De verhuizing van de processiekostuums verliep vlekkeloos. (Foto: Rini van Oirschot).
De verhuizing van de processiekostuums verliep vlekkeloos. (Foto: Rini van Oirschot). Foto: Rini van Oirschot

BLOEDPROCESSIE VERTREKT NIET LANGER VANAF BURGAKKER

Processiegarderobe verhuist naar Duinendaal

Nadat de bibliotheek vier jaar geleden het huurcontract met de Heilig Bloedstichting opzegde, moest een onderkomen gezocht worden voor de historische kostuums en attributen van de Boxtelse processie. Zaterdag verhuisde een groep van circa twintig vrijwilligers alle spullen van de Burgakker naar het voormalig koetshuis op Duinendaal. Daardoor verandert ook de route van de ommegang op de zondag na Pinksteren.

Vorig jaar werd de Heilig Hartparochie weer volledig eigenaar van het koetshuis naast de pastorie op Duinendaal. Een deel daarvan had het kerkbestuur al in gebruik, in een ander deel was voorheen de huisartsenprakijk van Jasper Snijders gevestigd. Christ van Eekelen, bestuurslid van de Heilig Bloedstichting: ,,De parochie bood aan het leegstaande deel in gebruik te nemen. Tot die tijd zochten we naar een geschikte plek voor onze historische spullen." Die speurtocht duurde al enkele jaren ,,Waar vind je een opslagruimte en werkruimte van omstreeks zeventig vierkante meter? En het liefst gratis...", aldus Van Eekelen. ,,In Boxtel was die ruimte vooraleerst niet te vinden."

De verhuizing verliep zaterdag vlekkeloos, meldt Van Eekelen. ,,'s Middags om drie uur was alles van de bibliotheek overgebracht naar het koetshuis." De Heilig Bloedstichting gebruikt nu een deel van bovenverdieping voor de opslag van haar kleding en andere attributen. Het andere deel wordt gedurende tien weken voorafgaand aan de processie ingericht als naaiatelier waar vrijwilligers de kostuums op maat maken en zo nodig herstellen.

NIEUW STARTPUNT

Er wacht de organisatoren van de jaarlijkse cultuurhistorische ommegang echter nóg een flinke operatie. Doordat de collectie is verhuisd, moet ook de route van de processie worden aangepast. Het startpunt was op de Burgakker en wordt nu weer, net zoals dertig jaar geleden, Duinendaal. Nadere informatie over de wijzigingen volgt in de loop van 2020.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding