Het welbekende beeld van een quizteam. De tafel vol laptops, tablets, telefoons én een biertje. Want het moet ook gewoon gezellig blijven. (Foto: Peter de Koning).
Het welbekende beeld van een quizteam. De tafel vol laptops, tablets, telefoons én een biertje. Want het moet ook gewoon gezellig blijven. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

TEAM KWISUTBETER WINT ZEVENDE EDITIE DURPSKWIS LIEMT

Hele dorp bijt zich vast in lastige vragen

LINDA VAN DE WIEL

Waar café Het Wapen van Liempde zaterdag om 19.00 uur bomvol ongeduldig wachtende quizzers stond, was de kroeg luttele seconden later slechts gevuld met een handjevol organisatoren van de Durpskwis Liempt. Een afvaardiging van alle 34 teams was alweer richting eigen epicentrum om zich vast te bijten in moeilijke vragen en hilarische opdrachten. Team Kwisutbeter ging er met de eerste prijs en dus felbegeerde wisselbeker vandoor.

De organisatie van de dorpsquiz is voor de zevende maal op rij in handen van buurtvereniging Klein Hoekje/Nieuwe Wijk. ,,We hebben weer vragen en opdrachten in verschillende categorieën bedacht. Dit jaar zijn dit onder meer ontspanning, 'Vruuger' en 'Daor hadde ge bèh moete zén'", vertelt medekartrekker Janne van Bergen (35). ,,Daarnaast krijgt een aantal afgevaardigden een wandeling door het dorp waar ze later vragen over krijgen. Natuurlijk vertelt de gids – één van de mensen van de organisatie – een hoop onzin. Verder moeten de teams opdrachten uitvoeren als foto's maken en een huis nabouwen van Lego."
Patrick van de Ven (36) is een van de deelnemers van de wandeling. ,,Geen idee wat precies de bedoeling is. ik moest onder meer een zwemvest en een verkleinglas meenemen. Maar ik ga nu weer luisteren, anders mis ik belangrijke informatie."

FLOORMANAGER

Naast wandelen werd er als opdracht ook geschoven met bierpullen. Deze moesten onder het oog van een strenge doch rechtvaardige jury helemaal in een vak terechtkomen. Loes Stekelenburg (39) van team Import/Export was een van de quizzers die deze opdracht uit moest voeren. ,,Ik doe dit jaar voor de vierde keer mee en vind het elk jaar ongelooflijk hoe het hele dorp in beweging komt", stelt ze. ,,En iedereen is fanatiek, je kunt het ook niet half doen. Wij gaan dan ook voor de top drie." De missie van Stekelenburg en haar teamgenoten blijkt achteraf geslaagd. Team Import/Export eindigt op een knappe derde plek in het eindklassement.

In het thuishonk van team 't Struifke is Mitch Stupers (25) zogenaamd floormanager. ,,Ik zorg dat alles georganiseerd verloopt", vertelt hij. ,,Ik houd van de chaos, de spanning en de gezelligheid. Ik hoop dat we het beter doen dan vorig jaar." Even verderop bijt Franka van der Heijden (25) zich voor het eerst vast in de quizvragen. ,,Ik vind het kei leuk en ben heel druk bezig. Ik word helemaal enthousiast joh!"

Bij team Het Gezellige Gezelschap is Marianne Knoops (61) druk bezig met het vouwen van een origamifiguur. ,,We hebben een gemêleerd gezelschap met jongeren en oudere mensen. Maar we doen vooral mee voor de gezelligheid. Vorig jaar eindigden we in de onderste regionen", lacht ze. ,,Maar iedereen heeft ergens verstand van. Tenminste, dat denken we". En terecht, want de 21 quizzers eindigden op een verdienstelijke achttiende plek.

EINDELIJK!

Natuurlijk is er altijd een baas boven baas. De fanatiekelingen van team Kwisutbeter hoorden ver na middernacht in café Het Wapen van Liempde dat de eerste prijs in de wacht was gesleept. ,,We sprongen met z'n allen een gat in de lucht", jubelt teamcaptain Yvon van den Bosch (35) daags na de prijsuitreiking. ,,We deden voor de zevende keer mee en zijn blij dat we na twee tweede plaatsen in 2016 en 2017 en een teleurstellende zevende plek vorig jaar nu eindelijk de beker hebben gewonnen."

Monique Versleijen (47) trad in de thuisbasis Streekhuis Het Groene Woud van Kwisutbeter (vorige week per abuis aangeduid als team Quiz't Wel) op als coördinator en stuurde meer dan 25 spelers aan. ,,Het is belangrijk dat iemand de regie heeft en vragen aan de juiste leden toewijst. Bovendien moet je de doe-opdrachten snel in kaart brengen zodat er iemand naar toe gaat en tijdig bepalen waarvoor je de joker inzet. Onze grootste kracht? We hadden quizzers van alle leeftijden met veel talent." Versleijen had tijdens de quiz al een goed gevoel over de eindscore, zo vertelt ze. ,,We werkten heel gestructureerd en waren om 22.40 uur helemaal klaar. Ik ging dus met veel vertrouwen naar de prijsuitreiking."