Duurzaamheid is vaak onbelangrijk bij aanbestedingen

Duurzaamheid staat niet hoog in het vaandel tijdens aanbestedingen, bleek uit onderzoek van stichting Aanbestedingsinstituut Bouw en Infra. Raadsfractie D66 vraagt nu aan het college van burgemeester en wethouders in hoeverre groene gedachtes een rol spelen in Boxtelse aanbestedingsprocedures. De coalitiepartij oppert onder andere het gebruik van een 'duurzaamheidscalculator'.

Het onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Binnenlands Bestuur, stelde dat in driekwart van de openbare aanbestedingen duurzaamheid geen rol speelt. In veel van de overige procedures speelt vergroening uiteindelijk slechts een kleine rol bij de uiteindelijke beslissing; de laagste prijs geeft vaak de doorslag. Wanneer Nederland in 2050 energieneutraal en circulair wil zijn, moeten er nog grote stappen gezet worden, aldus de onderzoekers.

GOEDKOOP

D66 vindt het belangrijk dat er niet alleen naar de goedkoopste oplossing op korte termijn wordt gekeken, maar dat ook milieueffecten op de lange termijn meetellen. Daarom vraagt de coalitiepartij B en W in welke mate zij duurzaamheid laten meewegen.

De raadsfractie oppert het gebruik van de zogenaamde Milieukosten Indicator (MKI). Deze calculator berekent de impact van een bepaald product op het milieu in euro's. D66 vraagt of hier gebruik van gemaakt wordt tijdens aanbestedingen en of bij de gunning van projecten wordt gekeken naar innovatieve werkwijzen of hergebruik van materialen.


Geheugentrainer

Geheugentrainer en sportdocent Mieke Daniƫls verzorgt morgen, vrijdag 1 november van 13.30 tot 15.30 uur de lezing Bewegen maakt je happy in Hobbycentrum Boxtel (HCB). De entreeprijs van de lezing bedraagt vier euro. De toegang is gratis voor Vrienden van HCB en de HCB-vrijwilligers. Aanmelden kan tot en met 29 oktober via de website www.hobbycentrumboxtel.nl of telefoonnummer via 06-12 75 30 82.