Afbeelding
Foto: Linda van de Wiel

What's up Fem, Joni & Simone?

Jenaplanschool Molenwijk in Boxtel opende vrijdag een plek waar kinderen boeken kunnen lenen, brengen en omwisselen. Een zogeheten Kinderzwerfboek Station. De boekenverzamelplek die midden op het schoolplein rondom een grote boom staat, is een verlaat cadeau van de voormalige schoolverlaters. Leerlingen Fem van Os (9), Joni van den Breekel (9) en Simone Hoppenbrouwers (10) zijn enthousiast en vertellen graag meer.

Joni, je hebt een flinke stapel boeken in je handen. Welke doneer je aan het Kinderzwerfboek Station? Joni: ,,Ik doneer Sjakie en de groten glazen lift, Per ongeluk én Groot en klein in de tuin'. Het laatste boek is voor beginnende lezers."

Wat vinden jullie zo leuk aan lezen? Fem: ,,Ik houd van fantasie, want dat heb ik zelf ook heel veel. Als ik in bed lees en het boek wegleg, bedenk ik zelf allerlei avonturen. Ik lees vooral veel in mijn kamer. Hoeveel boeken? Ongeveer twee per maand." Joni: ,,Ik lees er ongeveer drie, maar het hangt er natuurlijk vanaf hoe dik de boeken zijn. Ik lees in bed, op de bank en op mijn stoel op school."
Simone: ,,Ik lees het liefst de stripboeken van Jan, Jans en de kinderen. Ik knip de korte verhaaltjes uit de Libelle. Die spaar ik. Ik lees het liefst in of onder mijn bed. Dat is niet krap hoor, ik heb een hoogslaper."

Wat is jullie lievelingsboek? Fem: ,,Mijn lievelingsboek is Lampje. Het gaat over een meisje dat met haar vader in een grijze vuurtoren woont. Haar moeder is gestorven en haar vader is daar nog steeds zo verdrietig over dat hij te veel drinkt en Lampje al het werk laat doen. Elke avond moet ze het licht in de vuurtoren aansteken. Maar op een nacht vergeet ze om lucifers te kopen en juist die nacht komt er een vreselijke storm. Er botsen schepen op elkaar en er is ook een monster. En verder verklap ik niks."

Joni: ,,Ik vind de serie Dagboek van een muts leuk. De boeken gaan over Nikki, die in haar dagboek schrijft over haar vriendinnen en haar vriendje." Simone: ,,Mijn favoriete serie is die van Harry Potter. Ik ben nu bezig in deel zeven. Ik lees steeds eerst het boek en dan kijk ik de film."

u Fem, Simone en Joni (van links naar rechts) lezen graag boeken, maar geven ze ook graag door via het Kinderzwerfboek Station. (Tekst en foto: Linda van de Wiel)