Afbeelding
Foto: Peter de Koning

SCHOLEN MOGEN IN MUBO GESCHIEDENISLES GEVEN OVER WOII

'Capituleren, dat is jezelf overgeven'

JAN HERMENS

,,Meneer, wat betekent capitulatie?" Groepachters Hidde van der Velden, Daan Willems en Adib Zahraoui van de Angelaschool weten het nodige over de Tweede Wereldoorlog, maar capitulatie is geen alledaags woord. De leerlingen bezoeken deze dinsdagochtend de expositie 'Boxtel in de oorlogsjaren 1940-1944' in Museum Boxtel (MuBo). Die is tot en met komend weekend op de benedenverdieping te zien, daarna verhuist hij naar boven.

Hidde, Daan, Adib en hun klasgenoten zijn druk bezig met het invullen van een vragenlijst. De antwoorden zijn terug te vinden op een groot bord, de canon van de Boxtelse oorlogsjaren. Zo zien ze dat het Nederlandse leger zich vijf dagen na de inval van de Duitsers overgaf. En dat in Boxtel en omgeving vliegtuigen zijn neergestort.

Leerkracht Abel Adams licht toe: ,,Ik leer de kinderen het waarom van de Tweede Wereldoorlog. Bijvoorbeeld dat de kiem al gelegd is bij het Verdrag van Versailles, na de Eerste Wereldoorlog. Alleen feiten kennen is interessant, maar om conflicten van toen te kunnen vertalen naar onze huidige wereld is de waarom-vraag belangrijk."

Dat juist nu deze excursie in MuBo plaatsvindt, is uiteraard geen toeval. Immers, 75 jaar geleden bevrijdden de geallieerden Boxtel. Secretaris Willem van Vossen: ,,De expositie trekt veel bezoekers, het is misschien wel de succesvolste uit de geschiedenis van het museum. Speciaal voor deze tentoonstelling hebben we geïnvesteerd in een touchscreen. Hans van Liempt heeft zes uur aan materiaal in het apparaat ingevoerd. We hebben een lijst gemaakt waarop alle deelonderwerpen staan. Die kunnen scholen gebruiken bij hun geschiedenisles in MuBo."

Die mogelijkheid biedt het museum; scholen kunnen er op afspraak hun geschiedenislessen over de Tweede Wereldoorlog geven. Van Vossen: ,,Docenten ontvangen dan van ons een instructie voor het gebruik van het scherm, met een draaiboek, zodat ze een keuze kunnen maken uit de deelonderwerpen. Wij nemen de les dus niet over, maar bieden de faciliteiten. Onze expositie maakt de Boxtelse oorlogsjaren tastbaar."

MORSE

De excursie van dinsdag boeit de kinderen duidelijk. Van Vossen: ,,De Hobbendonken en de Angelaschool zijn op bezoek geweest. We merken dat het programma werkt. De leerlingen zijn serieus met de vragen bezig. En wat ze zeker spannend vinden: als afsluiting van hun bezoek mogen ze met morse-apparatuur een woord naar elkaar doorseinen."

NIEUWE INRICHTING

Na zondag 3 november verhuist de oorlogstentoonstelling naar de bovenverdieping van het museumpand aan de Baroniestraat, waar ze deel uit gaat maken van de vaste collectie. Die krijgt een ander aanzien. Van Vossen: ,,We richten de vaste collectie geheel opnieuw in, met behulp van een professioneel bureau: Raadsaam Erfgoedprojecten. De canon van Boxtel, met 49 vensters, hebben we onderverdeeld in negen clusters. Eén daarvan gaat over oorlog. Dat geven we als eerste vorm."

Geïnteresseerden kunnen tot 5 mei op afspraak een rondleiding boeken door de expositie Boxtel in de oorlogsjaren 1940-1944.

p Hidde, Adib en Daan zoeken naar de juiste antwoorden op de vragen die ze hebben meegekregen. Alles is terug te vinden op het informatiebord, maar waar? (Foto: Peter de Koning).


JAMSESSIE VOOR JONGE MUZIKANTEN MET EEN BEETJE LEF

Backline Bar begint binnenkort in B-Town Boxtel

Snerpende gitaren, soepele baslijnen en ritmische hihats. Deze klanken klinken zaterdag 23 november in B-Town aan de Baroniestraat. Onder de noemer Backline Bar organiseert het jongerencentrum een jamsessie waar iedereen aan deel kan nemen.

De Backline Bar is een terugkerende jamsessie die voor het eerst in 2016 georganiseerd werd door, destijds vrijwilligers, Max Denteneer en Sjoerd Hoffmans uit Boxtel. De jongeren misten toen een plek waar jeugdige muzikanten elkaar konden ontmoeten en muziek maken.

Het is de bedoeling dat deelnemers aan de jamsessie zelf hun gitaar, trompet, saxofoon of ander instrument meenemen. Drummers moeten met eigen drumsticks komen. B-Town zorgt dat er twee gitaarversterkers, één basversterker, een drumstel en een zanginstallatie aanwezig is. Backline Bar vindt plaats in het café in B-Town. De avond start om 21.00 uur en meedoen kost geen geld.

SKILLS

Een zekere dosis lef is handig, want een jamsessie betekent een beetje improviseren, skills en riffjes laten horen en aanhaken bij nummers die spontaan worden ingezet. Wie niet zelf speelt, maar naar de verrichtingen van anderen wil luisteren, is uiteraard ook welkom bij Backline Bar in B-Town.


Technasium-avond

In het Jacob-Roelandslyceum aan de Grote Beemd 3 is donderdag 14 november de jaarlijkse Technasium-avond. Die duurt van 19.00 tot 20.30 uur. Zo'n tweehonderd leerlingen uit de klassen twee tot en met zes presenteren de resultaten van innovatieve projecten waar ze mee bezig zijn geweest.