80 traint elke dinsdag om 19.00 uur in de Dommelhal, de senioren om 20.00 uur. Meer informatie: www.bc80-boxtel.nl.

p Het gaat goed met de vorig jaar opgerichte jeugdafdeling van BC '80. Er is ruimte voor meer jonge badmintonners. (Foto: Peter de Koning).


Volleybalsters Blox binden Spirit aan zegekar

De vrouwen van volleybalvereniging Blox hebben opnieuw gewonnen. Ditmaal van de Rosmalense club Spirit. In eerste instantie was de tegenstander de bovenliggende partij en liep zij uit naar 1-7. Maar dankzij een time-out, hun inzet en enthousiasme vochten de Boxtelse volleybalsters zich terug in de wedstrijd.

Bij vlagen was de passing op niveau en wist spelverdeelster Heidi van Pinxteren haar teamgenoten gericht aan het werk te zetten. Opvallend was dat veel aanvallen via het midden liepen waar Carmen Steenbakkers excelleerde en Rachel Spoor een puike partij speelde. Spirit zat echter ook goed in de wedstrijd en de stand liep tot 15-15 gelijk op. Daarna nam de thuisploeg de leiding met een paar sterke servicereeksen en begon de aanval bij Daphne van Meurs en Hanna van Esch te lopen. Ook Janne Ariëns scoorde veel. De eerste set ging naar Blox met 25-17.

KAAS

De Boxtelse vrouwen lieten zich aan het begin van de tweede set weer de kaas van het brood eten. De gasten liepen een paar punten uit en Blox moest in de achtervolging. Door de druk hoog te houden wist de thuisploeg halverwege de set alsnog op voorsprong te komen. Een mooi punt kwam van Van Pinxteren, die al duikend een bal in het achterveld haalde, waarna haar teamgenoten een aanval op konden zetten. Spirit pareerde die nog, maar de spelverdeler nam haar positie weer in, om uit die aanval weer te scoren. De set werd gewonnen met 25-15.

VAN SLAG

In de derde set raakte de tegenstander van slag toen er een speelster tijdelijk uitviel en keek daardoor al snel tegen een achterstand aan. Dat kwam mede door enkele goede actie van voorspeelster Ariëns. Steenbakkers en Spoor scoorden er ook lustig op los. Tegen het eind van de set werd Van Rooij ingebracht voor Van Esch en zij pakte de rol in de buitenpositie prima op. Deze set werd met ruime cijfers gewonnen: 25-8.

De vierde set was spannend, de strijd was in evenwicht. Maar halverwege kreeg Blox de overhand en wist ook deze set winnend af te sluiten, 25-19.