...HERMAN VAN WANROOIJ...
          (Foto: Peter de Koning).
...HERMAN VAN WANROOIJ... (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

RONDJE FRACTIES POSITIEF ONTHAALD

Boxtel behoeft geen artikel 12-procedure

PÅL JANSEN

'Star of the evening'. Dit klonk dinsdag na afloop van het begrotingsdebat richting wethouder Herman van Wanrooij van financiën. Hij had ondanks alle tekorten de uitdaging om alles rond te brijen. Dat was gelukt. Zijn persoonlijke missie, alle raadsleden achter het begrotingsstuk krijgen, faalde echter. Maar voor zijn pogingen kreeg hij lof en hij voorkwam zo de gevreesde artikel 12-procedure...

Voorafgaand aan het begrotingsdebat ging de wethouder langs alle partijen om in een open gesprek de naderende bezuinigingen te bespreken. ,,We hebben samen alle kaarten op tafel gelegd, geen verborgen agenda's gehouden." Een fijn proces, vond iedereen. Onder hen Mariëlle van Alphen, die daarvoor de complimenten gaf aan de wethouder. Volgens de fractievoorzitter van oppositiepartij Balans lag het tegenstemmen niet aan hem. ,,We zien alleen dat torenhoge ambities ten koste gaan van het sociale domein, terwijl projecten als De Kleine Aarde en GreenTech Park Brabant nog wel op de agenda staan", zei Van Alphen in haar stemverklaring.

ARTIKEL 12

Desalniettemin was de rest van de raad overstag. Dymph van de Vries (VVD) zag dat de inzet 'om het gevreesde artikel 12-predicaat af te wenden' haar vruchten had afgeworpen. Raadslid Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) wees er in haar algemene beschouwing wel nog op dat Boxtel alle tekenen van zo'n gemeente vertoont. ,,Dat zit hem in de combinatie van lage reserve, hoog uitgavenpatroon en de staat van het onderhoud in een gemeente", gaf ze aan.

Wanneer Boxtel in zo'n artikel 12-procedure komt te zitten, geeft zij in feite deels haar financiële zelfstandigheid op. Er zou dan weliswaar extra geld uit het gemeentefonds komen, maar Boxtel heeft dan ook ten dele niks meer te zeggen over haar eigen centen.

Voor de financieel wethouder gaven de gesprekken ook houvast om toch iets te kunnen doen met bezuinigingen in het sociaal domein. ,,Over één ding waren we het altijd eens: van het sociale domein en de jeugd blijf je van af." Maar daar ontkwam Boxtel dit keer echter niet aan: ,,Door al mijn gesprekken met de fracties kon ik een rode draad ontwaren: als het echt moet, dan kan je iets met het sociale domein doen."