Esther Huijbers brengt kinderen middels expressieve rollenspellen bij hoe je op bepaalde emoties kunt reageren. Bij Lotte oefende ze de rol van politieagent die een boete uitdeelt. (Foto: Albert Stolwijk).
Esther Huijbers brengt kinderen middels expressieve rollenspellen bij hoe je op bepaalde emoties kunt reageren. Bij Lotte oefende ze de rol van politieagent die een boete uitdeelt. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

LOTTE HEEFT DYSLEXIE EN FAALANGST, MAAR HEEFT BAAT BIJ VAKTHERAPIE DOOR ESTHER HUIJBERS

'Ik leer kinderen juist voelen in plaats van denken'

LINDA VAN DE WIEL

,,Onze maatschappij is erg gericht op verbale communicatie. Dit terwijl het grootste gedeelte van communicatie non-verbaal is. Vaktherapie is onder meer gericht op wat gezegd wordt zónder woorden." Esther Huijbers (38), eigenares van praktijk 4kids&co in Boxtel, vertelt samen met cliënte Lotte (10) meer over haar beroep. Dit in de aanloop naar de Week van de Vaktherapie die plaatsvindt van 11 tot 18 november.

,,Naast drama, wat mijn professie is, omvat vaktherapie muziek, spel, beeldend en dans. Verder valt ook psychomotorische (kinder)therapie hieronder", stelt Huijbers. ,,Vaktherapie is de laatste jaren uitgegroeid tot een erkende behandelmethode die kan passen in een behandelplan van de GGZ. Maar ook als losstaande behandeling worden goede resultaten geboekt. Het beroep is enorm geprofessionaliseerd."

Een van de kinderen die baat heeft van de behandeling van Huijbers, is Lotte. Deze tienjarige heeft last van dyslexie en faalangst. ,,Ik kom bij Esther omdat het druk is in mijn hoofd. Samen hebben we een tekening gemaakt van hoe de binnenkant van mijn hoofd er uit ziet. Ik heb daarin allerlei mappen aangelegd", legt Lotte uit. ,,In een van de mapjes zit informatie over de dingen waarin ik goed ben, zoals rekenen, voetballen en koken. In een ander mapje zit informatie over taal en spelling. Dat vind ik heel moeilijk."

ROLLENSPELLEN

Naast het ordenen van gedachten zijn Huijbers en Lotte bezig met het benoemen en uitbeelden van emoties. In een rollenspel worden gevoelens als teleurstelling, trots, jaloezie en blijdschap uitvergroot nagespeeld. Zo krijgt Lotte de opdracht een politieagent te spelen die een boete uitdeelt. ,,Met toneelstukjes leer je in een veilige context spelen met emoties. Je leert ze daarmee ook herkennen bij jezelf", aldus de dramatherapeute. ,,Daarnaast leer je emoties als boosheid en verdriet uitbeelden én herkennen bij de ander. Als je weet wat je voelt, leer je ook welke gedachte daarbij hoort. En uiteindelijk weet je welke gedachtepatronen je hebt."
Esther vervolgt: ,,Onze maatschappij is erg gericht op praten en op ratio. Maar emoties uiten zich vaak in buikklachten. Ik leer kinderen in mijn praktijk juist voelen in plaats van denken. We oefenen sociale vaardigheden van kinderen hier uitgebreid aan de hand van deze rollenspelen."

VEILIG

Samen met Lotte speelt Huijbers een spel waarbij de dramatherapeute de buurvrouw is die moet vertellen dat ze een deuk in de auto van Lotte heeft gereden. De jonge cliënt mag zelf bepalen met welke emoties Esther dit doet en mag dan reageren. ,,Esther mocht een keer bang zijn tijdens de oefening. En later speelde ze zelfs iemand die trots is. Ik zei toen dat ik het niet erg vond omdat ik toch een andere auto wilde."
Een van de krachten van dramatherapie is dat in een veilige omgeving allerlei sociale situaties worden nagespeeld. Ook levensechte, waar een kind in het dagelijks leven mee te maken kan krijgen. Door op dat verschillende manieren in te steken of te reageren, krijg je verschillende uitkomsten. Huijbers: ,,Kinderen leren ook wat hun overlevingsmechanisme is. Sommigen rennen weg in moeilijke situaties. We oefenen dan bijvoorbeeld wat er gebeurt als zij juist assertief reageren."

PRUT EN PRIMA

Naast het spelen van rollenspellen en het benoemen en herkennen van emoties, krijgen cliënten van Huijbers ook huiswerkopdrachten mee. ,,Wat we in mijn praktijk oefenen, dient thuis verder uitgebouwd te worden. Ik bespreek de behandelsessie dan ook altijd na met het kind en de ouders."

De Boxtelse therapeute geeft ouders tijdens de nabespreking verschillende hulpmiddelen mee. Zij doet dit zo concreet praktisch mogelijk. ,,Ik deel gedachten vaak in twee vakjes: prima en prut, ofwel positief en negatief. In veel gezinnen zijn deze woorden inmiddels ingeburgerd. Zo krijg ik met regelmaat te horen dat er in een bepaalde week weinig prutgedachten waren."
En verder kent de dramatherapeute slechts twee regels: ,,We doen elkaar geen pijn en er wordt niets stuk gemaakt. Verder mag hier alles."

Kijk voor meer informatie op www.weekvandevaktherapie.nl.


Vion start met vegan-productie in Leeuwarden

PÅL JANSEN

De Boxtelse varkensslachterij Vion kondigde eerder dit jaar aan om plantaardige producten te gaan maken. Dat gaat de vleesverwerker die in Leeuwarden.

Omdat de vraag naar vleesvervangers de afgelopen jaren fors is gestegen en naar verwachting blijft groeien, wil Vion ook deze producten aan gaan bieden.

Naast Nederland en Duitsland, de thuismarkten van de organisatie, ziet het bedrijf ook mogelijkheden om markten elders in Europa aan te boren, zoals het Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk.

,,Deze groei is voornamelijk het gevolg van eetgewoonten van de zogenaamde flexitariërs, die deze producten regelmatig kopen", meldt Vion.

AKKERBOUWERS

De vestiging in Leeuwarden, gebouwd in 2017, wordt momenteel gebruikt voor de verwerking van rundvlees, maar kan met enkele aanpassingen geschikt worden voor plantaardige productie.

De plannen hebben geen gevolgen voor de huidige werknemers. Volgens directeur Ronald Lotgerink is er meer dan voldoende vleesverwerkingscapaciteit in Nederland om aan alle vraag te voldoen. ,,We blijven onze activiteiten met onze relaties op andere Vion-locaties voortzetten. Daarnaast verwelkomen we akkerbouwers als nieuwe leveranciers."