Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

'40 PROCENT ERAF IS ONEVENREDIG'

ContourdeTwern wacht op bezuinigingsgesprek

PÅL JANSEN

Na het begrotingsdebat van dinsdag in de gemeenteraad is één ding duidelijk: er zullen harde klappen vallen. En welzijnsorganisatie ContourdeTwern lijkt vooralsnog de grootste op te moeten vangen. Er staat een bezuinigingsmaatregel op de rol van 40 procent, een mededeling die verantwoordelijk wethouder Marusjka Lestrade met pijn in het hart gaf. De raadsleden (behalve die van Balans) stemden in met de begrotingsplannen, Lestrade gaat nog in gesprek met de welzijnsorganisatie over hoe de maatregel moet worden uitgevoerd.

De publieke tribune zat overvol, onder meer met vrijwilligers en werknemers van ContourdeTwern. De organisatie zag zich plots geconfronteerd met de bezuiniging op al haar diensten voor Boxtel, zonder dat daar een gesprek aan voorafging. Ook Brede Scholen Boxtel (lees elders in deze krant) hekelde de gebrekkige communicatie vanuit de gemeente over de begrotingsplannen en uitte haar ongenoegen bij monde van voorzitter Lex Meijdam (lees elders in deze krant).

DONKER BEELD

Woordvoerder Karin van Ditmars van ContourdeTwern schetste een donker beeld in 2020 voor de vrijwilligers en cliënten van haar organisatie. ,,Toekomstperspectief wordt vanaf nu een luxe", sprak ze. De bezuiniging is tweeledig. Enerzijds wordt de organisatie 10 procent gekort op de circa 1,2 miljoen euro 'basissubsidie'. Anderzijds worden jaarlijks ook allerlei incidentele subsidies gegeven voor diverse projecten. En die moeten allemaal worden gekort: de uitvoeringsagenda voor vrijwilligers, (school-)maatschappelijk werk, de extra inzet bij Bureau Nieuwkomers, dagbestedingsactiviteiten en zo nog vier onderdelen. Het gaat om een bedrag van circa drie à vier ton.

Maar omdat veel van die projecten al jaren draaien en over twee maanden het nieuwe jaar al begint, is het de vraag of de maatregel voor het komende jaar al genomen kan worden, zo gaf fractievoorzitter Joep Schalkx van Combinatie95 aan. Er zijn immers allerlei afspraken gemaakt en contracten getekend die juridisch wel stand houden. Dus dreigt er al voor het komende jaar een impasse: de gemeente heeft geen geld, maar moet wel uitkeren.

Coalitiepartij SP kreeg bij monde van fractievoorzitter Dave van de Ven gewetensvragen: ,,Ik kan deze bezuiniging niet over mijn hart verkrijgen." Ook oppositiepartijen Balans, PvdA/GroenLinks en CDA vonden dat op deze wijze ContourdeTwern onevenredig hard werd getroffen. Een motie hing in de lucht, die er uiteindelijk ook kwam van Mariëlle van Alphen (Balans): de wethouder mocht alleen 10 procent bezuinigen en moest de rest ergens anders vandaan zien te halen.

Die werd echter weggestemd. Wethouder Lestrade deed daarvoor al de toezegging om met ContourdeTwern aan tafel te gaan en eerst te kijken hoe er bezuinigd kan worden, zodat bepaalde zaken toch door kunnen gaan. Als dat voor het komende jaar niet mogelijk blijkt, dan moet ze terug naar de gemeenteraad. Dat vonden de overige partijen voldoende. Als blijkt dat de wethouder de drie ton niet mag bezuinigen, zal er na 2020 alsnog moeten worden gekort. ,,We gaan het gesprek aan met Lestrade. Er is ook gezegd dat er niemand tussen wal en schip moet belanden, dus ik vertrouw ook op die toezegging", aldus woordvoerder Van Ditmars.

IN DE KOU

De flinke hap uit het budget blijft de organisatie echter onacceptabel vinden. De maatregel zou betekenen dat ruim driehonderd inwoners 'in de kou komen te staan', zo verklaarde ContourdeTwern in een persbericht voorafgaand aan de raadsvergadering. Zorgen zijn er niet alleen voor de mensen, maar ook voor de kosten in de toekomst. De verwachting is dat die op een later moment dubbel en dwars terugkomen. Veel van de werkzaamheden zijn namelijk gericht op preventie. Oftewel, problemen van cliënten vroegtijdig signaleren zodat deze niet groter worden en kosten oplopen.

Aan de andere kant zijn er weinig andere mogelijkheden in het sociale domein, aldus wethouder Lestrade: de jeugdzorg alleen al veroorzaakt een tekort van 1,9 miljoen. Het Rijk compenseerde de gemeente Boxtel weliswaar met circa een miljoen euro, maar omdat de algemene reserve op een zorgelijk laag peil staat, is besloten dat geld terug te stoppen in die pot. ,,We hebben echt alles uitgevlooid", vertelde ze. ,,Organisaties moeten proberen op een goedkopere, creatieve manier voor mensen te zorgen."

q Dagbesteding in de Kinderboerderij is een van de activiteiten die op de tocht staan door de bezuinigingsmaatregel van 40 procent op ContourdeTwern. (Foto: Bas van den Biggelaar).