Afbeelding
Foto: Nina Crebas

IVN NATUUREDUCATIE NAAR SCHOLEN VOOR NATUURACTIVITEIT

'Bewaarde Land nog niet verloren'

PÅL JANSEN

Vrijwilligers van IVN Natuureducatie protesteerden dinsdag 29 oktober, voorafgaand aan het begrotingsdebat van de gemeente Boxtel. Onder meer natuur- en milieu-educatie wordt wegbezuinigd, waaronder het bekende natuurbelevingsprogramma Het Bewaarde Land dat al vijftien jaar in Boxtel wordt uitgevoerd. Daarom werd het Bewaarde Land-lied gezongen door vrijwilligers en deelnemers.

,,Via de Brede Scholen Boxtel (die de activiteiten bekostigt - red.) werden we gewezen op een zin in de begrotingsplannen. Daarin lazen we dat de gemeente Boxtel wil stoppen met de natuur- en milieulessen", aldus Marion de Cocq van IVN Natuureducatie. ,,Dat ene regeltje: we stoppen ermee. Dat staat zo ontzettend haaks op het huidige beleid. In een tijdperk waarin jongeren opkomen voor het klimaat en invloed willen op het beleid, wil Boxtel er niet meer mee verder."

De Cocq vindt het zeer spijtig, maar ook mevrouw Dumont, wier kinderen met plezier deelnemen aan Het Bewaarde Land. ,,Kinderen met ouders die wat te besteden hebben, kunnen dit soort activiteiten nog wel zelf bekostigen in de toekomst. Ik hoop dat het ook voor kinderen uit gezinnen waar de beurs wat smaller is, mogelijk blijft om aan dit soort excursies mee te doen."

LIEVELINGSBOOM

Een viertal betrokkenen, onder hen De Cocq en Dumont, bepleitte bij de gemeenteraad om natuur- en milieu-educatie in Boxtel te behouden. Ook Olivia Decker, die drie jaar geleden deelnam aan Het Bewaarde Land. ,,We hebben het er nog vaak over in de klas", vertelde ze de raadsleden. ,,En ik weet nog steeds waar mijn lievelingsboom staat. Ik zie in het journaal vaak voorbij komen dat ouderen vinden dat wij kinderen vaker de deur uit moeten en onze smartphone moeten laten liggen. Als we in de natuur zijn, merken we ook hoe leuk het is buiten te spelen." De Cocq deed aanvullend een oproep aan de gemeenteraad om natuur- en milieu-educatie in stand te houden.

Verantwoordelijk wethouder Marusjka Lestrade wees er echter op dat de basisscholen ook zelf voor het geld kunnen zorgen: scholen krijgen daarvoor ook immers financiering vanuit het Rijk. ,,Het is pas sinds twee jaar dat we deze constructie met natuur- en milieu-educatie als gemeente hebben opgenomen. Ik heb echter al vanaf het begin gezegd: nu is er geld beschikbaar, maar let op, er is een kans dat het er ooit niet meer is."

VOLGENDE STAP

Lestrade sprak haar waardering uit voor een initiatief als Het Bewaarde Land. ,,Maar scholen kunnen daar ook op worden aangesproken", antwoordde de wethouder. ,,Je kunt niet overal voor naar de gemeente kijken."

De Cocq vindt het spijtig dat de gemeente op natuur- en milieu-educatie bezuinigt. ,,Maar we zijn alweer bezig met de volgende stap. We gaan met de schooldirecteuren in gesprek om ervoor te zorgen dat de activiteit kan blijven. Het Bewaarde Land is nog niet verloren."

p Enkele tientallen betogers, jong en oud, trokken dinsdag naar het gemeentehuis om te protesteren tegen de bezuiniging op natuur- en milieu-educatie in Boxtel. Er werd ingestemd met de begrotingsplannen van de gemeente. Vrijwilligers van IVN Natuureducatie, organisator van de populairste activiteit Het Bewaarde Land, gaan nu langs de schoolbesturen om te kijken of daar financiële middelen zijn. (Foto: Nina Crebas).