BEGROTING ZET TERING NAAR DE NERING

Volgend gemeentebestuur wacht kerntakendiscussie

PÅL JANSEN

De begrotingsplannen voor 2020 zijn dinsdag goedgekeurd door de gemeenteraad van Boxtel. Wat er bezuinigd moet worden, is duidelijk. Hoe dat gaat gebeuren nog niet. Helder is wel dat de uitgaven de komende jaren drastisch omlaag moeten. Het college van B en W treft in 2020 voorbereidingen voor een kerntakendiscussie na de verkiezingen.

Een kerntakendiscussie houdt simpelweg in dat er opnieuw gekeken wordt naar welke beleidsterreinen de gemeente Boxtel wel en niet moet oppakken. Oppositiepartijen CDA en Balans dienden daarvoor moties in die unaniem werden aangenomen. Het huishoudboekje moet op orde worden gebracht, de tering moet naar de nering word gezet, zei ook VVD-raadslid Dymph van de Vries.

Vera Brouns (CDA): ,,We geven al jarenlang meer uit dan er binnenkomt. En dat heeft gevolgen." De fractie liet een sheet zien met alle reserves van de gemeente Boxtel. Die toonden allen een neerwaartse lijn. ,,Dit probleem speelt zeker al sinds 2012. Nu we te kampen krijgen met enorme tekorten in het sociaal domein komt de kwestie pas aan de oppervlakte."

Balans wees met name naar de 'hobbyprojecten' van de gemeente. ,,Onze fractie verwacht dat er in deze financieel onzekere tijden fundamentele keuzes worden gemaakt. We zien echter dat nog steeds vastgehouden wordt aan hobbyprojecten als Greentech, De Kleine Aarde en Boxtel Energieneutraal in 2030", aldus Mariëlle van Alphen. Mede daarom stemde Balans als enige fractie niet in met de begroting.

Boxtel geeft meer uit dan dat er binnenkomt, maar krijgt ook minder geld van het Rijk, wist Dave van de Ven (SP): ,,De landelijke overheid bulkt van het geld omdat er veel taken naar de gemeenten zijn doorgeschoven. Maar die krijgen voor die opdrachten volstrekt onvoldoende financiële middelen." Hij wijst onder meer naar de hoge lasten op jeugdzorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). ,,De verdeelsleutel vanuit het gemeentefonds is oneerlijk."

ALGEMENE RESERVES

Gedeelde zorgen waren er over de lage stand van de algemene reserves: die staat in 2020 op een peil van 2,7 miljoen euro. Opnieuw moest Boxtel een greep doen uit die spaarpot. Krijgt de gemeente te maken met nieuwe dompers, dan wordt het steeds lastiger. Dat weet ook wethouder Herman van Wanrooij (INbox). Hij ziet nog wel wat rek in de stille reserves, maar wees de raad erop dat Boxtel naar een andere situatie moet. ,,We hebben voor 2020 een eenmalige storting gekregen van het Rijk van 1 miljoen euro vanwege de voogdijregeling 18-/18+. Ik was heel blij die te kunnen boeken voor de algemene reserve. Maar zo'n bedrag is incidenteel; daar word je niet rijk van."

Het huidige gemeentebestuur zal in 2020 de kerntakendiscussie voorbereiden. Maar dit debat wordt pas gevoerd na de gemeenteraadsverkiezingen eind volgend jaar. Ongetwijfeld springen de campagnes van de politieke partijen hierop in. Niet zonder reden, want de vraag die de nieuwe regeerders van Boxtel moeten beantwoorden, luidt: waar zetten we onze overheid wel en niet voor in?