Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VERKEERSMAATREGEL GAAT SAMEN MET KNIP IN FELLENOORD

Fietssluis in Grote Beemd verdwijnt

JAN HERMENS

Dat er een verkeersknip voor auto's komt in de Fellenoord was bekend. De verkeersmaatregel staat echter niet op zichzelf. De fietssluis in de Grote Beemd verdwijnt en die straat wordt op die plek weer toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. Voor de aanpassingen is 200.000 euro in de begroting opgenomen.

Dat antwoordt de Boxtelse wethouder Herman van Wanrooij op technische vragen van oppositiepartij Balans. Het blijft overigens niet bij het afsluiten van de ene en openstellen van de andere straat. De gemeente wil de hele T-splitsing van de Grote Beemd en de Fellenoord herinrichten. Dat is nu een druk knelpunt, waar fietsers en automobilisten elkaar nog wel eens in de weg rijden.

Een woordvoerder van de gemeente Boxtel meldt: ,,De T-splitsing van Fellenoord/Grote Beemd bij het Jacob-Roelandslyceum (JRL) moet overzichtelijker worden gemaakt. Inmiddels moeten we ook rekening houden met de nieuwe supermarkt, die zuigt eveneens verkeer aan. We zijn bezig met de eerste ideeën voor de situatie, maar een concrete planning is er nog niet."

Als de bestaande knip in de Grote Beemd verdwijnt, kunnen auto's voortaan vanaf de rotonde Brederodeweg/Eindhovenseweg rechtdoor rijden richting Jacob-Roelandslyceum of mbo-vakschool SintLucas. Voor automobilisten handig, maar JRL zet vraagtekens bij de veiligheid voor fietsers.

Hoofd facilitaire zaken Theo Cuijten: ,,Wij zijn er niet blij mee. Een zorgelijke ontwikkeling. Onze leerlingen fietsen over de Grote Beemd, naar school en ons sportveld. Je weet hoe dat gaat met kinderen, die rijden niet altijd netjes naast of achter elkaar. Meer autoverkeer komt hun veiligheid zeker niet ten goede. Het wordt tijd om de gemeente een mailtje te sturen."

Er zijn ook buurtbewoners voor wie het verdwijnen van de fietssluis wel positief uitpakt. Het openstellen van de Grote Beemd betekent naar alle waarschijnlijkheid dat het op de Konijnshoolsedreef minder druk wordt. ,,Wij wonen op de hoek", vertelt mevrouw Janssen. ,,En vrachtwagens die vanaf de Grote Beemd onze straat indraaien, nemen nogal eens een stuk trottoir mee of het paaltje dat daar staat." Nu moeten bestuurders nog via de Fellenoord en de Konijnshoolsedreef richting SintLucas. Die mogelijkheid blijft bestaan, maar wordt minder logisch. ,,Voor ons is het fijn als die auto's voortaan via de Grote Beemd kunnen," aldus mevrouw Janssen.

De verkeersmaatregel die gepaard gaat met het weghalen van de fietssluis in de Grote Beemd, is de knip in de Fellenoord. Die wil de gemeente met name om doorgaand autoverkeer van en naar het centrum te weren. Met de plaatsing van de barrière verdwijnt een sluiproute. Wanneer de Brederodeweg druk is, kunnen automobilisten nu nog via de Fellenoord, de Markt en de Clarissenstraat van zuid naar noord rijden. Hoewel er budget is gereserveerd, is nog niet bekend wanneer de sluis in Fellenoord er komt, laat een gemeentelijk woordvoerder weten.

FIETSERS

Naast het weren van auto's uit het centrum is de veiligheid van fietsers een reden voor de knip, aldus beleidsmedewerker Jacques Dörfel van de gemeente Boxtel. ,,Fietsers die nu over de Rechterstraat van oost naar west rijden of omgekeerd, kunnen verkeer dat vanuit de Fellenoord komt, slecht zien. Dat levert gevaarlijke situaties op." Lees verder op pagina 3.

p De gemeente Boxtel wil een verkeersknip aanbrengen in Fellenoord, de fietssluis uit de Grote Beemd verwijderen en de T-splitsing op die plek opnieuw inrichten. (Foto: Peter de Koning).