Afbeelding
Foto: Peter de Koning

KUNSTLICHT99 VIERT 20-JARIG BESTAAN MET TENTOONSTELLING

Zaklamp werpt ander licht op kunst

LINDA VAN DE WIEL

Door blacklight-lampen verlichte doeken, schilderingen op glas en objecten met als thema 'spelen met licht en schaduw'. De Boxtelse kunstenaarsvereniging Kunstlicht99 bestaat twintig jaar en viert dit met een expositie waarin twaalf leden hun creaties tonen. Zij doen dit in het donker, maar bezoekers krijgen gelukkig wel een zaklamp meeā€¦

,,Toen we onszelf twintig jaar geleden als kunstenaarsvereniging presenteerden, hadden we ook het thema 'licht'", vertelt Nantsje Vonk, vanaf de oprichting lid van Kunstlicht99. ,,Toen exposeerden we onze werken op de Markt tijdens een soort buitenmanifestatie. Ik denk daar nog steeds met veel plezier aan terug."
Vonk, in 1999 afgestudeerd aan kunstacademie Sint-Joost in 's-Hertogenbosch, toont een tweetal kunstwerken. ,,Het ene beweegt. Ik gebruik felle tinten die in de blacklights spelen met kleur. Dat is dan ook de titel." Het tweede kunstwerk is gemaakt met lichtgevende verf. ,,Ik vind dat vooral leuk voor kinderen. Zij kunnen met een lampje op het schilderij schijnen en zien dan steeds andere felle kleuren. Het is een soort ontdekkingsreis. It's magic."

ZAKLAMP

De leden van Kunstlicht99 wilden het thema van twintig jaar geleden graag nogmaals gebruiken, maar dit keer in hun onderkomen aan de Clarissenstraat 35. Dit gebeurt op verschillende creatieve manieren. Bea de Leeuw kiest onder meer voor een kunstwerk - bestaande uit lichtgevende mineralen - dat verlicht wordt door blacklight-lampen: ,,Overal ter wereld zie je Stonehenge-achtige kunstwerken (een megalithisch monument uit de Jonge Steentijd in het oosten van Engeland - red.). Ik vind dat heel boeiend en wilde het in het klein nabootsen."

Daarnaast toont de Boxtelse kunstenares een mix van natuurlijk materiaal en kunststof. ,,Dit kunstwerk is springlevend, maar wel in een stilstaand moment. Door er met een zaklamp op te schijnen, speel je met licht en schaduw."

SOORT GEBOORTE

Rasim Huseinov gebruikt het thema in al zijn werken. Hij exposeert de komende twee weekeinden dan ook een aantal passende objecten. ,,Ik begin in mijn schilderijen altijd in het donker en eindigen in het licht, ik zie het als een soort geboorte", licht hij toe.

OPENING

De bijzondere lustrumtentoonstelling van Kunstlicht99 wordt morgen, vrijdag 8 november, om 20.00 uur geopend in de voormalige bloemenzaak van de familie Van den Braak aan de Clarissenstraat 35 in Boxtel. Bezoekers zijn daar voorts welkom op 9, 10, 15, 16 en 17 november tussen 18.00 en 22.00 uur.

p Een blacklightzaklamp is geen overbodige luxe om de kunstwerken in de jubileumexpositie goed tot hun recht te laten komen. Bea de Leeuw (links) en Nantsje Vonk van Kunstlicht99 geven alvast een voorproefje in de voormalige bloemenzaak aan de Clarissenstraat 35. (Foto's: Peter de Koning).

Het geeft een psychedelisch effect als de blacklights aan gaan tijdens de lustrumexpositie van Kunstlicht99. De vereniging van professionele kunstenaars in Boxtel bestaat twintig jaar.