Bij het fietspad op de hoek Molenweide/Deken Spieringsstraat is dinsdag een boom gerooid. (Foto: Theo van der Heijden).
Bij het fietspad op de hoek Molenweide/Deken Spieringsstraat is dinsdag een boom gerooid. (Foto: Theo van der Heijden). Foto: Theo van der Heijden

Vion breidt nu toch al uit


Tamelijk stellig berichtte Brabants Centrum de afgelopen twee maanden dat vleesverwerker Vion moet wachten met uitbreiden totdat het bedrijf beschikt over een natuurvergunning. Ondanks de 'sterk onderbouwde aanvraag is uitstel van de bouw een feit', concludeerde het redactionele artikel dat 3 oktober verscheen onder de kop 'Aanvraag Vion: een van de honderden'.

Gedoeld werd hier op de zeer vele vergunningaanvragen die de provincie Noord-Brabant nog op de plank heeft liggen vanwege het debacle met het Nederlandse stikstofbeleid, dat de Raad van State in mei van dit jaar de grond in boorde.

Stilliggende bouwprojecten vormen inmiddels een nationaal probleem. Om die weer vlot te trekken, is een drastische verlaging van de maximumsnelheid op de snelwegen in de maak. Zelfs een autoloze zondag wordt in politiek Den Haag besproken om de stikstofbelasting van natuurgebieden terug te dringen.

Hoe anders luidt thans de actualiteit bij Vion. Want het bedrijf ging zonder vergunning toch als een speer aan de slag. Het parkeerterrein dat straks extra verkeersaanbod van 600 pendelaars moet opvangen is inmiddels aangelegd en in gebruik. En de nieuwe vleesverwerkingshal waar deze mensen komen te werken, schiet als een paddenstoel uit de grond.

De overheid kijkt ondertussen apathisch toe hoe de uitbreiding van Vion de kwetsbare natuur van de nabijgelegen Kampina verder zal belasten met stikstof. Bovendien ontbreekt elke compensatie van deze schade aan Europees beschermd gebied, dat al zwaar lijdt onder luchtvervuiling. Hier valt geen touw aan vast te knopen.

        RON LODEWIJKS


Bomen slopen

Op de hoek Molenweide/Deken Spieringsstraat is dinsdag een fraaie boom gesloopt. Ook op andere plaatsen staat het verwijderen van gezonde bomen op het programma; bijvoorbeeld het plantsoen met de berken aan de Munsel. Landschappelijk zonde en bovendien slecht voor het Boxtelse leefmilieu dat gebukt gaat onder luchtvervuiling.

De vraag is waar het gemeentelijke bomenpark is. Dat is (of zou moeten zijn) de plaats waar, namens de inwoners van Boxtel, door de gemeente nieuwe bomen geplant worden ter compensatie van het slopen/verwijderen van bestaande bomen. De regel is dat voor elke boom van tien jaar oud tenminste drie nieuwe teruggeplant moeten worden. En voor oudere bomen nog meer. Graag in gevarieerde soorten zodat er ook een fraai gevarieerd nieuw bos ontstaat.

Voor zover de kennis ontbreekt kan deze opgedaan worden bij onder meer het Brabants Landschap. In het recente kwartaalnummer staan ook duidelijke aanwijzingen hoe met het juiste bermenbeheer de bloeiende bermbegroeiing weer terug keert.

        THEO VAN DER HEIJDEN

Een hartelijk welkom aan de Esschenaren

Ik wil de inwoners van Esch en hun woordvoerders bedanken voor hun positieve instelling naar Boxtel toe. Ik heb eerder de herindeling met Liempde van dichtbij meegemaakt en ik moet er nog altijd aan denken als ik in Liempde ben. Zonde vond ik de negativiteit richting Boxtel, en onnodig. Boxtel heeft het zich destijds laten welgevallen. Ook al onnodig.

Ik ben import, al tientallen jaren, en ik vind Boxtel een fijn dorp, vol warme, interessante mensen uit allerlei richtingen. Op een prachtige plek en eigenzinnig genoeg om ruimte te geven aan diversiteit. Liempde en Boxtel hebben de draad destijds goed opgepakt, ondanks de wrok en dankzij de constructieve inbreng van een paar sterke kartrekkers. Je kunt niet zeggen dat we het niet goed hebben met elkaar.

Esch zoekt nu de aansluiting met een open instelling en een heldere inbreng. Ik zou zeggen: een warm welkom aan jullie, Esschenaren! Ik hoop dat deze gemeente een mooi drieluik wordt, waarin we ons allemaal thuis kunnen voelen. In goede en slechte tijden.

        LIDY IETSWAART