Afbeelding
Foto: Peter de Koning

RUIM 1.500 DEELNEMERS VERMAKEN ZICH OPPERBEST MET RUIM HONDERD MOEILIJKE OPGAVEN

Bokselse Kwis is erg leuk, maar ook zeer vermoeiend

RENS VAN DEN ELSEN

,,Heb jij misschien nog een sok voor ons die je kunt ruilen?" In een normale situatie wellicht een wat vreemde vraag, maar zaterdagavond was deze toch vaak te horen in het centrum. De reden was De Bokselse Kwis die ruim 1.500 deelnemers op de been bracht.

Dat de quiz leeft onder de Boxtelaren was wel duidelijk bij het ophalen van het vragenboek. Tegen half vier stonden de eerste teams al voor de deur van restaurant Kin Khao (voorheen En Garde!) te wachten. Rond half zes stond de rij tot aan de Rozemarijnstraat. Toch was het aantal teams dit jaar minder dan de laatste edities. Medeorganisator Marc Cleutjens vindt dat jammer, maar denkt dat het vooral te maken heeft met gefuseerde ploegen. ,,We merken dat groepen samen gaan omdat ze vorig jaar met net te weinig man waren bijvoorbeeld", geeft Cleutjens aan.

Het mocht natuurlijk de pret niet drukken, want vrijwel alle deelnemers zijn fanatiek. Al ging het uiteindelijk ook om de gezelligheid. Overigens was dat niet overal direct zichtbaar. In alle hoofdkwartieren waar deze krant een kijkje nam, heerste een bijna serene rust. Iedereen was diep in gedachten verzonken of zocht iets op via het internet.

BLOEDFANATIEK

Op sommige plekken was zelfs bijna geen tijd om vragen voor de krant te beantwoorden, ze waren immers al genoeg tijd kwijt met de opdrachten van de dorpsquiz.

Team 'Claire was ons vergeten in te schrijven' (dit was ook echt bijna het geval), die als thuisbasis café Le Temps Perdu had, was de uitzondering op de regel. Daar werd druk overlegd met elkaar. ,,We willen je wel te woord staan, maar alleen als je voor ons een vraag kunt beantwoorden", stelt teamcaptain Emiel van Koot. Met wat hulp lukt dat. ,,We zijn allemaal bloedfanatiek. Het is ook leuk dat iedereen weer kennis heeft van iets anders", legt Van Koot uit vanaf zijn schrijftafel. Zijn taak is om alle antwoorden netjes in het quizboek op te schrijven, zijn team te coördineren en tussendoor de anderen te helpen als zij iets nodig hebben. ,,We gaan dit keer voor een top 10-notering. Toen we drie jaar geleden voor de eerste keer meededen, werden we voorlaatste, vorig jaar zeventiende. Er zit dus een stijgende lijn in!" grapte de captain.

AUTO'S

In de tussentijd werd het buiten steeds drukker. De Markt was voor een geheime opdracht helemaal afgezet, tot groot genoegen van de organisatie. Autobedrijf Olie & Zo had speciaal voor De Bokselse Kwis een spel bedacht. Deelnemers van verschillende teams moesten in groepen van vier op zoek naar letters in de voertuigen die aan de rand van het plein stonden. Deze letters vormden samen woorden en zaten overal verstopt. Van het dashboardkastje tot onder de stoelen en de motorkap. Sommige deelnemers hadden een helm op en een racepak aan. ,,In het quizboek stond dat ieder team haar beste Max Verstappen moest sturen. Dus ben ik maar gegaan. Hoe ik heet? Max...", zegt Max Aarts grijnzend.

Wat verder van het centrum, aan de Bosscheweg, beantwoordden de leden van team Kwispeditie in alle rust de vragen. Als er wordt gevraagd wie het meest weet, wijst iedereen naar Gerold Ceelen. ,,Ik houd wel van een spelletje. Ik heb zelfs ooit meegedaan aan 1 tegen 100 op tv", vertelde hij. Teamcaptain Jacqueline de Bekker kijkt tevreden naar haar team: ,,De vragen zijn dit keer wel te doen. Het is weer keileuk om mee te doen, maar na afloop zijn we wel kapot..."

De uitslag van De Bokselse Kwis wordt vrijdag 29 november bekendgemaakt tijdens een feestavond in activiteitenboerderij 't Dommeltje.

p LINKS: Voor het autospel werd de gehele Markt autovrij gemaakt. Iets wat uitbater Sjef van Asveldt van café Dok 12 het liefst zo ook na de quiz wilde houden.

p RECHTS: ,,Ik maak gewoon overal foto's van, je weet nooit waar je het voor nodig hebt vanavond", was een veelgehoorde uitspraak bij het ophalen van de quizboeken. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding
Teamcaptain Emiel van Koot van 'Claire was ons vergeten in te schrijven' helpt iedereen als ze vragen hebben over de vragen. Soms moest hij gewoon even bijlichten.