Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

LIEMPDS DORPSSPEL STAAT WEER GARANT VOOR SPEKTAKEL

De Joop Zoetemelk van de Durpskwis

Nog één nachtje slapen en dan barst de spelvreugde weer los in Liempde. De zevende editie van de Durpskwis staat op het programma. Ook team Quiz't Wel is er weer klaar voor. ,,We hebben de puzzel in ieder geval al compleet", verklapte teamlid Bernadette Roestenburg.

Zal het team Quiz't Wel het dan dit jaar wel lukken om die eerste plek te bemachtigen? In 2017 werd de ploeg al tot winnaar uitgeroepen, maar belandde na een hertelling op de vierde plek. Vorig jaar eindigde het team als zesde, maar bleek Quiz't Wel bij nader inzien alsnog de winnaar te zijn.,,We zijn toch een beetje de Joop Zoetemelk van de Durpskwis", grapt Roestenburg.

Haar club van Liempde-kenners, die het Streekhuis aan het Raadhuisplein als uitvalsbasis heeft, strijdt ook dit jaar mee om de bovenste plekken, alhoewel Roestenburg bescheiden blijft. ,,We komen in ieder geval in de top veertig", gniffelt ze. ,,We hopen wel op een plek in de top tien, dan zijn we tevreden."

Dit jaar doen 35 teams mee, iets minder van vorig jaar. Maar dat valt te verklaren, weet mede-organisator Janne van Bergen: ,,Een aantal teams dat normaliter wel komt, moest helaas afzeggen: die kregen uiteindelijk niet genoeg man op de been." Zij en haar mede-vrijwilligers zijn zo goed als klaar. ,,We schotelen de deelnemers negen categorieën voor. Het palet is zo breed als je het kan bedenken: van kunst tot geschiedenis."

Een tipje van de sluier over de opdrachten wilde ze nog niet geven, ook niet over de taken die in het dorp moeten worden voltooid. Kwissers krijgen sommen mee die ze op een zelfgekozen plek maken, maar ze voeren ook opdrachten uit op verschillende locaties en kunnen daarmee punten verdienen. ,,Net als vorig jaar krijgen deelnemers een vergelijkbaar aantal karweien waarvoor ze op pad moeten. In elke categorie zit in ieder geval een doe-opdracht."

RUILEN

Vanavond, donderdag 31 oktober, krijgen deelnemers tussen 19.00 en 21.00 uur nog de kans om onderling puzzelstukjes te ruilen in café 't Wapen van Liempde. En morgen, vrijdag 1 november, barst het spel vanaf 19.00 uur los. De teams die hun puzzel compleet hebben, mogen hun quizboek in 't Wapen van Liempde een half uur eerder ophalen. Quiz't Wel is in ieder geval compleet, weet Roestenburg. Of deze ploeg ook de eerste plaats kan veroveren, moet morgen blijken. Roestenburg: ,,We zien wel wat het gaat worden; het blijft toch een boel speurwerk."

p Team Quiz't Wel, met Bernadette Roestenburg (links) en haar man Martien in de gelederen, werd vorig jaar kampioen na hertelling. (Foto: Albert Stolwijk).


Repair Café Gemonde

De vrijwilligers van Repair Café Gemonde staan woensdag 6 november tussen 10.00 en 12.00 uur paraat in 't Schufke aan de Dorpstraat 30. Ze repareren huishoudelijke apparatuur, kleding, elektrisch gereedschap en dergelijke. Bezoekers betalen alleen eventuele materiaalkosten, de reparaties worden gratis uitgevoerd.


BOXTELSE LEERKRACHTEN STAKEN

Meeste basisscholen zijn komende woensdag dicht

JAN HERMENS

Het moet aantrekkelijker worden voor studenten om leerkracht te worden in het basisonderwijs. Het lerarentekort is al groot en dreigt de komende jaren verder toe te nemen. Vandaar dat het onderwijs al sinds 2017 actie voert. Woensdag 6 november is een landelijke stakingsdag. Hieraan neemt het leeuwendeel van de Boxtelse basisscholen deel.

Stichting Sint-Christoffel is het overkoepelend bestuur van acht basisscholen in de gemeente Boxtel. ,,De Vorsenpoel, Maremak en Molenwijkschool staken niet, maar staan wel achter de boodschap van de acties. De Beemden, de Hobbendonken, de Prinses Amaliaschool en de basisscholen Sint-Petrus en Sint-Theresia staken allemaal wel. Die zijn komende woensdag gesloten", aldus een woordvoerder. Ook in Liempde zijn de deuren van basisschool De Oversteek op 6 november dicht, net als de Sint-Lambertusschool in Gemonde.

Tom van Esch, directeur van De Beemden: ,,Op twee leerkrachten na, staken bij ons alle docenten. De school is die dag dicht. Ik ga zelf naar Amsterdam. Er zijn verschillende manifestaties in het land die dag." Volgens Van Esch tonen ouders begrip. ,,De mensen die ik gesproken heb, in ieder geval wel. We hebben hen ook al geïnformeerd."

LERARENTEKORT

Landelijk gezien is het lerarentekort in het basisonderwijs nijpend, weet Van Esch: ,,Als er een griepgolf opsteekt en er zijn bij ons meerdere docenten tegelijk ziek, dan wordt het lastig. Eén zieke leerkracht kunnen we wel opvangen. We proberen natuurlijk altijd te voorkomen dat we klassen naar huis moeten sturen. In zijn algemeenheid is het noodzakelijk dat er meer mensen kiezen om voor de klas te staan. Dat kan door de werkdruk te verlagen en te zorgen voor een aantrekkelijk salaris. Daar strijden we voor."