Afbeelding
Foto: Albert Vissers

VAN DUIVEL TOT DODENDANS, VAN LAATSTE OORDEEL TOT VAGEVUUR

Hel en hemel inspireren kunstenaars

Magere Hein heeft duizenden kunstenaars geïnspireerd. Het ging hen niet alleen om het sterven, maar meer nog om wat er daarna kwam. Werd het eeuwige zaligheid of branden voor het aangezicht van Lucifer? Albert Vissers geeft zondag 10 november van 11.15 tot 13.00 uur een lezing in Museum Boxtel (MuBo) over dood, hel en hemel in de kunst.

Vissers, zelf kunstenaar, laat zijn publiek met behulp van veel beeldmateriaal zien en horen hoe talloze schilders en beeldhouwers zich hebben laten inspireren door duivels, het laatste oordeel, de strijd om de ziel en het vagevuur. Tijdens de lezing heeft hij voor de toehoorders een grappige en kleurrijke verrassing in petto...

GOED EN KWAAD

De dood is altijd al een onlosmakelijke gezel geweest van de mens. In het Nabije Oosten ontstond het idee dat er na de dood een opperwezen zou oordelen over het goede en het kwade dat de mens in zijn levensloop had gedaan. De mens kon daardoor worden beloond of gestraft in zijn leven na de dood. Dit idee werd door het jodendom en christendom overgenomen. Door prediking en Bijbelteksten wist iedere gelovige dat er na het leven een hemel of een hel wachtte. Of, voor rooms-katholieken, een tijdelijke beproeving in het vagevuur.

In deze tijd vinden mensen het wellicht ongeloofwaardige begrippen, voor middeleeuwers leek het keiharde realiteit. Vissers toont hoe kunstenaars zowel fantasierijke als afschrikwekkende beelden hebben gecreëerd, of juist ontroerend en devoot.

De lezing start om 11.15 uur en duurt inclusief pauze tot 13.00 uur. De MuBo-deuren zijn geopend vanaf 10.45 uur. De entreeprijs bedraagt vijf euro voor volwassenen en twee euro voor kinderen van twaalf jaar en ouder. Jongere jeugd krijgt gratis toegang, mits onder begeleiding van een volwassene. Aanmelden kan via e-mailadres info@muboboxtel.nl of bij secretaris Willem van Vossen op telefoonnummer 06-16 04 18 98.

q Weging van de ziel. Wordt het de hemel of de hel? (Foto: Archief Albert Vissers).

Afbeelding